Doprava zdarma od 3000 Kč

Máte je? 5 věcí na zimu, se kterými vám bude líp

Jezdit v zimních měsících na kole není jen tak. Dali jsme dohromady pětici cyklistických věcí, díky nimž se při vyjížďce budete cítit lépe. 

Asi každému je jasné, že v zimě se na kolo musí dobře (správně) obléknout. Teploty okolo 0 °C vyžadují zimní oblečení, jako je termoprádlo, teplé ponožky, dres s dlouhými rukávy, případně bunda, čepice, šátek pod helmu a celoprstové zimní rukavice. V tomto článku jsme se ale oblečení věnovat nechtěli, protože to považujeme za samozřejmost. 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat zimní oblečení na kolo

 

Co jiného vám pomůže? Toto je 5 věcí, které vaši zimní vyjížďku udělají ještě lepší:

 

bryleMoolbikeBrýle s čirými nebo oranžovými skly

Hlavně hobby cyklisti si myslí, že brýle jsou potřeba hlavně v létě a že se jedná tak trochu o módní doplněk. To ale vůbec není pravda. Zimní sluníčko je velmi agresivní a v kombinaci s bílou peřinou (a odlesky) dává očím pěkně zabrat. Proto si na kolo vždy berte kvalitní cyklistické brýle s UV filtrem. Populární jsou čirá skla, s nimiž můžete jezdit i za šera, anebo ta s oranžovým nádechem. Kromě slunečních paprsků chrání brýle vaše oči i před studeným větrem a hmyzem.

 

Kvalitní přední světlo a zadní blikačka 

Nezapomeňte, že v zimě se hodně rychle stmívá. Zatímco v létě je ještě v devět večer docela světlo, v zimě se smráká už kolem čtvrté odpolední. A celkově může být přes den (když zrovna nesvítí sluníčko) poměrně šero, takže se vám budou hodit kvalitní světla na kolo

Tím nejdůležitějším je asi zadní červené světlo, respektive blikačka. Jejím cílem je dostatečně upozornit auta na cyklistu, aby ho nesmetla. Přední světlo je bílé, může taky fungovat jako blikačka a upozorňovat na cyklistu, ale taky si s ním osvítíte cestu. Vybírejte takové, které bude mít dostatečný počet lumenů.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat světla na kolo

 

BlatníkyBatoh s hydrovakem na teplé/vlažné pití 

Samozřejmě, že si na kolo můžete vzít klasickou lahev a do ní vodu nebo iontový nápoj, ale pak se nemůžete divit, že nápoj bude po pár minutách v zimě úplně studený. Příliš nepomůžou ani vaky na bázi neoprenu. Takže pokud chcete mít pití alespoň příjemně vlažné, doporučujeme pořídit si malý cyklobatoh s vodním vakem. Do něj si můžete dát vlažnou vodu nebo třeba čas a při jízdě se osvěžovat, aniž by vám kapalina mrzla v hrdle. 

 

Širší pláště z měkké směsi 

Ať už se bavíme o silniční cyklistice, anebo o horské, v zimě oceníte širší pláště. A to i když je sucho. Širší pláště totiž mají větší třecí plochu, a tudíž i lepší grip s asfaltem/lesní cestou – prostě vám budou méně klouzat. Do nízkých teplot se také hodí pláště, které jsou vyrobeny z měkčí směsi. Měkké pláště lépe kopírují povrch a opět přispívají k lepší přilnavosti na vozovce. MTB pláště doporučujeme okolo 2,3″ (58 mm), silniční okolo 30 mm (1,18″).

 

Aspoň krátké blatníky

Řada cyklistů se blatníkům brání zuby nehty. Váhoví minimalisti nesnou těch pár gramů navíc a estetikům se zase na kole nemusejí líbit. Nicméně v zimních měsících může být v přírodě sníh nebo mokro, a to pak blatníky opravdu oceníte. Zabrání cákání vody na vaše záda, nohy a na další partie. Doporučujeme aspoň malé plastové blatníky, které se dají snadno namontovat i demontovat.

Pokud ještě některou z věcí výše nemáte a přitom v zimě jezdíte, doporučujeme rozšířit vaši výstroj. Objednejte si tady e-shopu nebo se stavte na některé z prodejen. Přejeme vám krásné zimní vyjížďky!

 

ČTĚTE TAKÉ: Škodí kolu mráz? Vše o zimním parkování