Doprava zdarma od 3000 Kč

Příběhy značek: Kola Rozzo byla léta na zakázku, teď česká značka zvyšuje výrobu

Kola Rozzo v Česku a na Slovensku nepatří k těm nejrozšířenějším, protože se dlouhá léta jednalo o kusovou výrobu. Ovšem nyní dlouholetý projekt odborníka na rámy Jaromíra Hrubého nabírá na obrátkách.

Na prodejnách Moolbike i na e-shopu najdete kola Rozzo napříč všemi hlavními kategoriemi – silniční, horská i treková, a to pro muže, ženy i juniory. Jak už bylo naznačeno, duší každého kola Rozzo je původní rám, který je osazen výbavou od předních světových značek. Na těchto českých kolech najdete například vidlice od RockShox nebo řazení, kliky a brzdy Shimano. Ale pojďme příběh značky Rozzo představit trošku blíže.


rozzo elektrokolo dámské

 

Česká značka s jižanským temperamentem

Říkáte si, že vám „Rozzo“ nezní zrovna česky? Máte pravdu a hned vám původ jména vysvětlíme. Zkuste si tento výraz najít v česko-italském slovníku a zjistíte, že „rozzo“ znamená „hrubý“, což je příjmení zakladatele a hlavního konstruktéra této české značky. Jaromír Hrubý zvolil italský překlad svého jména především z toho důvodu, protože má rád italskou rámařskou školu. Jeho náklonnost jižním směrem se projevila už před mnoha lety.

Historie kol Rozzo, respektive rámů Rozzo, sahá mnoho desítek let nazpět. V 80. letech zatoužil Jaromír Hrubý po kole F1 od legendární značky Favorit, ostatně jako tehdy většina profesionálních i amatérských cyklistů v tuzemsku. Vysněný bicykl se mu bohužel nepodařilo sehnat, protože nebyl registrovaným cyklistou – to bylo v tehdejším Československu pro koupi takového kola prakticky podmínkou. Rozhodl se tedy, že si vysněné kolo postaví sám, a tak se začal psát příběh rámů a kol Rozzo.

 

Velkou inspirací byl Favorit

Nejprve si koupil pár už hotových trubek z dílny Favoritu, svařil je a první rám byl na světě. Následně začal vyrábět a skládat kola taky pro své kamarády a známé. Přelom nastal v 90. letech, kdy převzal firmu po Františku Babickém, známém českém rámaři, od kterého se učil zpracovávat tehdy nejpoužívanější ocelové rámy.

Ještě před tím, než si zaregistroval značku Rozzo, vyráběl rámy pro české značky Favorit (kruh se uzavřel), Pells nebo Festka. Výroba kol u Jaromíra Hrubého nebyla žádná „sériovka“, každé kolo bylo opravdu originál. Například s každým profi karbonovým rámem strávil okolo 60–80 hodin času a to bez následné kompletace a lakování.

 

Tajemství vícekomorového karbonového rámu rozzo rám

Své první rámy vyráběl z ocele, jak tehdy bylo obvyklé. Poté naskočil na trend hliníkových rámů, který u kol nižší a střední třídy trvá dodnes. Ovšem ty největší klenoty, které vycházejí z Hrubého dílny, mají speciální karbonový rám.

Ano, majstrštykem Jaromíra Hrubého jsou tzv. vícekomorové karbonové rámy, které sám vyvinul a nechal si je patentovat. Malé komůrky uvnitř rámu plní roli výztuh, takže hlavní stěny rámu můžou být mnohem tenčí a zároveň lehčí, aniž by utrpěla pevnost rámu. Takové rámy jsou naopak ještě odolnější.

 

Zvýšení výroby a kola Rozzo pro širokou veřejnost

V roce 2019 se Jaromír Hrubý rozhodl pro velkou změnu. Po třiceti letech „malovýroby“ usoudil, že nastal čas vyrábět kola Rozzo nikoliv kusově, ale ve větším množství tak, aby byla dostupná i pro širokou veřejnost. Spojil se s firmou JMC Trading, díky čemuž si můžete kola Rozzo prohlížet na prodejnách Moolbike v Praze, Brně, Ostravě a Mohelnici i online na Moolbike.cz. Vybrat si můžete z kol nižší, střední, ale i vyšší třídy.

P1017212

Ovšem stále se najdou fanoušci kol, kteří nechtějí kolo z běžné „konfekce“, kolo z katalogu. Pro takové fajnšmekry stále zůstává možnost objednat si u Jaromíra Hrubého kolo Rozzo na zakázku – s rámem podle svých představ a s komponenty, které mu dovolí jeho peněženka. Zakázková výroba je určitě dražší než ta sériová, ale cyklističtí nadšenci si za unikátní kolo rádi připlácejí. Více informací o kolech Rozzo na zakázku najdete na www.rozzo.cz.

 

Kdo jezdí na kolech Rozzo?

Na kolech Rozzo jezdili nebo jezdí například Lada Kozlíková, několikanásobná mistryně ČR, která obsadila 5. místo na olympiádě, Ondřej Sosenka, několikanásobný mistr ČR a bývalý držitel světového rekordu v hodinovce, nebo Martin Matula, mistr světa v dlouhém triatlonu, který na rámu Rozzo zajel rekord Ironman Hawaii. Z dalších osobností je to Martina Sáblíková, několikanásobná mistryně světa a olympijská vítězka v rychlobruslení, nebo třeba Mark Levinson, světový zvukař (Beatles), výrobce elektroniky a cyklistický nadšenec.