Doprava zdarma od 3000 Kč

1. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra s lanovkou

Na hory se v posledních letech nejezdí jenom na lyže, ale taky na kolo. Vezměte celou rodinu do bikecentra s lanovkou, kde najdete nenáročné i pokročilé traily pro širokou veřejnost.

Nebylo to jednoduché, ale v prvním dílu tohoto seriálu jsme se pokusili „předvybrat“ pro vás pár nejlepších bikecenter, kde si dobře zajezdíte směrem dolů, kde vás lanovka vyveze s kolem nahoru a kde je potřebné zázemí (servis, půjčovna, občerstvení, horská služba). Ačkoliv po České republice existuje spousta krásných trailů pro horská kola, nejpohodlnější jsou lyžařské areály, které přes léto našly nové využití.

 

Bikepark vs. singletrack vs. singletrail

Ještě než vám je krátce představíme, pojďme si upřesnit terminologii. Bikepark je asi jasný – to je prostě centrum, kde se nachází více tras (stezek) pro horská kola. Těmto trasám se anglicky říká „traily“ anebo taky „tracky“. Jaký je rozdíl? Vlastně skoro žádný. Snad jen „track“ evokuje více závodní trasu, ale je to asi subjektivní. Singletraily a singletracky jsou potom trasy/stezky, kde může jet pouze jedno kolo, a to směrem dolů. Najít je můžete jak ve velkých bikeparcích s lanovkou, tak v bikeparcích bez lanovky.

Flowtrail je „hladký“ trail bez kamenů, kořenů a jiných překážek, který je vhodný i pro rodiny s dětmi. Pumptrack je malý okruh s „boulemi“, kde si vyzkoušíte propružení. A jak se dostanete nahoru, když areál nemá lanovku? Přece hezky vlastními silami pomocí tzv. stoupacího trailu. :) Ale pojďme už se zaměřit na velká centra s lanovkou v Čechách a na Moravě – snažili jsme se obsáhnout celou republiku, aby každý mohl zajet do toho, který má nejblíž.

Menším bikecentrům nebo jen trailům bez zázemí se budeme věnovat v dalších článcích. Takže, nejlepší bikeparky v Česku s lanovkou:

 

Bikepark Tanvalský ŠpičákBikepark Tanvaldský Špičák (web)

Tento areál se nachází v Jizerských horách poblíž obce Tanvald. U nástupní stanice je velké parkoviště s půjčovnou a servisem, takže o vás bude dobře postaráno. Z8kladní stezkou bikeparku je dlouhý modrý flowtrail, k jehož horní polovině je vybudována lehce náročnější červená alternativa. Jedná se o singletraily s upraveným povrchem a pozvolným klesáním, na kterých najdete nemalé množství klopenek a vln.

 

Aktuálně jsou vybudovány traily – modrý, červený a technický černý - v celkové délce cca 8 km. Traily vedou lesem z vrcholu Špičáku a jsou široké cca 1 m. Při jejich sjíždění budete zdolávat různé klopené zatáčky a terénní nerovnosti. Za zmínku stojí kamenná sekce ve vrchní části červeného trailu, která vede těsně kolem skály. Na černé sekci, která je technická a doporučujeme ji jet pomalu, narazíte například na netradiční rockgarden zatáčku.

 

ČTĚTE TAKÉ: 2. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra bez lanovky

 

Bikepark Ještěd (web)

Jste z Moravy? Zajeďte si do Jeseníků na Ještěd. Bikepark Ještěd nabízí bikerům čtyři tratě různých obtížností. Všechny najdete v těsné blízkosti sedačkové lanovky Skalka, která vás nahoru pohodlně vyveze i s koly v průběhu celé letní sezóny. Bike park Ještěd využívá lanovou dráhu Skalka, tratě vede pod nebo v sousedství lanovky. U dolní stanice lanové dráhy se nachází rovněž hliněný Pump track a občerstvení.

Bikepark Ještěd

Pro začátečníky nebo ty méně adrenalinu chtivé jezdce je bikerová dráha Turistická, ve které najdete freeridovou stezku doplněnou dřevěnými překážkami. Ta je nejlehčí. Středně těžké dráhy nabízí ještědský areál dvě, obě s názvem La Spaghetta. Na první z nich se bikeři vyřádí na hliněných a dřevěných překážkách, ta s přídomkem II. zahrnuje dřevěné lávky.

 

Trail Park Klínovec (webBikepark Klínovec 2

Na nejvyšším vrcholu Krušných hor začínají traily bikeparku, nebo tedy oficiálně Trail Parku Klínovec. V lesích Jáchymova naleznete 24 km pozvolně klesajících plynulých stezek speciálně navržených pro potěšení z jízdy na horském kole. Stezky jsou odstupňovány do tří úrovní náročnosti a odpovídající obtížnost tak naleznou jak začínající cyklisté, rodiny s dětmi, tak i zkušenější jezdci.

Pro ty nejzdatnější připravil Bikepark a Trail park Klínovec 3,3 km dlouhou sjezdovou trať. Zpět k začátku stezek vás vyveze čtyřsedačková lanová dráha Prima Express. Úplní začátečníci si mohou nejdříve vyzkoušet jízdu přes terénní boule na pump tracku a zlepšovat své dovednosti ve skill centrech na nástupních místech. Oblíbená je lehká stezka Azur a sjezdová trať pro experty. 

 

Špindl Bike Park (webŠpindl bike park

Ani v Krkonoších samozřejmě nesmí chybět pořádný bikepark. Návštěvníky velmi oblíbený Bike Park ve Špindlerově Mlýně se nachází přímo v areálu Svatý Petr. V létě tady můžete vyzkoušet jednu z celkem šesti tratí, a to včetně tzv. pumptracku. V Bike Parku si přijdou na své jak úplní začátečníci, tak i zkušení bikeři. Stačí si jen vybrat jednu z našich tras. Areál je oblíbený díky své poloze a široké paletě restaurací a dalších možností vyžití.

V areálu najdete kromě krásných přírodních trailů taky 500 metrů dřevěných lávek. Pro vyvezení kol na strat trati lze využít lanovou dráhu Svatý Petr-Pláň. Trať je technicky náročná, vede zčásti po modré sjezdové trati a zčásti okrajem lesa.

Špindl Bike Park vznikl v roce 2002, jeho historie sahá až do roku 1998, kdy se zde jel první mezinárodní sjezdový závod.

 

Bikepark Špičák (web)

Jeden Špičák už jsme tu měli, ale teď máme na mysli ten na Šumavě, poblíž Železné Rudy. Sport areál Špičák najdetecca 5 km od Rudy směrem na Nýrsko. Užít si můžete také společnou jízdenku s přeshraničním bikeparkem Geisskopf. Bikepark sestává z několika tras s různou obtížností a je v provozu v letním období od poloviny června do poloviny září. Přepravu na vrchol zajišťuje sedačková lanovka, která přepraví vás i vaše kolo. Dolů už sjíždíte na svém kole.

Velkou výhodou je, že v bikeparcích Špičák a Geisskopf můžete jezdit s jednou společnou jízdenkou. V obou Šumavských bikeparkcích můžete zakoupit čtyřdenní jízdenku 3+1. Ta nabízí 3dny ježdění na Špičáku plus jeden den na Geisskopfu. Nebo naopak 3dny Geisskopf a 1 den Špičák. Na této jízdence ušetříte až 14% oproti standardním cenám a navíc po příjezdu do partnerského bikeparku minete pokladnu a jdete rovnou na věc.

Bikepark Špičák

 

Single Trails Bílá (webSingletrails Bilá

Na závěr se vydáme úplně na východ republiky – do beskydského areálu s názvem Single Trails Bílá, což je vlastně letní jméno střediska SKI areál Bílá. Najdete tu jednosměrné stezky pro terénní cyklisty vybudované v okolí obce Bílá Moravskoslezským krajem. Označené jsou opět barvami, a to zelenou, modrou, oranžovou a fialovou podle obtížnosti. Taky tady platí, že děti smí na traily pouze pod dohledem rodičů.

Zelený singletrail je trasa 3 km dlouhá, méně strmá a dominantou je dlouhá dřevěná lávka. Oranžově je značený propojovací singlík kolem řeky Bílé Ostravice. Modrý singletrail je kratší, má 2,1 km a je strmější, jede se více na brzdách a lze ji kombinovat se starou sjezdovou tratí, kde je více technických úseků na kořenech a skoky. Fialová výjezdová trasa vede po lesní zpevněné cestě podél silnice a loveckého arcibiskupského zámečku přes Gašky a lze ji využít v případě, že nejezdí lanovka.

 

Přejeme vám zábavnou jízdu ve vámi vybraném bikeparku! :)

 

ČTĚTE TAKÉ: 2. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra bez lanovky
ČTĚTE TAKÉ: 3. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – malé areály