Doprava zdarma od 3000 Kč

Přilby: Pro děti povinnost, pro dospělé... taky!

Vzít si kalhoty, dres, obout boty nebo tretry a taky nasadit si cyklistickou přilbu. Takový by měl být obvyklý rituál nejen u dětí, ale i u dospělých. Proč?

Jestli jste článek rozklikli, protože vás zarazilo, že dospělí musí mít při jízdě na kole taky helmu, tak se omlouváme. Trošku jsme vás obalamutili, ale ve výsledku jsme rádi, že jste tady. Jen čtěte dál… Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích říká, že ochrannou přilbu musí mít při jízdě v provozu nasazenou pouze cyklisté do 18 let. Ale podle nás by ji měli nosit všichni!

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat helmu na kolo

 

Dospělí, helma vám může zachránit život 

Když pomineme estetické hledisko, helma se na kole nosí, aby zabránila zranění hlavy při případném pádu. U dětí, které se na kole teprve učí jezdit (3–6 let), hrozí větší riziko pádu, a zřejmě i proto zákon i vyhláška o povinné výbavě přikazují nosit ochranu hlavy pouze u dětí. I když u dětí… Do plnoletosti! A plnoletý cyklista už přece není žádné dítě. Když už malý cyklista umí sám bezpečně jezdit, helmu nenosí kvůli pádu, jako spíš kvůli nehodě, kterou může zavinit někdo jiný.

 dramatic-shot-cyclist-falling-down-after-dangerous-trick

 A právě z tohoto důvodu důrazně doporučujeme používat cyklistickou přilbu úplně všem jezdcům. Malým, velkým, mužů, ženám. Pokud si na ni zvyknete už v dětství, věřte, že po překlenutí hranice dospělosti nebudete mít nutkání ji přestat vozit. Problém ovšem může nastat u starších ročníků cyklistů, protože „za jejich mládí“ přilba povinná nebyla. V tomto případě ale musíme opět apelovat na to, že i když jezdec sám jezdí bravurně, může mít nehodu s cizím zaviněním.

 

Odmítá děda přilbu? Přesvědčte ho happy-elderly-couple-riding-bicycle-park-autumn

Jen se podívejte na profesionální cyklistiku. Doby, kdy se Tour de France a další slavné závody jezdily s kšiltovkou, je dávno tytam. Silniční provoz je čím dál hustší, (elektro)kola jsou stále rychlejší a s pruhy pro cyklisty nebo s celými cyklostezkami to u nás v ČR pořád není moc slavné. Víc už asi netřeba dodávat, protože bychom se opakovali. Prostě bezpečnost především! Na silnici, v terénu, všude.

Jak nenásilně vyzrát nad takovým „odmítačem“ helem? Dejte mu ji jako dárek třeba k narozeninám nebo k Vánocům. Za prvé mu tím můžete zachránit život, za druhé tím jeho cyklistický outfit získá nový stylový „doplněk“.

Ať si říká kdo chce, co chce, helmy cyklistům v dnešní době prostě sluší. Jsou na výběr hodně agresivní na silnici nebo na XC, se speciální výztuží vzadu pro MTB sjezdaře i stylové na BMX nebo do města. A o dětských helmách s různými dětskými motivy ani nemluvě.

 

Jak helma funguje a jak ji vybrat?

Výběru helmy věnujte dostatek času, protože vám musí perfektně sedět. Objednání online doporučujeme spíše zkušeným cyklistům, ostatním radíme, aby se stavili osobně v obchodě a třeba se i poradili s prodavačem. Klidně se stavte na některé z našich prodejen, rádi vás uvidíme. Helma vám nesmí být ani příliš těsná, ani příliš volná, nesmí se kolébat ze strany na stranu a ani dopředu a dozadu. Vnitřní řemínek v oblasti týlu (vzadu) má na sobě u většiny helem utahovací kolečko nebo sponku, a pomocí tohoto mechanismu helmu vždy pečlivě dotáhněte.

 bbb 2 

Řemínky kolem uší musí tvořit trojúhelník – ucho uprostřed něj, abyste dobře slyšeli – a pod bradou by po zapnutí mělo být místo maximálně na dva prsty. Díky pečlivému utažení se bude helma v případě pádu nebo nehody nacházet přesně tam, kde má, a nejlépe splní svou funkci. Touto funkcí není nerozbít se, naopak – pohltit co nejvíce nárazu, rozbít se, a ochránit tak lebku. Helma je v zásadě křehký doplněk a rozbít se musí! Pokud byste například spadli na hlavu a helma se nerozbila, zvažte pořízení nového kusu, protože může být uvnitř skořepiny poškozená.

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat helmu na kolo

 

Současné helmy jsou opravdu krásné, takže důvod od odmítačů, že nejsou estetické, vůbec nebereme. U přilby vám přijde vhod přední kšilt proti slunci, síťky v předních otvorech proti hmyzu nebo integrovaná blikačka (nebo místo na ni) v zádi. Za super cenu pořídíte helmu třeba od značek Giro, Uvex, BBB, Scott nebo Bell.

Přejeme vám, abyste svou helmu nikdy nemuseli využít jinak, než pro parádu! Tak ať vám to šlape. :)