Doprava zdarma od 3000 Kč

5 typů lidí, pro které je elektrokolo super volba

Elektrokola patří do světa cyklistiky a patří tam právem. Abychom to jejich odpůrcům dokázali, sepsali jsme 5 typů lidí, pro které je elektrokolo super volba.

young-adult-using-electric-bike-country-side

Často se setkáváme s názorem, že elektrokola nemají s cyklistikou nic společného a že je to podvod – protože vám pomáhá motor. To je ale velmi nešťastné nepochopení celé kategorie elektrokol. Je jasné, že člověk v plné síle, který chce podávat výkony a kterého baví „normální kola“, nemá důvod přecházet na elektrokolo…

Ale pak tu jsou i další typy lidí, kteří se nacházejí v úplně jiné fyzické nebo psychické kondici, a právě díky elektrokolům můžou také plnými doušky hltat krásy cyklistiky. Zkrátka neodsuzujme ty, kteří si elektrokolo pořídili, když neznáme jejich motiv. Kdo tedy může být šťastným majitelem elektrokola?

 

1. Ten, kdo chce zhubnout

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. Mezi námi je hodně lidí, kteří kvůli své špatné životosprávě nabrali opravdu hodně kilo a jízdu na normálním kole by takzvaně „nedali“. Nemyslíte, že by byla škoda, kdyby se na to vykašlali, přestože by zájem jezdit měli? Elektrokolo je podle nás dobrý nápad, protože těmto lidem pomůže překonat absenci fyzičky a taky jim dodá více sebedůvěry.

U elektrokol se dá většinou nastavit, jak hodně vám bude motor při šlapání pomáhat. Takže ze začátku si lidé s nadváhou a nulovou fyzičkou můžou dopřát maximální pomoc a postupem času tuto pomoc snižovat až na úplnou nulu. Pak elektrokolo pošlou v rodině dál (nebo ho prodají) a přesedlají na normální kolo. Za nás ideální scénář!

 

2. Ten pomalejší v páru

Představte si situaci: On padesátník, dobře živený, ona třicátnice, co třikrát týdně chodí cvičit. Co se stane, když spolu tento pár vyjede s koly na dovolenou? Náš šedesátník nejspíš nebude stačit a bude to pro něj peklo! Ale pokud překousne svou ješitnost a vezme si s sebou elektrokolo, rozdíl ve výkonnosti se krásně srovná. Spokojení budou ve výsledku oba.

Elektrokolo se tak rázem stává něčím, co přispívá k utužování vztahu a k trávení společných chvil v přírodě. Proč by se jeden z páru měl trápit, zatímco druhý má dobrou fyzičku a vyjížďku si užívá? A zase platí, stejně jako u předchozího příkladu, že může jít pouze o jakýsi odrazový můstek – po několika výletech na elektrokole a zlepšení fyzické kondice si náš (elektro)jezdec může troufnout na běžné kolo.

 happy-young-couple-bike-ride-countryside

 

3. Senior

Kolik jste viděli babiček a dědečků, jak se jedou projet na kole? Skoro žádné, že? A byli jste v poslední době třeba v Rakousku? Obliba elektrokol raketově stoupá právě u kategorie seniorů, řekněme, od šedesáti let věku výše. Místo sezení u televize tak starší manželský pár může vyrazit klidně na dovolenou do Alp, projet se na elektrokole a užívat si stejných pocitů jako v mládí na normálním kole.

Dalším benefitem je, že elektrokola můžou pomáhat odstranit mezigenerační rozdíly. Dědeček s babičkou tak snadno zvládnou jízdu nejen se svými dětmi, ale i se svými vnoučaty! Samozřejmě nemůžete čekat, že rázem budou podávat výkony jako dvacetiletí závodníci, ale pro srovnání rozdílů v rychlosti při běžné „výletní“ jízdě to úplně krásně stačí.

 

4. Člověk, který dojíždí do práce

Na tento typ člověka a využití elektrokola se dá dívat z více pohledů. Začněme tím, že elektrokolo má mnohem menší uhlíkovou stopu než osobní automobil, kterým lidé často jezdí do práce. Ano, elektrická energie se neobjevuje jen tak, ale musí ji vyrobit elektrárny, které uhlíkovou stopu mají, ale stále se to s provozem spalovacího automobilu nedá srovnávat. Tady elektrokola jasně vítězí.

No a další pohled je ten, že na elektrokole se dobrý cyklista skoro nebo vůbec nezapotí, takže na něm v klidu může jezdit do práce třeba v business oblečení. Všimli jste si toho? Takže tím máme na mysli, že jeden člověk může mít normální kolo i elektrokolo. Na normálním může klidně lámat rekordy na Stravě, protože pak přijede domů a osprchuje se, na elektrokole může jezdit kliďánko do práce.

 man-suit-cycling-work-low-angle

 

5. Milovník inovací

Ano, někomu se elektrokola prostě líbí. Baví je tato technologie, baví je na nich jezdit a objevovat nové možnosti dojezdu. Vždyť i povozy a kočáry byly postupně zdokonalovány, až se znich vyvinuly automobily. Tak proč by elektrokola nemohla jednou nahradit normální kola? Třeba v budoucnu lidé nebudou mít potřebu podávat syrový výkon pouze vlastním šlapáním, třeba elektrokola úplně ovládnou tento dvoukolový typ dopravy.

 

Každopádně… Ať už to v budoucnu dopadne jakkoliv, ukázali jsme si, že elektrokola nemusejí stát nutně proti klasickým kolům, ale můžou s nimi úplně v klidu koexistovat. A stejně tak tradiční cyklisté nemusejí být na nože s „elektrocyklisty“. Dost dobře můžou být obojí!