Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Volné, a přece drží! Dejte nohy na pedály BBB BPD-36

Platformové pedály jsou čím dál populárnější, což souvisí s rozmachem trailů a bikecenter pro širokou veřejnost. Nicméně s pedály BBB BPD-36 můžete jezdit opravdu kdekoliv.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

Pedály BPD-36 CoolRide od oblíbené značky BBB patří s cenou 1699 Kč (podzim 2022) do kategorie spíše dražších pedálů. Malá odbočka… Loni jsem recenzoval ještě vyšší model – BPD-38 Enigma, které stojí přes 2000 Kč, a proto jsem byl zvědavý, jestli poznám rozdíl. Hned na úvod přiznám, že příliš velký rozdíl jsem nepocítil. Ačkoliv jsou Enigmy papírově lehčí (399 g), nyní testované CoolRide (441 g) mi pocitově přišly docela stejné. Pojďme se na ně tedy podívat blíže. Vyplatí se?

 IMG_7448

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat pedály na kolo

 

Pro milovníky trailů i amatéry na cyklostezce

Když si koupíte horské kolo, zpravidla na něm máte ty nejlevnější pedály – výrazivem amatérské široké veřejnosti – ty nejlevnější „šlapky“. Takové pedály jsou buď kovové, anebo plastové, ale jedno mají společné, a to že na nich vůbec nedrží boty. Celkem dlouho jsem se jaksi spokojil s tím, že mi noha při záběru nebo při sjezdu občas ustřelila do strany nebo se nějak jinak nečekaně smýkla. Pak jsem vyzkoušel platformové pedály s piny a uvědomil jsem si, o kolik bezpečněji se s nimi cítím.

IMG_7452 IMG_7489

A nejen to, široké platformové pedály s piny taky suprově vypadají. Testované BBB BPD-36 jsou aktuálně k dostání v univerzální černé barvě, ale taky v červené nebo v neonově žluté. Většina z vás asi zvolí černou variantu stejně jako já. Pouze zepředu a zezadu je potisk ve stylu žebrování a uprostřed pedálu se nachází logo – písmeno „B“. Potisk žebrování může budit dojem, že se jedná o reflexní prvek, a taky jsem si to myslel, ale nene, je to opravdu jen designový potisk. Taky proto se tyto pedály nehodí na kola na silnici, kde byste měli mít odrazky.

 

Překvapil kvalitní materiál i zpracování IMG_7479

Pedály mají poctivé a kvalitní, ale lehké (441 g) hliníkové tělo. Osa je z materiálu CrMo, což je označení pro chrom molybden – čili jedná se o protikorozní ocel. Najdete zde dvojitá ložiska s prachovým těsněním, takže se nemusíte bát, že by vám pedály začaly po pár jízdách v terénu drhnout nebo křupat. Na kliky je namontujete pomocí imbusu č. 8. (Kdo by si nebyl jist, tak když si kolo hodíte vzhůru nohama a stoupnete si za zadní kolo, tak oba pedály se povolují směrem od sebe a dolů – ve směru hodinových ručiček, a utahují k sobě – proti směru hodinových ručiček.) Celkově působí pedály hodně pevně.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vyměnit pedály na kolo

 

Samostatný odstavec bych chtěl věnovat pinům. Jedná se vlastně o malé šroubky, které zdrsňují plochu pedálu a po nějakém čase, až se zbrousí, se dají vyměnit. Na každé straně pedálu jich je 10, takže dohromady má každý pedál 20 pinů. Ideální trakce dosáhnete s cyklistickou platformovou obuví, která má pevnou a rovnou podrážku, do níž se piny „zahryznou“. Nicméně já jsem na rekreační ježdění zvyklý nosit klasickou nízkou outdoorovou obuv a s trakcí jsem neměl problémy. Chodidlo na pedálech drží při pokusu o smýknutí jako přikované. Uvolní se jen při zvednutí nohy nahoru. Jak dlouho piny vydrží, než se zbrousí? Těžko říct, rekreačnímu cyklistovi podle mého soudu třeba 5 let i více.

IMG_7476IMG_7494

 

Dojmy z montáže

Jako první jsem musel demontovat už zmíněné Enigmy od BBB. Šlo to celkem snadno, protože jsem dříve závit namazal cyklistickou vazelínou tak, jak se to má vždy dělat. Překvapilo mě, že na Enigmy je potřeba imbus č. 10, zatímco na CoolRidy už zmíněný imbus č. 8. Takže po sundání původních pedálů jsem kliky očistil hadrem, přejel závit malým kartáčem a testované pedály jsem opět namazal vazelínou, než jsem je namontoval do klik. Celá akce při troše zručnosti nezabere víc než 5 minut.

 

Shrnutí

Na pedálech toho není zase tolik k dlouhému popisování. Jelo se mi s nimi dobře – po asfaltu, šotolině i lesní cestě. Zkusil jsem si i pár lesních úseků ve větší rychlosti a s trakcí jsem byl spokojen stejně jako u původních pedálů Enigma. Bohužel nemám v blízkosti žádné pořádné traily, kde bych přilnavost pedálů přes piny k botě otestoval ještě lépe, ale věřím, že by výsledek byl úplně v pohodě. Nejcennější mi přijde poznatek, že BBB BPD-36 CoolRide za 1699 Kč (podzim 2022) se chová při jízdě stejně jako BPD-38 za 2290 Kč. Pouze jsou o trochu těžší. Ale kdo těch pár gramů navíc pozná? Za mě jasná ekonomická volba!