Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: „Temné“ rukavice BBB-BBW-61 s extra prodyšným svrškem se hodí ke všemu

Chcete úplně normální rukavice bez prstů, které se budou hodit ke každému dresu? Černé rukavice BBW-61 od BBB se perfektně nasazují i sundávají, mají kvalitní polstrování dlaně a hlavně vysoce prodyšný svršek.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 

Na rovinu? Když jsem z e-shopu Moolbike.cz dostal na recenzi rukavice BBW-61 od BBB, byl jsem trochu skeptický. Jsem zvyklý jezdit s poměrně drahými rukavicemi s gelovými polštářky na dlaních a se suchým zipem na zápěstí. Ani jedno z toho testované rukavice nemají, nicméně musím se přiznat, že mi tyto „nedostatky“ vůbec nechyběly (na rozdíl od něčeho jiného, viz níže). Naopak mě rukavice zaujaly svou jednoduchostí a designem, který se hodí ke všemu. Jestli uvažujete nad koupí, pojďte si přečíst krátkou recenzi.

IMG_7032IMG_7070

 

 

 

 

 

 

 

 

Čistý černý design a kombo 4 materiálů

V první řadě se mi na recenzovaných rukavicích strašně líbí, jaký mají design. Jsou celé černé, lépe řečeno „temné“, díky čemuž se budou hodit k jakémukoliv outfitu. Je jedno, jestli jezdíte v černém dresu, červené bundě, se zelenými návleky na rukách… Sednou ke každému stylu. Jediným vystupujícím prvkem je bílé logo „B“, jak už jsme u cyklovýrobků značky BBB zvyklí. Testoval jsem velikost XL a rukavice mi začínaly nad zápěstím a končily tak akorát, aby z nich vykukovaly poslední dva články prstů.

Co se týče složení, na rukavicích najdeme hned 4 materiály. Boky a dlaně jsou vyrobeny z pružného polyamidu v kombinaci s elastanem, svršek z velmi prodyšného polyesteru a tlumicí prvky z polyurethanu. Rukavice působí pevným a kvalitním dojmem. Méně odolná je pouze část na hřbetu ruky, protože je zde použita velmi prodyšná látka „dresovitého charakteru“, a právě díky ní mají být rukavice velmi prodyšné. Jezdil jsem s nimi v teplotách od cca 15 do 30 °C a cítil jsem se v nich příjemně. Samozřejmě, že ruce se trošku potí vždy, ale bylo to absolutně v normálu.

IMG_7146 IMG_7148

 

Pružná manžeta a jistý grip

Jak už jsem avizoval, rukavice nemají suchý zip, na který jsem léta zvyklý. Ze začátku bylo prosté nasazení rukavice a jízda bez utažení nezvyk, ale rychle jsem na tuto změnu zapomněl. Manžeta je totiž dostatečně elastická a zápěstí obepíná tak, aby rukavice dobře držela. Velikost XL jsem trefil, takže žádné tlaky mezi prsty jsem necítil – prostě vše bylo tak, jak má být. A co vnitřní strana s polštářky?

U této cenové kategorie se nedají očekávat žádné pokročilé technologie typu gelových polštářků apod. Tlumení je tvořeno „prostým“ zesílením materiálu a polyurethanovými pásky. Rukavice jsem testoval s pěnovými gripy Force a bylo to příjemné poježdění – rukavice hezký drží a ani po delší jízdě nikde netlačí. Zkusil jsem i běžnou jízdu v terénu, žádné extrémní sjezdy nebo výjezdy, a ani jednou se mi nestalo, že bych pocítil horší grip, nebo dokonce proklouznutí.

Oceňuji umístění tlumicích proužků na dlani, respektive jejich vybrání v místě, kde rukavice dosedá na řídítko. Grip tak ještě lépe zapadne do dlaně a uklouznutí je téměř vyloučeno. Celkově mi přišlo super, že ačkoliv se jednalo o úplně nové rukavice, nikde je nebylo potřeba rozhýbat nebo roztáhnout, padly mi hned na první dobrou.

 IMG_7097IMG_7147

 

Jaro, léto, podzim a šlus

Klíčovou vlastností rukavic BBW-61 je prodyšnost, a to díky skoro „síťovanému“ vršku. To nejde dohromady s izolací tělesného tepla. Taky se samozřejmě jedná o rukavice „bez prstů“ a s velmi krátkou manžetou okolo zápěstí, takže celkově se hodí pouze do teplého počasí. V zimě nebo i v chladném počasí na jaře a na podzim by vám moc nepomohly. Vlastně vůbec. Jedná se tedy o rukavice do teploty od cca 15 °C výše. Třicítky zvládnou v pohodě, ale pak je otázka, zda nejezdit úplně bez rukavic (pokud jezdíte opatrně a nezávodíte).

Ještě chvíli bych zůstal u manžety… Je opravdu poměrně krátká, takže pokud byste vyjeli s dresem s dlouhým rukávem nebo s termoprádlem s dlouhým rukávem, mezi oblečením a rukavicemi vám zbude proužek o tloušťce klidně i 3 cm, kde vám bude zima. To může vyřešit třeba potítko (a že by se hodilo, viz níže!), ale v takovém počasí asi stejně oblečete spíše celoprstové rukavice.

 

Nasazování/sundávání na jedničku, ale co potítko?

Do rukavic vklouznete při zvolení správné velikosti jedna báseň. Mimochodem, vyrábějí se ve velikostech od XS do XXL, takže si je může pořídit dítě, žena i pořádný chlap s prackou jako víko od popelnice. Pro finální zasunutí ruky je na rukavicích na straně, kde je dlaň, poutko, kterým si pomůžete druhou rukou. Při sundávání jsou vám k dispozici zase jiná poutka – dvě očka, která se nacházejí pod prostředníčkem a prsteníčkem. Stačí do nich vložit prsty druhé ruky, zatáhnout a rukavice je dole.

Jak už jsem se zmínil, jsem zvyklý na dražší rukavice se suchým zipem na zápěstí a s gelovými polštářky, které budu i dále preferovat. Nicméně to je můj „problém“, zcela objektivně můžou rekreačním cyklistům vyhovovat právě tyto rukavice a nepřijde jim na nich nic divného. Ovšem i v tomto případě si myslím, že jedna objektivní věc by se jim vytknout dala, a to absence potítka. Jsem zvyklý mít na rukavicích u kořene palců vysoce savou látku, kterou si můžu v létě otřít čelo nebo pusu. Tyto rukavice jsou spíše z nesavých materiálů.

IMG_7155IMG_7156

 

Finální verdikt? 

Výkonnostní jezdci a závodníci asi sáhnou po vyšších modelech s lepším tlumením na dlani a možná i s potítkem, které chybělo mně. Ale vzhledem k tomu, co rukavice BBW-61 od BBB nabízejí, a že stojí cca 490 Kč, bych je doporučil všem rekreačním cyklistům. Cena se mi zdá naprosto ok – dokonce jsem byl překvapen kvalitou zpracování a např. přítomností poutek na sundávání, což některé rukavice za tuto cenu nemají. Vypadají výborně, temná černá se hodí ke všemu, jsou příjemné a nenašel jsem na nich žádné zásadní negativum, naopak z nich mám velmi pozitivní dojem!