Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Fakt stojí tak málo? Helma BHE-54 klame designem

Jestli sháníte helmu na horské kolo a přitom nemáte kdovíjaký rozpočet, tak zpozorněte. Otestovali jsme levnou BHE-54 od BBB, která ale vypadá suprově a kvalitou je taky bez problému.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

Jednou udělám výjimku. Své recenze obvykle nezačínám tím, kolik daný cykloprodukt stojí, ale tady to nejde jinak. MTB helma BHE-54 Nanga od BBB totiž stojí v závislosti na sezónních akcích jen něco málo přes 1000 Kč! To je opravdu nízká cenovka, zvláště v porovnání s tím, jak helma vypadá a jakou nabízí ochranu. Tak se pojďme podívat na souhrn mého několikadenního testování v sedle. Totiž na hlavě.

helma BBB BHE-54 

Bezpečnost na vysoké úrovni, snížená zadní část 

Už na první pohled helma vypadá dost robustně. Je to dáno samotnou koncepcí – jedná se o MTB helmu, tedy helmu určenou pro ježdění v terénu. Kvůli tomu  má protáhlou (sníženou) zadní část a stejně tak boky, takže je kryté nejen temeno hlavy, ale i zátylek a oblasti za ušima. Skořepina je vyrobena z materiálu ABS, který je vysoce pevný, ale jen tak, aby se v případě nárazu rozbil, a tím pohltil co nejvíce nárazu. Helma má certifikát odolnosti EN-1078.

IMG_7346IMG_7348

Vnitřní pěna je z materiálu EPS. Pěnové vycpávky jsou pohodlné a podle výrobce se dají prát. V parných letních dnech, kdy se vám hlava silně potí, tedy můžete pěnovky odejmout, hodit do pračky a poté je zase vrátit na suchý zip. Nebo můžete helmu jednoduše osprchovat a nechat pořádně vyschnout. Jen pozor, nedělejte to na přímém slunci, kde by se mohla helma horkem poškodit (neovívá ji vánek jako při jízdě).

 

Snadné dotažení kolečkem a početná ventilace

Aby helma v případě potřeby (pádu) splnila svůj účel, musí být dobře připevněná. O dotažení kolem hlavy se stará systém TwistClose, který má podobu pásků a kolečka, jehož otáčením dochází k utahování/povolování kolem hlavy. Kromě toho musíte mít helmu utaženou ještě pod bradou, což šlo taky bez problému. V místě klipsu není našita žádná látka proti odření brady, ale toho jsem si všiml až jednou doma, při jízdě mě nic nedřelo.

IMG_7337IMG_7355

Jak už to u MTB helem bývá, nechybí zde velký kšilt. Na helmě je nacvaknut, a to ve dvou bodech – vždy na každé straně helmy. Sundat jej můžete třeba při důkladném čištění, jinak nevidím důvod, proč byste měli jezdit bez něj. Dobře stíní při jízdě na sluníčku a jistě pochytá i nějaký ten hmyz. To se ovšem nedá říct o ventilačních otvorech, kterých je na helmě 15. Ve všech chybí síťka proti hmyzu, dokonce ani přední otvory ji nemají. Na něčem se holt při této ceně muselo šetřit.

 

Velikost? Dvakrát měřte (ne jako já), jednou kupujte

Tady jsem udělal chybu. Pro test jsem zvolil helmu velikosti L, tedy na obvod hlavy 58–61 cm, protože jsem se bál, aby mi nebyla malá. Ve výsledku mi ale byla větší, než bych potřeboval. Celkově se mi helma zdá poměrně robustní, takže v případě rozmezí mezi velikostmi bych doporučoval zvolit spíše menší variantu. Varianta M je pro obvod hlavy 54–58 cm. Tím, že mi helma byla větší, jsem měl zbytečně hodně místa za ušima, kde jsem se cítil zranitelně. Menší velikost je lehčí; L má 404 g, M má jen 391 g.

IMG_7322

Jinak mi „Nanga“ (v urdštině to znamená „nahá“) seděla výborně a při pohledu do zrcadla i při jízdě jsem měl pocit, jako kdybych měl nasazenou helmu z vyšší cenové kategorie. Příjemné překvapení! Nikde nic netlačí, neskřípe, teplota hlavy taky v pořádku… Kdybych testoval velikost M, byl bych úplně spokojený.

 

Design se povedl! Olivovou jsem si zamiloval IMG_7344

Asi bychom lhali sami sobě, kdybychom tvrdili, že při výběru helmy nehledíme na její design a barvu. Já jsem hned věděl, že chci pro účely této recenze sáhnout po olivově zelené. Většina cyklistů asi sáhne po černé nebo bílé variantě, protože se tak nějak hodí ke všemu, ale olivová zelená má něco do sebe. Helma má matný finiš a vypadá opravdu dražší, než kolik ve skutečnosti stojí. Na pravém i levém zadním boku je pouze malé žluté logo BBB a na levém boku ještě jemná linková kresba.

Kšilt, o kterém už byla řeč výše, je matně černý. Uvnitř je helma šedá, což je barva pěnových polštářků. A protože je helma designově pravdu „čistá“, víc toho pro vás k popisu bohužel nemám. :) Vlastně přece jen ještě jedna věc… V horní části (na temeni) má helma výlisek a drážku pro nasunutí držáku na akční kameru typu GoPro apod. Držák je součástí balení a opravdu jej stačí pouze nasunout na helmu. Následně do něj připevníte kameru a můžete hravě natáčet svoje řádění po trailech nebo jinde v terénu.

 IMG_7352 IMG_7391

 

Shrnutí

Asi už jste poznali, jaký bude verdikt. Helma BHE-54 „Nanga“ od BBB mě velmi zaujala. Přestože jezdím s dražšími modely, neměl jsem s ničím zásadní problém. Naopak se mi helma velmi líbila – jakože opravdu vzhledově – a věřím, že to přiměje k nákupu i hodně dalších cyklistů. Předpokládám, že to budou spíše rekreační jezdci, kteří chtějí pěknou a kvalitní helmu za normální peníze. A cena něco málo přes 1000 Kč je fakt moc fajn!