Doprava zdarma od 3000 Kč

Kde bezpečně vozit dítě? V zadní/přední sedačce, nebo ve vozíku?

Pryč jsou ty doby, kdy rodiče – cyklisté – byli rádi za cokoliv, co sehnali. Kromě asi nejznámějších zadních sedaček jsou tu i další varianty, kde na kole vozit dítě.

Výrobci jako Hamax, Thule nebo Romer dělají krásné ergonomické sedačky, ve kterých si malí špunti sedí jako králové. A díky evropské bezpečnostní normě EN 14344 jsou opravdu v bezpečí, pokud tedy rodič není úplné cyklistické nemehlo. Ale i tak – v případě pádu sedačky chrání svými „prolisy“ nohy, boky, ruce i hlavu dítěte. Přestože zadní díl sedačky většinou zasahuje až po zátylek, prvním předpokladem pro bezpečnost dítěte je, aby mělo kvalitní dětskou helmu.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat dětskou sedačku na kolo

 

Zadní sedačka – ověřená klasika, ale…

V první řadě… Než si půjdete k babičce s dědou pro „sedačku, ve které vozili vás i ségru“, tak si to dvakrát rozmyslete. Jak už bylo řečeno, dnešní sedačky jsou z hlediska bezpečnosti úplně někde jinde, manipulace s nimi je mnohem snazší a i samotné děti v nich mají větší komfort.

zadní cyklosedačka

 

Zadní sedačka se obvykle upevňuje na sedlovou trubku nebo na zadní nosič. Vzhledem k tomu, že vzadu za jezdcem je hodně místa (oproti přední, ale o tom níže), dělají se pro děti až do 25 kg – to odpovídá věku cca 7–8 let! Dnešní zadní sedačky umí být odpružené, mít kvalitní potahy a opěrky, takže se hodí i na dlouhé vyjížďky. Samozřejmostí jsou odrazky a bezpečnostní pásy (popruhy), díky nimž se nemusíte bát, že by dítě za jízdy vypadlo nebo se z nich nějak nešikovně vykroutilo.

Díky poloze za vaším tělem je dítě dobře chráněno proti nárazu, ale i proti hmyzu. Nevýhodou zadních sedaček je to, že za jízdy na malého pasažéra nevidíte a že ani samotné dítě toho moc nevidí, protože mu sedíte ve výhledu. Může se sice kochat krajinou napravo a nalevo, ale přední výhled by byl přece jen lepší.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat dětské kolo

 

Přední sedačka – nový trend

V našich končinách je to pořád trochu zvláštnost, nezvyk. Jen si jděte sednout někam k cyklostezce a uvidíte, že přední sedačky jsou v menšině. Přitom z pohledu dítěte a za předpokladu, že nebudete čelně bourat, je sedačka přidělaná na řídítkách určitě atraktivnější varianta.

 

přední cyklosedačka

 

Kromě toho, že dítě má perfektní rozhled, taky vy taky máte absolutní přehled o tom, co prcek dělá – jestli nechrní, jestli nemá otevřenou pusu a nelítají mu do ní mouchy a tak dále… V opačném případě vám bude určitě ukazovat, co zajímavého po cestě vidí a jízdu si spolu hezky užijete. Jo a taky můžete mít na zádech batoh, to v případě zadní sedačky nejde nebo byste dítěti ještě více pokazili výhled. Přední sedačky se obvykle dělají jen do 15 kg (cca 4 roky), protože na řídítkách je méně místa.

Nevýhodou přední sedačky je nižší ochrana dítěte. To je dáno tím, že dítě prostě sedí v oblasti řídítek, takže v místech čelního nárazu nebo v místě, kudy byste na něj při ošklivém pádu přes řídítka mohli spadnout vy. Ale nechceme vás strašit, předpokládáme, že jste zkušení cyklisté. No a pak je dítě také hůře chráněno proti případnému větru a hmyzu, takže to chce stoprocentně brýlečky, možná i nějaký šátek kolem krku. Přední sedačky nemívají tak dokonalou ochranu hlavy jako zadní sedačky a jsou zpravidla méně odpružené (jestli vůbec).

 

Vozík za kolem? A co kolo na tyči?

Existují také alternativy k dětským sedačkám. První z nich je cyklistický vozík, jehož výhodou je prostornost a nízké těžiště (nemusíte se bát, že se s kolem se sedačkou převážíte), a nevýhodou špatný rozhled dítěte. Hodí se spíše pro hodně malé děti jako takový kočárek, zatímco rodiče si užívají jízdy na kole. Také bezpečnost připojeného vozíku za kolem je diskutabilní – někdo do něj může narazit, protože se dívá do úrovně očí a nečeká, že vaše kolo je tak dlouhé. Ale mimo rušné cesty je to dobrá varianta.58133_tazna-tyc-trailgatorU starších dětí, které už zvládnou samy sedět na sedle a držet se řídítek, můžete využít tažnou tyč, která se na jedné straně připevní k rámu vašeho kola, na druhé straně k dětskému kolu. To má obvykle přední kolo mírně ve vzduchu a nechává se vámi táhnout. Samozřejmě můžete taky namontovat dítěti balanční kolečka, ale na delší výlety to není. Tak která varianta u vás zvítězila? :)

Pokud by vám bylo něco nejasného a měli byste doplňující otázky, klidně se stavte na některé z našich prodejen, rádi vám s výběrem pomůžeme.