Doprava zdarma od 3000 Kč

Pro zasmání: 10 druhů cyklistů, které určitě znáte

Když se v hlavní sezoně pojedete projet, určitě na ně narazíte. Dali jsme dohromady 10 druhů cyklistů, na které můžete narazit nejen v Česku.

 

Máme pocit, že za některými tipy vidíme vyloženě Čechy a Moraváky, přece jen Rakušané, Francouzi nebo Holanďani mají trošku jinou cyklistickou kulturu. Třeba takový cyklopivař se tam vyskytuje jen zřídkakdy, zatímco u nás se každé léto vyloženě přemnoží a je na každém rohu. Tak to byla malá ochutnávka, pojďme na další typy cyklistů:

 

1. Chodníkář/protisměrař

Jedná se o samce nebo samičky různého stáří, jejichž teritoriem jsou hlavně chodníky. Pokud se ocitnou na silnici, zpravidla se jedná o jednosměrku. Obecně se ale silnicím spíše vyhýbají, protože jsou hodně plaší a zvuk motorů nebo šustění větru od předjíždějících aut jim ježí chlupy na zátylku. Některé exempláře nenosí helmu, protože ji považují za zbytečnou – na chodníku stejně moc aut nejezdí. A jedou jenom kousek do sámošky.

 

2. Stravař

Na rovince NIKDY neklesne pod 30 km/h a při jízdě do kopce pod 10 km/h. Kromě rychlé jízdy se vyznačuje také úborem – většinou přiléhavým, aby vynikly všechny jeho chlouby (třeba osvalené nohy), ale outfit může být i volnější. Na ruce má sportovní hodinky ideálně od Garminu nebo cyklopočítač. To hlavní – při jízdě má puštěnou aplikaci Strava, která mu zaznamenává všechny statistiky. Průběžně kontroluje segmenty, jestli a kde byl nejrychlejší.

 

3. Veterán

Obvykle se jedná o živočicha vyššího věku. Miluje svého Favorita nebo Esku, kterou si koupil za tři výplaty ještě za totáče. Samozřejmě je kolo v původním stavu, běda, jak by na něj v servisu někdo sáhl. Pokud na něj chcete narazit, tak nejlepší bude, když si na něj počíháte v obci. Ideálně někde na vesnici před Jednotou, kam dodrandí s taškou zavěšenou na jednom řídítku. Jeho jízda je poměrně vrávoravá a do kopce raději tlačí.

 

4. Cyklistus nejezďusdokopcus

Samci cyklistus nejezďusdokopcus jsou poměrně vzácní, ve volné přírodě převládají samičky. K vidění jsou už od velmi nízkého věku. Jejich hlavní charakteristikou je, že chtějí jezdit pouze po rovině nebo z kopce. Vyžadují trasy, jejichž profil nikdy nevede do kopce, protože šlapat silněji je auvajs. Jezdit s nimi okruhy je proto téměř nemožné, protože málokde je taková rovina jako třeba u Kolína, aby okruh nebyl nikde do kopce.

 

5. Ustrašenec

Ustrašenec bývá obvykle spíš svátečním cyklistou. V sedle je nejistý a taky pravidla silničního provozu mu můžou být záhadou. Je možno si ho splést s chodníkářem/protisměrařem nebo veteránem (viz výše). Jezdí velmi pomalu a před každou zatáčkou seskakuje ze sedla, aby byl v pohodě, kdyby náhodou jelo auto. Rozhodí ho každý výmol a běda, jak se na trase objeví nějaká překážka, třeba větev. Jakmile v dálce zpozoruje auto nebo jiného cyklistu, raději zastavuje a čeká, až nebezpečí pomine.

 

6. Cykloopivař

Jeho hnacím motorem je vidina krásně vychlazeného a napěněného pivečka. Jízdu má obvykle naplánovanou tak, aby co 5 kilometrů byla nějaká hospůdka. Často jezdí s celou smečkou podobně smýšlejících lidí s podobným apetitem. Mladí jedinci jsou normální postavy, ale s přibývajícím věkem lze pozorovat pod dresem v oblasti břicha záhadnou výduť. Zvláště, pokud zlatavému moku holduje i při jiných příležitostech než při jízdě na kole.

 

7. Zazobanec

Nevadí, že po pár kilometrech z něj leje jako z konve. Nevadí, že do každého většího kopce musí tlačit. Nevadí, že celá parta na něj čeká. Jde o cyklistu, který sice moc nejezdí, ale má zaručeně nejdražší kolo. Je to jeho chlouba. Když zaparkuje na cyklostezce u stánku s občerstvením, jeho celoodpružené kolo s karbonovým rámem a elektrickou přehazovačkou obdivuje zástup čumilů. Poslední dobou nevýkonní zazobanci přesedlali na elektrokola.

 

8. Instacyklista

Jestli ses tam nevyfotil, jako bys tam nebyl. Takové je moto instacyklisty. Do města nebo do přírody vyjíždí s jasným cílem – ulovit několik povedených fotek na Instagram do storýček i do feedu. A pak ještě trochu materiálu do zásoby, aby mohl občas, třeba v zimě, až bude hnusně, postnout letní fotku s kolem a pohledem na západ slunce a s hashtagy #summer #vibe #memories #cycling. Mnoho Instasamiček se fotí s vypůjčenými městskými koly.

 

9. Diagnostik

Co to cinká? Co to škrtá? Proč to vrže? Cyklista diagnostik má sluch jako rys a během jízdy neustále diagnostikuje stav svého kola. Vytáčí ho každé škrtnutí kotouče od brzd, křupnutí v sedlové trubce i jakékoliv vrzání. Okamžitě sesedá z kola, kontroluje, co se děje a v ideálním případě vyndává kapesní nářadí a olejničku, aby svůj stroj odservisoval. Řada diagnostiků umí například za jízdy štelovat na bovdenech na řídítkách přehazovačku a přesmykač.

 

10. Nečekač

Tomuto typu se taky někdy říká cyklista na pěst. Vyskytnout se může při jízdě v páru, ale i ve větší skupině. Jeho charakteristickým rysem je, že nastolí tempo (pro ostatní neúnosné) a tím si jede bez jediného ohlédnutí. Jakmile ho v cíli všichni dojedou, nebo aspoň po několika kilometrech a minutách marných snah o jeho dotažení, strašně se diví, že jsou na něj ostatní naštvaní. Nečekač může snadno přijít o život, pokud je to muž a jede se svou samičkou.

 

Poznáváte se v tom? :D Nebo některého ze svých kamarádů/kamarádek?

Ještě známe další tipy cyklistů, tak pro vás možná dáme dohromady druhý díl!