Doprava zdarma od 3000 Kč

3. díl: Nejlepší filmy o cyklistice

Kolik jste jich už viděli? Po prvním a druhém dílu vám přinášíme další várku peckových filmů, které mají něco společného cyklistikou. A zase si budete moct vybrat z hrané i dokumentární tvorby. 

Nás asi zatím nejvíc dostal dokumentární film Icarus (2017), ve kterém se amatérský cyklista rozhodne vyzkoušet na svém těle doping, ale nakonec se přes svého „poradce Rodčenkova“ dostane k rozkrývání státem organizovaného dopingu v Rusku. A co se nejvíc líbilo vám? Byla by škoda, kdybyste se nestihli podívat na desítku filmů o cyklistice z předchozích dvou článků, takže to můžete napravit:

 woom_UP_mood_DSC9441-2100x1400-9c6fc2e1-f159-4559-ba7e-a5b87ec01a50

 

1. díl: Nejlepší filmy (a seriály) o cyklistice

2. díl: Nejlepší filmy o cyklistice

 

V zásobě máme stále ještě hodně filmů o cyklistice, takže další díl vyjde zase za měsíc. Teď už si ale pojďme představit aktuálních 5 filmů:

 

The Program: Pád legendy (2015)

Zatímco Armstrongova lež (2013) je čistě dokument, The Program: Pád legendy je hraný autobiografický film o Lanci Armstrongovi v hlavní roli s Benem Fosterem. Zachycuje životní příběh jednoho z nejúspěšnějších cyklistů na světě, jehož kariéra je poskvrněna dopingovou aférou. Kromě sportovní stránky zachycuje snímek z roku 2015 taky Armstrongův boj s rakovinou. Následujících sedm vítězství v Tour de France z něj udělalo světovou megastar, ale pak přišel „krutý“ pád. Na Csfd.cz má film hodnocení 67 %.

 

 

Tour de doping (2017) 

Doping je vážné téma, ale někdy je potřeba udělat si z něj srandu. A to přesně spáchal režisér Jake Szymanski v satirickém dokumentu Tour de doping. Komedie se tváří jako seriózní dokument o závodech Tour de France v roce 1982, ale po chvíli pochopíte, že si autoři z diváků dělají legraci. Snímek z dílny HBO trvá přibližně 45 minut a vychutnáte si v něm pořádnou dávku humoru, nekorektnosti a celkově zábavy. Doporučujeme všema deseti! Na Csfd.cz má tento bláznivý dokument hodnocení 74 %.

 

 

Neděle v pekle / A Sunday in Hell(1976) 

Tento snímek je na rozdíl od toho výše skutečným dokumentem, který se věnuje slavnému klasickému závodu Paříž–Roubaix v roce 1976. Jeho autorem je dánský dokumentarista a básník Jørgen Leth, což filmu dodává neobvyklou atmosféru. Zachycuje fyzický výkon v jeho nejsyrovější podobě, ukazuje nezdary jezdců i jejich trumfy. Zvlášť povedené jsou zpomalené záběry na jezdce, kteří se rvou například s tradičními dlažebními kostkami. Film má na Csfd.cz zasloužených 83 %.

 

 

Bicycle Dreams (2009) 

A v tomto článku si dáme ještě jeden tip na dokument, tentokrát z prostředí Ameriky. Bicycle Dreams od režiséra Stephena Auerbacha se věnuje závodu Race Across America 2015, což je závod, při němž cyklisté ujedou 3000 mil (cca 4800 kilometrů) za 10 dní. Tématem filmu jsou samotní jezdci, měnící se počasí, terén nebo spánková deprivace. Film vyhrál několik ocenění na různých festivalech a je považován za jeden z nejlepších dokumentů o cyklistice. 

 

 

#RondeTreasures: Behind The Scenes 

Na závěr si dáme tip na jeden kanál na YouTube – jmenuje se Flanders Classics. Z posledních ročníků známého belgického závodu „Okolo Flander“ vznikly zajímavé dokumenty jako Behind The Scenes (ze zákulisí/z natáčení). Každý díl má cca 1 hodinu a fanouškům ukazuje zákulisí závodu. V dokumentech vystupují jezdci, novináři, promotéři i fanoušci. Pokud vám nevadí angličtina, honem na YouTube.

 

 

Přejeme vám příjemný zážitek a nezapomeňte sledovat náš blog na Moolbike.cz, abyste nepropásli čtvrtou várku filmů! Jak jsme slíbili, vyjde zase přibližně za měsíc. :)