29.3. a 1.4. 2024 mají všechny naše pobočky zavřeno. E-shopové objednávky budeme odesílat 2.4. 2024. Děkujeme za pochopení.

RECENZE: Nové platformy BBB Enigma? To nejlepší nejen na traily

Pokud chcete mít volný, ale přesto jistý nášlap, bez platformových pedálů se neobejdete. Novinku BBB BPD-38 Enigma jsme namontovali místo úplně základních pedálů a byla to nepopsatelná změna. I když, zkusíme to...

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 IMG_7288

O výhodách platforem, nebo naopak nášlapných pedálů, by se dala vést sáhodlouhá diskuze. To ale nechám na jindy a zaměřím se přímo na výhody a nevýhody (jestlipak jsem nějaké objevil?) pedálů BBB BPD-38 Enigma. Tuto žhavou novinku si u nás můžete pořídit za 2 290 Kč. Není to zrovna málo, takže jsem zjišťoval, jestli se vyplatí.

Snímek obrazovky 2021-10-09 v 19.31.19

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat pedály na kolo

Nové Enigmy jsou široké platformy na horské kolo o rozměrech 95 x 100 mm. Už samotná plocha přispívá k dobré přilnavosti, ale o tu se samozřejmě starají hlavně vyměnitelné piny. Na každém pedálu jich je rovných 20 – deset z jedné a deset z druhé strany. Díky tomu, že jsou pedály vyrobeny z lehkého eloxovaného hliníku, váží pouze 399 gramů. Tedy tuto hmotnost uvádí BBB, já jsem navážil dokonce jen 376 gramů! 

 

IMG_7344 IMG_8349

 

Jistota bez kompromisů za každého počasí 

Už po jejich vybalení z krabičky je jasné, že jde o dražší pedály. Nenašel jsem žádné otřepy, naopak všechny hrany mají BBB Enigma krásně začištěné. Piny, které jsou tvořeny krátkými šrouby o délce cca 3 mm, působí odolně a určitě pár tisíc kilometrů vydrží. O samotné otáčení se stará utěsněná centrální osa a průmyslová ložiska.

Potěšilo mě, že závity jsou už z výroby lehce namazané vazelínou, takže jsem ji nemusel hledat. K namontování pedálů na kliky je potřeba imbus č. 8, ale já jsem potřeboval ještě klíč č. 15, abych uvolnil původní pedály.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vyměnit pedály

IMG_7349 IMG_7495

 

Jestli nejste zvyklí na platformy, asi vám budou na kole připadat stejně jako mně obří. Ale nezapomínejme, že to je právě jedna z jejich hlavních předností – velká kontaktní plocha. Po pár úvodních kilometrech jsem si na letiště pod chodidlem zvykl a začal vstřebávat další vjemy. Pro maximální efekt bych měl mít platformovou obuv, ale na test jsem si vzal klasické outdoorové tenisky, které zřejmě bude používat i většina rekreačních jezdců. 

Jakmile se piny „zahryznou“ do podrážky (zničení se nebojte, zase tak ostré nejsou), uklouznutí nohy směrem dopředu nebo do strany je velice nepravděpodobné. Najezdil jsem s nimi asi 300 km po šotolině, lesních cestách (výjezdy i sjezdy), asfaltu i městských kostkách a ani jednou se mi to nestalo.

IMG_7556 IMG_7607

 

A jaký vliv měly Enigmy na techniku jízdy? Vypíchnul bych ovladatelnost kola při přejíždění/přeskakování menších překážek. Ti zkušenější už asi ví, co mám na mysli, ale pro méně zkušené vysvětlím… Pokud máte nášlapy a cyklistické tretry, můžete s kolem úplně snadno během jízdy nadskočit a přeskočit například kořeny, kameny nebo jiné překážky.

Dobré platformy to umožňují taky, a to pokud se naučíte tzv. bunny hop. Stačí zatlačit boty do pedálů s piny, odrazit se a zároveň trochu trhnout s řídítky. Zatímco s klasickými pedály by vám noha mohla sklouznout, s těmito platformami to jde bez problému za jakéhokoliv počasí.

 

IMG_7613 IMG_7545

 

Shrnutí

Napadá mě jen jedna jediná nevýhoda, která navíc není nevýhodou jen tohoto modelu, ale celkově platformových pedálů: Když si nedáte pozor, občas musíte počítat se škrábanci na holeních a lýtkách. Piny jsou zkrátka ostré a když o pedály při nastupování nebo manipulaci s kolem zavadíte, není to nic příjemného.

Jinak musím na adresu BBB BPD-38 Enigma zopakovat jen samá pozitiva. Jsou opravdu velké, lehké, kvalitně zpracované a noha na nich perfektně drží i v „neplatformové“ obuvi. Otáčení je díky centrální uzavřené ose bezproblémové a šlo absolutně hladce. 

Pokud jezdíte po cyklostezkách bez divočení, asi si vystačíte s levnějšími platformami nebo se základními pedály. Ale jestli si občas rádi zařádíte i v těžším terénu, při sjezdech nebo v bikeparku, tuto novinku od BBB vám doporučuju všema deseti. Nebo lépe – oběma nohama!

Snímek obrazovky 2021-10-09 v 19.30.59