Doprava zdarma od 3000 Kč

Povinná výbava na kolo: Víte, co by vám nemělo chybět?

S kamarádem na ni nejspíš řeč nezavedete, ale přesto patří k tomu nejdůležitějšímu v cyklistickém inventáři. Povinná výbava jízdního kola je naprostým základem, bez kterého se na bicyklu do provozu určitě nepouštějte. Plánujete po delší době pořízení kola a ptáte se, co vše do povinné výbavy patří? Správná otázka, na kterou vám na následujících řádcích odpovíme. P1017101

Zákony i různá nařízení se rok od roku mění, čert aby se v tom vyznal. Nákup povinné výbavy na kolo naštěstí tak složitý není. Mezi pomůcky a zařízení, bez kterých se v Česku při cyklistice neobejdete, patří tyto položky:

Brzdy by měly mít odstupňované ovládání brzdového účinku. Při zakoupení nového kola se nespoléhejte jen na nastavení od výrobce, ale funkčnost brzd doporučujeme předem vyzkoušet, ať máte při prvních vyjížďkách jistotu bezpečí. 

  • zadní odrazka červené barvy 
  • přední odrazka bílé barvy 
  • oranžové odrazky na pedálech 
  • oranžové nebo jinak reflexní odrazky ve výpletu předního či zadního kola 

U odrazek dbejte na to, abyste je koupili u spolehlivého prodejce – jak se totiž můžete dočíst třeba na stránkách ministerského oddělení BESIP, musí splňovat předpisem dané rozměry a podobu. 

  • řidítka se zaslepenými trubkami

 

povinna vybava

 

BHE-151_Hawk_glossy-red_rightPovinná výbava při snížené viditelnosti

V případě, že je venku tma nebo jakkoli jinak snížená viditelnost, budete potřebovat ještě tuto výbavu:

  • přední světlo bílé barvy, které musí být funkční
  • zadní červené světlo, funkční a doplňující červenou odrazku
  • zdroj energie, který světlům vydrží dodávat energii aspoň hodinu a půl 

 

Povinná výbava jízdního kola pro děti

Ano, tušíte správně, co teď zmíníme… cyklistická přilba. Děti navíc oproti dospělákům musí mít při jízdě na kole – naštěstí – helmu, a to až do 18 let. Každý správný cyklista ale ví, že je chyba při dosažení dospělosti přilbu sundat. Ať už jedete na dlouhý výlet, nebo jen pro nákup do obchodu, helma může jezdci v řadě případů i zachránit život.

Za nás tedy zní doporučení jasně: helmu noste při vyjížďkách všichni, od dětí až po babičku s dědou.

 

Nepovinná, ale užitečná výbava

Výborně, už máte povinnou výbavu a při namátkové kontrole byste obstáli. Hodí se ale mít i pár dalších užitečných věcí, které do povinné výbavy nespadají:

Na první pohled zbytečnost, ale v krizových situacích na silnici i mimo umí včasné zazvonění zabránit kolizi s jinou osobou. 

Částečně se hodí z bezpečnostních důvodů, především vás však ochrání před znečištěním při jízdě za deště nebo po dešti. 

  • kryt řetězu 

BBL-35_CodeSafe-6mm__mainSkvělý pomocník, pokud se chcete zbavit nečistot v řetězu, které komplikují jízdu na kole. 

Když už necháte bicykl bez dozoru, pořádně ho zabezpečte kvalitním zámkem. Zvlášť když máte zbrusu nové kolo, může být ideálním lákadlem pro zloděje. 

Viditelnosti při jízdě ve tmě není nikdo dost, takže jestli chcete mít jistotu, že vás žádný řidič nepřehlédne, přidejte k povinným odrazkám a světlům třeba reflexní pásky nebo reflexní vestu

A to je všechno, teď už můžete bez obav vyrazit za cyklistikou! Než ale šlápnete do pedálů, zkontrolujte, jestli máte správné cyklistické oblečení. Pokud ne, vše potřebné najdete našem e-shopu, nebo přímo na prodejnách v Praze, Olomouci a Mohelnici.

 

 vybrat cyklooblečení

 

Rádi vám s výběrem povinné i další cyklistické výbavy pomůžeme také na dálku, a to na Facebooku, nebo přes e-mail eshop@moolbike.cz.