Doprava zdarma od 3000 Kč

3. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – malé areály

Ve třetím dílu našeho „bikeparkového“ průvodce vás vezmeme do menších areálů. Lanovku ani větší zázemí zde nenajdete, ale krásné traily a klid ano.

V prvním dílu jsme vám představili nejlepší bikeparky v Čechách a na Moravě s lanovkou (většinou to byla lyžařská centra) a ve druhém dílu pak nejlepší bikeparky v ČR bez lanovky. Pokud jste tyhle články minuli a přitom hledáte, kam vyrazit, určitě si je taky proleťte. A nezapomeňte, že na traily potřebujete kvalitní horské kolo – buď s pevným rámem a kvalitními komponenty (hlavně s kvalitní vzduchovou vidlicí), nebo ještě lépe celoodpružené kolo.

 

ČTĚTE TAKÉ: 1. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra s lanovkou
ČTĚTE TAKÉ: 2. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra bez lanovky

 

Výhodou malých areálů níže je to, že se na nich můžou naučit jezdit i děti a začátečníci, protože zde není takový šrumec jako v největších vyhlášených bike/lyžařských centrech. Nevýhodou je, že zde zpravidla není zdravotnické středisko ani cykloservis. Takže základní nářadí s sebou! A teď už hurá na malé areály s traily:

 

Bikearéna AnthroposBike Aréna Anthropos (web)

Začneme zlehka, tedy aspoň v kontextu horské cyklistiky. Bike Aréna Anthropos je brněnská aréna v Pisárkách, kde se konají závody XC (cross country) kol, takže zde nečekejte dlouhé sjezdy, ale spíše technické trasy. Jezdí se zde stále nahoru nebo dolů a není nouze o překážky, které prověří technickou zdatnost bikerů. Vznikla před lety se záměrem nabídnout příznivcům horských kol z řad široké veřejnosti atraktivní lokalitu pro cross country cyklistiku v podobě bohaté nabídky tratí různé náročnosti. A co víc, bike arena se nachází v samotném centru města.

I když si tak na trailových tratích příjdou na své všichni hobíci, pravidelné konání závodů mistrovství republiky i Českého poháru svědčí o tom, že techničtější a náročnější pasáže splňují i požadavky a nároky soutěžní MTB cyklistiky. Trať je kompletně průjezdná i v době mimo závody.

 

Singletrail Letňany (web)Singltrail Letňany

Dokonce i v Praze si můžete užít traily. Stačí dojet na okraj hlavního města do Letňan, kde před několika lety vznikla hustá síť stezek v místním lesoparku. Celková délka tras je 5 700 metrů a vyhýbají se lesním pěšinám. Pokud už se s nimi někde kříží, samozřejmostí jsou zpomalovací prvky. Singletraily z Letňan jsou vhodné pro děti od 12 let, ale svoji trasu si zde najdou i dospělí jezdci. 

Ze čtyř vytyčených cest mají tři lehkou obtížnost a jedna je středně náročná. Nejnáročnější z nich je dlouhá 1827 m a vystoupáte po ní o 62 m a naopak sjedete o 64 m.

Těšit se můžete na prudké zatáčky, prudké výjezdy, rychlé sjezdy do zatáček, skokánky a překážky. Nejdelší z tras ujedete za cca 12 minut.

 

Singltrail v Lipkách 2Singletraily Telč v Lipkách (web)

Malý příměstský singletrailový areál nabídne 3 km trailů pro začínající až středně pokročilé jezdce. Začátek tratí je u kaple sv. Karla Boromejského a na stoupací trase na Hostětice. Traily jsou doplněny odpočinkovými místy a informačními tabulemi. Areál se nachází v oblasti naučné stezky Lipky západně od města. Singletraily mají upravený povrch a bikeři si na nich užijí množství klopených zatáček a terénních vln.

Traily jsou tři a nejsou pouze sjezdové, občas je tedy potřeba i šlápnout do pedálů. I když byly postaveny pro širší veřejnost a zvládnou je i rodiny s dětmi, najdou se zde úseky, které prověří i zkušenější jezdce.

Například je tu úsek s velkým skokem a jedním přeletem přes potok. Tyto odbočky jsou značeny černě. Nejdelší trail (1290 m) se jmenuje „Lipka“ a jeho součástí je zajímavý průjezd roklí a potůčkem. V půlce tohoto trailu můžete odbočit na zelený trail Březinka nebo dojet Lipku až do konce a pokračovat na trail Na Vrších.

 

Singletrail Frymburk (web)

Jedná se o okruh s umělým i přírodním singletrailem, který se dá zkombinovat s lesními cestami na hřebenu mezi Frymburkem a Lipnem. První etapa leží v lesích městyse Frymburk. Začátek trasy je na parkovišti Activity parku Frymburk, odkud vede 1,5 km stoupací trail a 1,6 km klesající trail, který je pouze jednosměrný!

Singletrail Frymburk

Singletrail ve Frymburku je postaven tak, aby byl sjízdný pro všechny. Užijí si na něm děti, příležitostní cyklisté na běžném horském kole, ale i zkušení bikeři, kteří si zde najdou velké množství skoků. Nové a zatím jen malé singletrailové centrum s jednou červenou lajnou vypadá slibně a počet trailů by se měl rozšiřovat. Dobře zabajkovat se dá i po okolních lesích. Nebo můžete vyrazit do blízkého bikecentra (lyžařského areálu) Lipno, kde je i lanovka a patřičné zázemí.

 

Trail of Life Bílé Karpaty (web)Trail Bílé Karpaty

Tento krásný areál se nachází nedaleko Strážnice. Stezky vás protáhnou nádhernou krajinou Bílých Karpat a dají ochutnat ryze přírodnímu bikingu. Výchozím bodem pro traily i okruhy pro horská kola Trail of Life je vodní nádrž Lučina ve stejnojmenné rekreační oblasti kousek od Radějova či Tvarožné Lhoty. Z Brna to sem trvá cca hodinu. Najdete zde stezky, které vedou lesem i po rozlehlých bělokarpatských loukách. Tvoří je proznačené uzavřené okruhy pro terénní cyklisty, které jsou z části sdílené s turistickými chodníky a vedou k jednosměrným singletrailům určeným přímo a jenom pro cyklisty.

Je zde pět okruhů o celkové délce 130 km. Trasy jsou značeny a vedou dost často po klasických turistických značkách. Jsou to pečlivě vybrané trasy, na kterých si užijete jízdu na horském kole. Ale nečekejte vyhlazený povrch a jednosměrný singltrail, nejčastěji pojedete po lesní cestě, občas po pěšině. Terén a kličky mezi stromy se postarají o dostatek zábavy, není nouze ani o skoky a překvapí vás tu přírodní dropy. Z hlediska zázemí nabízí Lučina parkoviště, koupání, bufet i výletní restaurace a kemp.

 

Přejeme vám zábavnou jízdu ve vámi vybraném malém areálu! :)

 

 

 

ČTĚTE TAKÉ: 1. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra s lanovkou
ČTĚTE TAKÉ: 2. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra bez lanovky