Doprava zdarma od 3000 Kč

MTB 2022: Co je/bude letošními trendy?

To to letí… Sezona 2022 je v plném proudu a je na čase podívat se na to, jaké trendy nás letos čekají v oblasti horských kol. Tyto nám přijdou jako nejvýraznější.

Doufejme, že (cyklo)krize spojená s Covidem-19 je na ústupu, horská kola budou k dostání a s nimi i všechny novinky, na které jsme všichni tolik zvědaví. Loňská sezona byla trošku „přibržděná“, takže řada trendů se protáhla i do roku 2022. Jaké to jsou?

 Rozzo bike

Mullet biky nejsou jen vtip

Mullet haha… Vpředu byznys, vzadu párty… Haha… Počkat, tady to ale moc nesedí – zatímco u účesu znamená mullet vepředu krátké vlasy a vzadu delší, u mullet biků je to naopak. Ty mají vepředu velké 29“ kolo a vzadu menší 27,5“, což má příznivý vliv na obratnost kola v terénu a při sjezdech. Díky této konfiguraci můžete na zadní kolo navléct objemnější pláště, a zvýšit tak také průchodnost terénem. O mulletech se začalo opět mluvit už před rokem a diskuse pokračují i letos. 

Kategorie downcountry. Cože co? 

Že by další nová kategorie MTB? No nevíme… Podle nás jde spíše o nový název pro „kola na traily“. Název downcountry totiž pouze spojuje slova „downhill“ (sjezd) a „cross country“ (napříč krajinou). Tato kola si tedy berou to nejlepší z biků na XC a maratony (sportovní posed, závodní komponenty) a ze sjezdových kol (hravá geometrie, širší pláště, vyšší zdvihy vidlice a tlumiče okolo 120 mm). Vznikají tak kola velmi rychlá při jízdě do kopce i po rovině a velmi hravá při jízdě z kopce.

 

Snímek obrazovky 2021-02-15 v 14.32.52

 

Cestou necestou s gravel bikem

„Hele, ty jezdíš docela takový terény, že toho svýho horáka moc nevyužiješ…“ Neřekl vám cyklo kámoš něco podobného? Nebo neřekli jste to dokonce někomu vy? Kategorie gravel bike (gravel = štěrk) sice není žádnou novinkou, ale získává si ještě více příznivců než v minulých sezonách. Dokazují to prodeje i šuškanda v rámci cyklokomunity. Gravely biky jsou zajímavým zpestřením pro silničáře i MTB jezdce a oblíbili si je díky lehké konstrukci taky cykloturisté a vyznavači bikepackingu.

Gravel bike

 

S lehkým elektrokolem až na kraj světa 

To je samozřejmě nadsázka. Co se týče dojezdu, elektrokola mají pořád své limity. Ale nutno podotknout, že výrobci elektrokol udělali s akumulátory za poslední sezonu obrovské pokroky. Dřívějším standardem byla kapacita cca 500 Wh, v roce 2022 už považujeme za standard nějakých 630 Wh. Zároveň jsou elektrokola čím dál lehčí (karbonové díly apod.) a začínají se osazovat také méně výkonnými elektromotory, které mají menší spotřebu (některým jezdcům stačí jen malá pomoc se šlapáním), což v součtu zase prodlužuje dojezd o pár kilometrů. 

Pánské-horské-elektrokolo-Crussis-E-Largo-7-7-S-2022-Moolbike

 

Háj pivot 

„Ahoj, pivote.“ Mezi cyklisty se v roce 2022 rozšířil nový pozdrav. Děláme si zase srandu, snad jste tomu nevěřili! Ne „Hi pivot“, ale „High pivot“ je označení pro tzv. vysoký čep. Moderní umisťování hlavního čepu otáčení zadní stavby výše, než bývalo běžné, způsobuje, že zadní kolo se při stlačení tlumiče pohybuje šikmo dozadu. Tato vlastnost by podle konstruktérů měla napomáhat lepšímu překonávání překážek. Objevuje se u kol s většími zdvihy nad 130 mm. Kola s tímto řešením mají řetězové kladky, které oddělují funkci odpružení od šlapání.

 

Bovdeny pryč, polepy pryč, všechno pryč 

V roce 2022 pokračuje trend minimalismu. Nové kolekce kol potvrdily, že výrobci se nejen u horských kol snaží o co nejjednodušší linie, design a polepy. MTB kola se tak přibližují silničkám. Zmizela také řada bovdenů – například od přesmykače, protože řazení dominují jednopřevodníky. Dokonce i lock-outy si jezdci nechávají pouze na vidlici, aby měli řídítka čistá. A ostatní bovdeny (přední brzda, zadní brzda, přehazovačka) výrobci důsledně schovávají do rámů.

Felt celoodpružené

 

K dalším trendům (nebo spíše k zajímavostem) patří elektronicky ovládané komponenty, třeba odpružené vidlice. Nicméně tady se pohybujeme v řádu desítek, ne-li stovek tisíc korun, což si rozhodně nemůže dovolit každý. Napadá vás ještě něco? Klidně nám napište na e-shop@moolbike.cz nebo na Facebook, rádi vaše postřehy použijeme do některého z dalších článků. :) 

 

Snímek obrazovky 2021-02-15 v 14.31.00