Doprava zdarma od 3000 Kč

V čem je koloběžka „lepší“ než kolo? Pořiďte si ji taky

Jízda na koloběžce má k cyklistice docela blízko, a přesto se jedná o velmi odlišný pohyb. Velmi zdravý pohyb! Mrkněte na pár důvodů, proč občas vyrazit i na koloběžku.

Dnešní sportovní koloběžky určitě stojí za pozornost, protože v posledních letech se po technické stránce posunuly na velmi vysokou úroveň. Starší generace si možná řeknou, že jsou pro děti – a v případě freestyle koloběžek a skládacích koloběžek mají pravdu, ale velké koloběžky jsou hlavně pro dospělé. Podívejte se, jaké zrovna máme v naší nabídce na Moolbike.cz a na prodejnách.

 

Koloběžky svědčí páteři

Odborníci se shodují, že jízda na koloběžce je pro tělo v mnoha ohledech zdravější než běh nebo cyklistika. Oproti běhu nedochází k velkému náporu na klouby, protože sportovec se odráží a „klouže“, netrpí tolik kolena, kyčle a kotníky. A na rozdíl od jízdy na kole sportovec stojí a je poměrně narovnaný, takže nehrozí bolesti hýžďových svalů, sedacích kostí a zad. Naopak při odrážení a střídání nohou dochází k intenzivnímu posilování vnitřního svalstva, které se stará o postoj člověka a stabilizaci páteře. Díky mírným dřepům pak neustále posilujete stehna a zadek.

kolobezka-kostka-hill-fun-kid-g5

Prosíme vás, hlavně teď neprodávejte svoje kolo ani běžecké boty, jenom říkáme, že koloběžky jsou fajn. :) Samozřejmě, že kolo je pořád super, protože na něm můžete jet všude a hodně daleko, což u koloběžky jen tak nejde. A běhání má taky spoustu benefitů! Ale zpět ke koloběžkám…

 

Ideální na rehabilitaci a hubnutí

Protože je jízda na koloběžce snadnější než běh a méně technicky náročná než jízda na kole (nižší těžiště apod.), doporučuje se jako ideální pohyb pro rehabilitaci pohybového ústrojí. Bude bavit taky lidi s nadváhou, kteří se snaží zhubnout a pro které jsou běh i cyklistika zatím nevhodnými aktivitami. Rovnou odpovíme na vaši otázku… Velké sportovní koloběžky mají nosnost klidně 100–150 kg.

Jestli jste se už rozhodli, že si koloběžku od někoho půjčíte nebo že si ji rovnou koupíte, dobrá zpráva je, že tím vaše investice nejspíš končí. Na koloběžku totiž můžete vyrazit v běžném sportovním oblečení, jako jsou kraťasy/legíny a tričko, případně bunda. Nebo si můžete vzít cyklistické oblečení bez kalhot s vložkou, ta je zbytečná, když se na koloběžce nesedí. Nejen dětem doporučujeme vzít si vždy cyklistickou nebo inline helmu a rukavice.

 kolobezka

Do provozu jen s povinnou výbavou

Pojďme si ještě něco říct k výbavě sportovních koloběžek. Stejně jako kola mají nafukovací pneumatiky s dušemi, takže s nimi můžete jezdit po asfaltové cyklostezce, ale i ve velmi mírném terénu. Přední kolo je obvykle větší než zadní a obě kola bývají osazena brzdami. Ty můžou být čelisťové (véčka) nebo kotoučové, ale pozor – kotoučové brzdy jsou sice účinnější, ale mnohem náchylnější k ohnutí (kotouče). Ovládají se pomocí brzdových páček z řídítek stejně jako na kole.

 

Pokud budete jezdit mezi lidmi nebo cyklisty, je vhodné mít na koloběžce také přední a zadní odrazku (světlo) a také zvonek. Připomínáme, že na koloběžce smí dle předpisů jezdit po chodníku pouze osoby do 10 let, starší už jen na cyklostezce nebo na silnici, kde pro ně platí stejná pravidla jako pro cyklisty. Včetně povinné výbavy.

 

ČTĚTE TAKÉ: Povinná výbava na kolo: Víte, co by vám nemělo chybět?

 

Abychom to nějak shrnuli… Jízda na koloběžce je super aktivita skoro pro všechny – mladé, staré, hubené i plnoštíhlé nadšence. A rádi po ní sáhnou i dlouholetí cyklisti, kteří si chtějí dát od kola na chvíli pauzu nebo si jen zpestřit trénink něčím trošku jiným. Jestli vás zaujaly, mrkněte na koloběžky na e-shopu nebo se stavte na některé z našich prodejen.

 

Přejeme vám správný výběr a hodně najetých kilometrů!