1. díl: Nejlepší filmy (a seriály) o cyklistice

Že jste moc filmů o cyklistech neviděli? V našem novém seriálu vám budeme postupně servírovat ty nejlepší hrané i dokumentární filmy, které by měl vidět každý fanoušek kol. 

Začínáme prvními 5 snímky, mezi které jsme zařadili 2 hrané filmy, 2 dokumentární filmy a 1 dokumentární seriál. V následujících dílech tohoto seriálu, který bude vycházet přibližně 1x měsíčně, se můžete těšit vždy na další podobný mix.

Už teď máme rozpracovaný seznam, takže vás můžeme ujistit, že na své si přijdou milovníci cyklistiky silniční, horské (s krásnými záběry), ale třeba i BMX! :)

 woom_UP_mood_DSC9441-2100x1400-9c6fc2e1-f159-4559-ba7e-a5b87ec01a50

 

Armstrongova lež / The Armstrong Lie (2013)

Začněte dokumentárním filmem o Lanci Armstrongovi, který bezesporu patří k nejznámějším cyklistům na světě. Snímek se věnuje jeho kariéře, během níž 7x vyhrál Tour de France, ale také jeho dopingovému skandálu a odebrání všech titulů nebo boji s rakovinou. Film o milovaném i zatracovaném Američanovi vyšel v roce 2013 a na CSFD.cz má sympatických 82 %. Fakt doporučujeme!

 

 

 

Icarus (2017) 

Dopingu se věnuje také tento úspěšný dokumentární film z produkce Netflixu. Hlavní postavou je sám autor Bryan Fogel, který chtěl nejprve točit o vlivu zakázaných látek na svůj výkon (účastní se amatérského závodu v Alpách), ale dokument dostává nový rozměr, když se provalí dopingový skandál ruských sportovců před ZOH v Soči. Proč? Protože Fogelovi sestavuje plán Gregory Roptchenkov, šéf ruské anti-dopingové laboratoře. Na CSFD.cz má film hodnocení 83 %.

 

 

Trio z Belleville / Les Triplettes de Belleville (2003)

Pokud chcete něco oddechovějšího a třeba i pro děti, určitě si pusťte tento roztomilý animák. Hlavním hrdinou je „Šampión“, kluk, kterého adoptovala jeho babička a která mu pomůže dostat se na Tour de France. Jde o melancholickou komedii, kde se moc nemluví, ale uvidíte, že to není potřeba. Film má spoustu nápadů a strčí do kapsy kdejaký film od Pixaru nebo Disneyho. Na CSFD.cz má hodnocení 82 %.

 

 

 

Nejméně očekávaný den: Zákulisí týmu Movistar 2019 (2020) 

Pusťte si na Netflixu (v době psaní článku tam je) tento šestidílný dokumentární seriál o dramatické sezoně 2019 z pohledu stáje Movistar. Pokud jste fanoušky silniční cyklistiky, je téměř nutné, abyste tento projekt zhlédli. Jde o sezonu, kdy Valverde vozil duhový dres, Carapaz vyhrál Giro, po které odešel Landa, Quintana a nakonec i Carapaz. Na CSFD.cz má seriál hodnocení 83 %.

 

 

Čestné kolo (1973)

Na závěr jsme sáhli také do české, respektive československé produkce. A je to hodně zajímavý počin! Hraný film Čestné kolo natočil režisér Antonín Moskalyk na knižní předlohu Oty Pavla. Námět je inspirován skutečnými osudy cyklistů Jana Veselého a Jana Kubra a nabízí nám pohled do zákulisí velkých závodů a konfliktů s trenéry. Film vznikl už v roce 1973, ale na obrazovku mohl pro svůj kritický pohled do zákulisí vstoupit až po roce 1989. Zajímavé, ne?

 

 

Přejeme vám příjemný zážitek a nezapomeňte sledovat náš blog na Moolbike.cz, abyste nepropásli další várku filmů! Jak jsme slíbili v úvodu, vyjde přibližně za měsíc. :)