Doprava zdarma od 3000 Kč

5 věcí, na které nezapomenout při údržbě elektrokola

A je to, konečně jste si pořídili vytoužené elektrokolo! Nebo to možná máte v plánu. Aby vám bicykl s elektrickým pohonem sloužil co nejdéle a nemuseli jste jej co půl roku dávat na opravu, vyžaduje pravidelnou údržbu. Na co byste určitě neměli zapomenout? 

Na začátek uklidnění: péče o elektrokolo se příliš neliší od údržby běžného kola. Rozdíly spočívají hlavně v péči o baterii, elektromotor a další součástky, které mají něco společného s technologií elektrokola. Na údržbu některých dílů sice budete muset jednou za čas zavítat do servisu, ale většinu zvládnete hravě sami. 

Péče o elektrokolo je specifická tím, že by měla probíhat častěji než u klasického kola. Za prvé kvůli správnému fungování elektroinstalace a za druhé proto, že elektrokolo má mnohem větší hmotnost, a tím pádem se některé díly rychleji opotřebovávají.

 celoodpruzeneelektrokolo

Základní údržbu dělejte co nejčastěji 

Víme, občas to může být otrava. Pravidelnou základní údržbu je ale i tak dobré provádět co nejčastěji, ideálně před každou jízdou, případně po ní. 

Zkontrolovat byste měli minimálně stav pneumatik, brzd, pedálů, přehazovaček, elektromotoru a baterie. Pokud chcete mít jistotu, že bude jízda bezpečná, zkuste, jestli jsou pořádně dotažené všechny šrouby. Všechno šlape jak švýcarské hodinky? Výborně.

Tato letmá údržba (nebo spíš kontrola) zabere jen chvíli, ale mnohdy díky ní předejte komplikacím, které by vás později zastihly na cestách.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat elektrokolo

 

Baterii nabíjejte po každé jízdě

Mějte neustále na paměti, že správné fungování elektrokola stojí a padá s funkčním elektromotorem a baterií. A právě životnost baterie můžete údržbou výrazně ovlivnit. Nebojte se ji nabíjet po každé jízdě, ať už byla vyjížďka dlouhá, nebo krátká. Nevadí, pokud baterii dobijete, přestože se vybila jen částečně.

Jestli víte, že kolo nebudete delší dobu používat, baterii před uskladněním nabijte a následně ji vyjměte z kola. Obecné doporučení zní, že při nepoužívání elektrokola by se baterie měla nabíjet alespoň jednou měsíčně. 

 

Čistěte a umývejte, ale opatrně

Vaše srdce zaplesá pokaždé, když svého dvoukolého miláčka umyjete a bude se lesknout jako nový. Mnohem důležitější než čištění rámu kola je však udržovat v čistotě důležité komponenty jako řetěz nebo kontakty baterie, které v případě znečištění vypovídají funkci.

Během čištění elektrokola vždy vyjměte baterii a nepoužívejte na umývání prudký proud vody, aby nepronikla do elektroinstalace. S hadicí jde čištění sice snadněji, ale při použití klasického hadříku máte jistotu, že se voda nedostane tam, kam nemá. Taktéž doporučujeme používat jen přípravky, které jsou k čištění elektrokola určené.

Elektrické součástky na elektrokolech dnes mívají kvalitní těsnění, ale i tak se snažte nechávat bicykl v mokrém stavu co nejkratší dobu.  

 

Dejte řetězu důkladnou péči

Údržba řetězu na elektrokole spadá spíše do základní pravidelné údržby, ale vzhledem k její důležitosti si zaslouží samostatnou zmínku. Řetěz promazávejte nejpozději po dvou delších vyjížďkách a přibližně po každém druhém až třetím mazání jej vyčistěte pračkou na řetěz.

Používáte-li jeden a ten samý řetěz na elektrokole dlouho, zvažte, jestli ho brzy nevyměnit za jiný. Obvyklým signálem k výměně bývají časté a přetrvávající komplikace. O stavu opotřebení řetězu se nejvíc dozvíte, když použijete tzv. měrku na řetěz.

 

ČTĚTE TAKÉ: Povinná výbava na kolo

 

Aspoň jednou ročně do servisu

Velkou část údržby zvládnete sami, kontrolu některých komponent ale nechejte raději na odbornících a dejte elektrokolo aspoň jednou ročně do servisu – nemusíte s ním zrovna mít žádné komplikace, nicméně preventivní prohlídka je u elektrokol potřebná. Technici vám například zkontrolují elektromotor, baterii, kabeláž a další díly, které svépomocí prověříte jen těžko. 

Za servisní prohlídku něco málo zaplatíte, ale dalších několik měsíců si budete jistí, že jste v bezpečí a vaše elektrokolo je 100% funkční.

Pokud zvažujete pořízení elektrokola, můžete ho zakoupit přímo v e-shopu, případně na některé z našich prodejen. Rádi vám poradíme jak s výběrem, tak s údržbou konkrétního modelu.