Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: V brýlích BSG-69 je mega rozhled. V čem jsou ještě super?

Mega široké zorné pole, pevně drží, krásně vypadají… Zvažujete koupi nových cyklistických brýlí? Přečtěte si recenzi na zlatou střední cestu – BBB BSG-69.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 IMG_7362

Brýle jsou nedílnou součástí každého cyklistického outfitu. Nefungují jenom jako ochrana proti slunci, jak si myslí řada laiků – svátečních cyklistů, ale oči chrání taky před větrem, prachem a především před hmyzem. Protože taková moucha do oka v třicetikilometrové rychlosti je opravdu žůžo. Pro aktuální test jsem si vybral unisex brýle BSG-69 od BBB, které stojí něco přes 1000 Kč (v závislosti na sezónních akcích), tedy jedná se o jakousi zlatou střední cestu mezi cyklobrýlemi.

 

Obří zorné pole, téměř nerozbitný Grilamid

Samozřejmě, že záleží, na co jste zvyklí, ale mě po prvním nasazení ohromilo obří zorné pole brýlí. Jsem zvyklý spíše na menší sportovní brýle, takže jsem si připadal jako na první sedačce v autobusu vedle řidiče. Neviděl jsem ani periferně žádné rámečky, ale zároveň oči poznají, že se dívají na realitu přes brýle s barevným filtrem. Brýle vypadají zvenku hezky čistě, a to právě i díky falešné bezrámečkové konstrukci. Proč falešné?

IMG_7358IMG_7384

Zepředu totiž skutečně můžou působit tak, že žádný rámeček nemají. Ale není tomu tak. Souvislé sklíčko je připevněno na plnohodnotných obroučkách – tedy po celém obvodu brýlí. Výrobce uvádí, že rámeček je vyroben z vysoce kvalitního černého plastu – tzv. Grilamidu, což je vysoce pružný, a tak více méně v běžných cyklopodmínkách nerozbitný materiál. BBB ho používá u svých vrcholných řad brýlí. Samotné sklo je z polykarbonátu a modrá lesklá úprava zvenku vypadá výborně. Na obou bocích brýlí je decentní logo „B“.

 

Rovné nožky do helmy, přizpůsobitelný nosník

Oceňuju, jak brýle dobře drží. Přestože nožky jsou rovné – nejsou zahnuty za ušima – neměl jsem pocit, že by mi měly brýle sklouznout. Naopak díky pogumovanému materiálu drží velmi dobře. Vzhledem k tomu, že jsou nožky rovné, dají se brýle pohodlně vsadit do otvorů helmy. Patříte jako já k těm, co si občas brýle při jízdě sundají, a abyste je nemuseli držet nebo uklízet do dresu, tak je jednoduše vsunete do otvorů na vršku helmy jako do stojánku? Tak s těmito brýlemi to jde výborně.

IMG_7377IMG_7383

A jak drží na nose? Opěrka osu (nosník) je vyrobena z materiálu něco mezi gumou a plastem. Jaký je to materiál není podstatné, ale důležité je, že je zaprvé příjemný na nos, zadruhé, že se dá jemně doladit jeho rozevření. Řekl bych, že uvnitř něj je drát, ale stoprocentně jistý si tím nejsem. Každopádně brýle jdou upravit podle toho, jestli máte mezi očima velký frňák, anebo malý knoflíček.

 

Jasný svět, UV ochrana a technologie MLC IMG_7381

Ačkoliv jsou skla brýli zvenku modrá, nedíváte se s nimi na svět jako pod hladinou moře. Vše okolo sebe vidíte spíše do oranžova, ovšem velmi jasně. Je to vlastně podobné jako u lyžařských brýlí. BBB zařazuje tento model do kategorie č. 3, což jsou brýle se zatemněním 8–18 % – hodí se pro jízdu na kole a další sportovní aktivity na ostrém slunci. 

Sklo je vyrobeno technologií MLC, tedy technologií několika vrstev. Tato úprava zlepšuje vlastnosti brýlí, například to, že se vám do očí nebudou odrážet odlesky. Tuto vlastnost oceníte zvláště pokud jezdíte v zimě a víte, jak bílý sníh v kombinaci se sluncem umí být nepříjemný. Brýle samozřejmě disponují kvalitní UV ochranou, takže o svůj zrak se nemusíte bát.

 

Verdikt

Na brýlích BBB BSG-69 bych ještě jednou vypíchnul perfektní zorné pole a kvalitu zpracování. Kdybych měl zmínit i nějaké nedostatky, tak by to byla určitě absence ventilačních otvorů. V mých podmínkách jsem se zamlžováním neměl problémy, ale mohlo by se stát, že v parných a dusných dnech by se brýle mohly mlžit. Přece jen plocha brýlí je velká a pot vznikající kolem očí by mohl mít problémy s únikem mimo brýle. Taky se mi zdá, že brýle při zmáčknutí trošku vrzají, ale asi jsem příliš přísný.

Celkově se určitě jedná o kvalitní brýle za dobrou cenu, které vás nezklamou, pokud jste rekreační nebo i výkonnostní jezdec. Závodníci asi sáhnou po vyšších modelech, ale těm tyto brýle nejsou určeny. Pokud si brýle pořídíte na e-shopu nebo na některé z prodejen Moolbike, dostanete k nim v krabičce ještě hebký pytlíček s nápisem „Stay shady“ (zůstaň ve stínu), což je milé. :)