Doprava zdarma od 3000 Kč

Jak vybrat koloběžku aneb alternativa k ježdění na kole

I největší milovník cyklistiky si někdy chce od kola odpočinout. V takových chvílích přichází na řadu dopravní prostředek, který mnozí neprávem považují za ryze dětskou záležitost. Nemluvíme o ničem jiném než o koloběžce. Ve skutečnosti je „koloběhání“ skvělou alternativou ke klasické cyklistice a parádním způsobem, jak se odreagovat.

Na následujících řádcích jsme pro vás sepsali užitečné rady, jak vybrat koloběžku, která dokonale poslouží vašim potřebám. Malou, nebo radši velkou? A záleží i na typu kol? Pozorně čtěte dál!

kolobezka-kostka-hill-fun-g5

Proč si pořídit koloběžku

Koloběžka je skvělým doplňkem k cyklistice a v řadě situací umí pomoci. Například když si rychle potřebujete zajet do obchodu a nemáte čas chodit do sklepa pro kolo. Vytáhnete koloběžku ze skříně, naskočíte na ni a jedete!

Primárně však koloběžka má nezastupitelné místo v rámci volnočasových aktivit. Stejně jako na kole se na ní dá uspořádat kratší či dlouhý výlet, dovádět na hřišti nebo uhánět do práce. A ještě jedna výhoda koloběžky: zpestří vám sportování a zajistí psychický i fyzický odpočinek od kola.

 

vybrat koloběžku

 

Kdo bude na koloběžce jezdit?

První důležitá otázka, kterou byste si při kupování koloběžky měli položit. Malým dětem je lepší pořídit dětskou koloběžku, těm starším a dospělákům pak koloběžku dospěláckou. Na koloběžkách vyráběných speciálně pro děti většinou mohou jezdit už děti ve věku 3 let a vizuálně se příliš neliší od běžných koloběžek. Někdy pro lepší stabilitu jedno kolo navíc.

Nepořizujte tedy jednu univerzální koloběžku pro celou rodinu, výběr vždy přizpůsobte věku sportovce.

detskakolobka

Kde budete na koloběžce jezdit?

Na trhu najdete spoustu druhů koloběžek, rozdělených dle způsobu jejich využití. Právě podle toho, kde a jak budete jezdit, byste se měli rozhodovat o konkrétním modelu. Vybírat můžete především z těchto druhů koloběžek:

  • městské koloběžky – menší skládací koloběžky určené především na jízdu po městě, nejčastěji na hladkém povrchu. Tento typ kdykoliv a snadno sbalíte pod paži, mimo jiné díky malým kolům (průměr většinou 12 palců). Hodí se spíš pro krátké projížďky.
  • koloběžky s velkými koly a velkým rámem – ano, jde přesně o ty trendy koloběžky, které mají přední kolo větší než zadní, jejich kola jsou nafukovací a konstrukce pevná a neskládací. Hodí se na ježdění po všech površích ve městě, a v případě kvalitních kol i pro jízdu v přírodě na nerovném terénu. U nás těmito koloběžkami proslul výrobce KOSTKA. Na koloběžce s nafukovacími koly bez problému ujedete i dlouhé kilometry.
  • freestylové koloběžky – ideální do skateparků na skákání přes překážky a na zkoušení triků. Jsou lehké, úzké a určené výhradně na hladký povrch. Jejich malá kolečka by nerovnosti neustála.
  • elektrické koloběžky – tak trochu samostatná kategorie. Na rozdíl od klasických koloběžek nevyžadují fyzickou námahu, ale musíte je pravidelně nabíjet z elektřiny. Hodí se na ježdění po městských cyklostezkách a obecně tam, kde jsou rovnější povrchy.

 

Jak na velikost kol

V dalším kroku se zaměřte na kola své vytoužené koloběžky. Zkušeným jezdcům se šiknou velká, a tím pádem rychlejší kola. Začátečníci by měli koukat spíš po menších kolečkách, která sice nesviští jako o závod, ale s nimiž je koloběžka bezpečnější.

Malá kola nicméně nedoporučujeme pro jízdu v terénu – kamínky, klacíky a další nerovnosti například na lesních cestách v pohodě překonají jen nafukovací kola. Platí, že čím horší povrch, tím mekčí kola by koloběžka měla mít.

kolobezka

Rozhoduje i výška řídítek

V neposlední řadě u koloběžky řešte, jestli má koloběžka výšku řídítek uzpůsobenou pro vaše tělo (což naštěstí u většiny výrobců není problém, na výběr máte spoustu modelů).

Každý si řídítka rád vybere tak, aby se mu jelo pohodlně. Pokud ale chcete univerzální radu, pak vězte, že by řídítka měla při stání na zemi končit ve výšce kyčelního kloubu.   

 

Na koloběžce bezpečně

Výborně, to nejdůležitější pro pořízení koloběžky už víte!

Nezapomeňte ještě, že se na koloběžce budete prohánět poměrně rychle, což vyžaduje dodržování bezpečnostních zásad. Pokud možno, nevyjíždějte bez helmy, a to ani při jízdě na méně rušných místech. Minimálně začátečníci pak ocení chrániče – čím méně modřin, tím lépe!

I u nás v Moolbiku najdete různé typy koloběžek a pro různé věkové kategorie. Rádi vám s jejich výběrem poradíme na našich prodejnách v Olomouci, Mohelnici nebo Praze, případně e-mailu e-shop@moolbike.cz a na Facebooku.

Tak ať to sviští. Na kole i na koloběžce!