Doprava zdarma od 3000 Kč

Odkrvuje se vám při jízdě nádobíčko? Výměna sedla, vložky a další tipy

Nalijme si čistého vína. Někdy si tak prostě šlapete a najednou… Sakriš, já ho necítím! Proto nepodceňujte nastavení a výběr sedla, ale taky cyklistických kalhot.

Začněme tím, že kluci a holky mají trošku jiný tvar pánve, respektive sedacích kostí. Muži je mají zpravidla užší, takže by měli mít užší sedlo, ženy zase širší, takže by měly mít širší sedlo. Samozřejmě to neplatí ultimativně, ale jako výchozí bot pro výběr sedla by to mělo stačit. Šířka standardních sedel se pohybuje od cca 130 do 155 mm, ale můžete se setkat i se sedly okolo 190 mm. Ty ovšem najdete spíše na vyloženě rekreačních, městských nebo retro kolech.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat sedlo na kolo

 

Klidně si dopřejte širší sedlo. A co tvar?

Jak už jsme zmínili výše, pánové by si měli vybrat z pánských sedel, dámy z dámských. U dětí se rozdíly neřeší. Pánská sedla jsou zpravidla užší, mají delší špičku v poměru k zadní části a jsou také celkově delší. Prohlubně nebo otvory ve střední části sedla jsou uzpůsobené pro tvar mužského pánevního dna. Muži z naší zkušenosti volí spíše tvrdší sedla.

Dámská sedla jsou zpravidla širší, mají kratší špičku v poměru k zadní části a jsou celkově delší. Prohlubně nebo otvory ve střední části sedla jsou uzpůsobené pro tvar dámského pánevního dna. Ženy dávají obvykle přednost měkčím typům sedel.

úzké sedloširoké sedlo

Sedla o šířce 130 mm patří k nejužším. Jsou lehká a vhodná pro jezdce, kteří mají sedací kosti blízko u sebe. Další skupinou jsou sedla se šířkou 143 mm. Jedná se o středně široká sedla, která už jsou mírně těžší, ale obvykle vyhovují většině jezdců. V posledních letech je určitý trend vozit širší sedla a nehledět tolik na hmotnost. Sedla široká 155 mm jsou tedy o něco těžší, ale jsou ideální pro ženy a jezdce, kteří mají sedací kosti daleko od sebe. Sedla pro rekreační jezdce můžou mít až 190 mm.

Pokud se vám při jízdě odkrvuje penis a nastavení úhlu sedla ani změna oblečení nepomáhá (obojí viz níže), nejspíš potřebujete speciálně tvarované sedlo. Jeho výběr rozhodně nepodceňujte, jinak by vás mohly potkat vážné zdravotní komplikace – od zánětů až po nemožnost mít děti (říká se to). Poměrně dobře fungují sedla, která mají uprostřed otvor, díky němuž získají vaše intimní partie při jízdě více prostoru. A taky je takové sedlo o trošku lehčí. Takže win win situace by mohla být – pohodlné a široké sedlo s dírou. Pokud si nejste jistí výběrem, stavte se na některé z našich prodejen, dáme vám vyzkoušet více sedel.

 

Vyzkoušejte více pozic a úhlů sedla

Sedlo se skládá z ližin, kostry a povrchové vrstvy. Díky ližinám jej můžete posouvat směrem k řídítkům, anebo naopak blíže k zadnímu kolu. Zjistěte si, která pozice vám nejvíc vyhovuje, případně ve které vás nejvíc tlačí zadek. Je to docela laborování, zvláště, když začnete nastavovat ještě úhel sedla.

Někteří jezdci mají rádi sedlo v absolutně vodorovné poloze, jiní mírně nakloněné vepředu dolů, další zase mírně zvednuté vepředu nahoru. Velmi nepohodlné je, když při jízdě ze sedla sklouzáváte, takže náklon vepředu dolů se skoro nepoužívá. Nicméně může se hodit, když třeba jedete dlouhý výjezd – sedlo s čumákem dolů se rázem více přiblíží vodorovné poloze.

 man-workshop-creating-bike

Sedla s čumákem nahoru se můžou jevit jako pohodlná, ale zase se může stát, že z něj budete sjíždět. Dlouhý výjezd se tak rázem může stát utrpením. Je zkrátka potřeba všechno otestovat a najít si tu ideální polohu pro svou konstituci a pro svůj styl jízdy. Ovšem jsou i lidé, kteří můžou sedět na čemkoliv a nikdy je nic netlačí ani se jim nic neodkrvuje. Šťastlivci!

 

A nemůžou za to kalhoty? Špatná vložka? cyklistická vložka

Přiléhavé cyklistické kalhoty mají vložku všitou přímo do spodní části, volné cyklokraťasy se prodávají se speciálními trenkami s vložkou. Každý výrobce používá trošku jiný materiál i tvar vložky, takže vám nezbývá zase nic jiného, než zkoušet a zkoušet. Ale v dobré cykloprodejně by vám měli poradit, která značka se dobře prodává a kterou si zákazníci pochvalují.

Pokud máte širší sedací kosti a používáte širší sedlo, měli byste si vybrat i kalhoty se širokou vložkou. také pokud máte sedlo s dírou na intimní partie, sáhněte spíše po vložce, která je dělená na pravou a levou část a uprostřed je mezera.

Neškodí vám zbytečně moc vrstev oblečení?

I to může být důvod odkrvení nebo jiných nepříjemných pocitů. Podle většiny výrobců by se cyklistické kalhoty měly nosit bez spodního prádla. Důvod je jednoduchý – další vrstva (trenky, slipy, boxerky) by snižovala tlumící i sací funkci vložky. Navíc se jedná o další kus látky navíc, který by vás při jízdě mohl tlačit. 

Na druhou stranu ne každému je příjemné jezdit bez spodního prádla, což úplně chápeme. Pokud jezdíte se spodním prádlem a jste v pohodě, není co řešit. Nicméně problém nastává zpravidla v zimních měsících, kdy byste na sobě teoreticky mohli mít spodní prádlo, dolní díl termoprádla a ještě cyklistické kalhoty. V takovém případě riziko odkrvení rapidně stoupá (v oblasti třísel příliš mnoho vrstev), takže doporučujeme skutečně jezdit spíše bez spodního prádla.

 

Přejeme vám hodně najetých kilometrů bez nepříjemných pocitů!