Doprava zdarma od 3000 Kč

2. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra bez lanovky

Tohle je druhý díl našeho průvodce po nejlepších centrech pro bikery. Tentokrát se zaměříme na bikeparky a areály, kde sice není lanovka, ale kde i tak najdete kilometry krásných trailů.

V prvním dílu této minisérie jste se mohli seznámit s nejlepšími bikeparky v Česku (podle našeho výběru) s lanovkou. Jednalo se o lyžařské areály, které se dle trendů posledních let mění v létě na cyklistické areály – Bikepark Tanvaldský Špičák (Jizerky), Bikepark Ještěd, Trail Park Klínovec, Špindl Bike Park, Bikepark Špičák (Šumava) a Single Trails Bílá.

A jaký je rozdíl mezi bikeparkem, singletrackem a singletrailem? To se taky dozvíte ve zmíněném 1. dílu. Ale teď už se pojďme podívat na nejlepší bikeparky v České republice, v Čechách i na Moravě, bez lanovky, kde si užijete i stoupací traily.

 

Singltrek pod Smrkem (web)

Ačkoliv název zní „singltrek“, jedná se o jeden z nejoblíbenějších bikeareálů v Česku, kde najdete rozhodně více než jednu stezku. Nachází se v Jizerských horách u Nového Města pod Smrkem, což je nedaleko Liberce. V areálu na vás čeká více než 60 km stezek různých úrovní – zelená, modrá, červená i černá. Hlavní nástupní místo na stezky – Singltrek Centrum – se nachází v Novém Městě pod Smrkem přímo na pláži krásného přírodního koupaliště.

Singletrack pod Smrkem

Centrum je vhodné pro rodiny s dětmi i zkušené bikery. Kromě pečlivě upravených trailů si užijete i výhledy na členité svahy Jizerských hor. Stezky vedou mezi Novým Městem pod Smrkem, Lázněmi Libverda a na několika místech také překračují česko-polskou hranici. Můžete tady taky posedět s přáteli u kávy nebo piva na terase s ikonickým výhledem na masiv Smrku.

 

Trutnov Trails (webTrutnov Trails

Vyhlášené trutnovské traily se nacházejí v krásné krajině okolo Trutnova. Také tady si traily užijí jak rodiny s dětmi, tak pokročilejší bikeři. Nástupní místa jsou v Trailcentru Lhota u Trutnova a na parkovišti Pod Sedmidomím. Tratě jsou barevně rozlišené dle obtížnosti. Zdejší černá trasa je vystavěna v kanadském stylu pro profesionály a představuje pěknou výzvu i pro ty nejzkušenější jezdce.

Nástupní trail Panský stoupák je dlouhý 3,4 km a po staré panské cestě vás přivede na začátek trailů k rozcestí u Jeskyňky. Velmi oblíbený je trail střední obtížnosti – Modřínový. Je dlouhý 3,3 km a jeho nejtěžší místa lze zpravidla zdolat i méně náročnou variantou, takže pokud si úplně nevěříte, žádný problém.

 

ČTĚTE TAKÉ: 1. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra s lanovkou

 

Rychlebské stezkyRychlebské stezky (web)

Hurá do Jeseníků! Rychlebské stezky patří k nejstarším areálům s traily v Česku a stále jsou velmi populární. Je to dáno velikostí areálu tohoto bikeparku – čeká vás více než 70 km tras! V trail centru najdete kamenné stezky i moderní nenáročné flow traily. Rychlebské stezky a blízké Lipovské stezky vznikly zrekonstruováním starých loveckých chodníků. Nejde o trasy z bodu A do bodu B, ale o několik propojených okruhů, které začínají i končí v Černé Vodě. 

 

V tomto areálu si vychutnáte krajinu Rychlebských hor s hlubokými lesy, obrovskými žulovými balvany, opuštěnými lomy a horskými potoky. Trasy vás protáhnou přes suťová pole i přes brody, někde vedou jen jemným zářezem v hlinité půdě, jindy jsou vyskládány z opracovaných kamenů. Velkým lákadlem je Superflow trail – speciální hladká trasa, kterou budovali Rychlebské stezky společně s profi bikery z Walesu.

 

Cyklo Aréna Vysočina (web)

V Novém Městě na Moravě má cyklistika velkou tradici, takže zde nemůžou chybět ani traily. Pro bikery je zde připraveno téměř 30 km stezek rozdělených do 5 stupňů obtížnosti. Autory singltreků jsou členové organizačního výboru Světového poháru horských kol Lukáš Vlach a Jan Skřička, kteří stezky designovali tak, aby si je užili profíci i amatéři.

Cykloaréna Vysočina

Najdete zde technicky nenáročné, zábavné a bezpečné stezky pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty sjízdné na kolečkovém křesle nebo handbiku, ale současně i skutečně náročné traily pro zkušené bikery, které svojí obtížností vycházejí z aktuálních trendů stavby tratí ve Světovém poháru horských kol. Všechny trasy jsou navíc vzájemně propojeny a je možné je různě kombinovat.

 

Single Trail Moravský kras – Jedovnice, Mariánské údolí (web)Single traily Moravsky kras 2

Areál s názvem Single Trail Moravský kras jsou vlastně 2 areály blízko sebe poblíž Brna. Jeden se jmenuje Jedovnice a druhý Mariánské údolí. Celkem se můžete těšit na 60 km tras (cca 30 a 30), které vytvořili stejní tvůrci. Tyto dvě destinace zatím nejsou propojené, ale v budoucnu se to plánuje, čímž by vznikl jeden z největších parků na našem území.

V Jedovnicích (což je u široké veřejnosti populárnější část areálu) u rybníka Olšovec vás čeká základna, kde si můžete půjčit kolo nebo se občerstvit. Centrum je rozděleno do třech okruhů. Jedovnické traily jsou stezky s upraveným povrchem, které se vinou skrz les v mírném sklonu. Na výchozí bod všech tří okruhů vás dovede společný stoupací trail a na samotných okruzích už pak převažuje sjezd. V Mariánském údolí základna zatím není.

 

 

Bike arena VsetínBike Aréna Vsetín (web)

Bike aréna Vsetín je nejdelší singletrekové centrum na východní Moravě a nabídne více než 20 km tras v podhůří Beskyd. Základnu najdete ve Vsetíně v místní části Semetín. Bike Aréna Vsetín navazuje na cyklostezku Bečva, která vede od pramene rožnovské a vsetínské Bečvy až po její soutok s Moravou. První trasy byly vybudovány v roce 2014 a v následujících letech k nim přibyly další.

V současné době si zde můžete užít různě náročné stezky barevně rozlišené podle obtížnosti. Od jednodušších modrých až po černé náročnější. Zábavu si zde opět užijí nejen „sváteční“ jezdci, ale i zkušení bikeři.

Jde o singletrailové centrum bez většího zázemí, ale s množstvím hravých flowtrailů. Všechny vedou z kopce, nahoru se šlape po lesních asfaltkách bez aut.

  

Přejeme vám zábavnou jízdu ve vámi vybraném bikeparku! :)

 

 

ČTĚTE TAKÉ: 1. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – centra s lanovkou
ČTĚTE TAKÉ: 3. díl: Nejlepší bikeparky v Česku – malé areály