Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Celoroční brýle BBB BSG-65 obstojí v každém počasí

Vybrat správné brýle na kolo není jen tak. Měly by být aerodynamické, dobře vám padnout, nemlžit se, nebránit vám v periferním vidění… Přesně na tyto kritéria (a na pár dalších) jsme se zaměřili při recenzi nových BBB BSG-65.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 IMG_7670

Za svůj „cyklistický život“ už jsem pár brýlí vyzkoušel. A teď mám na mysli jak sluneční brýle za pár korun z tržnice, tak lepší modely z obchodů se sportovními potřebami. Asi nemusím dlouze vysvětlovat, že rozdíl mezi nekvalitními a kvalitními brýlemi je obrovský. Testované cyklistické brýle BBB BSG-65 FUSE za 2 390 Kč patří rozhodně k těm kvalitním, což dokládají vyměnitelná skla s UV filtrem, materiál obroučků a nožek, průduchy a další detaily.

Snímek obrazovky 2021-10-08 v 10.16.02 

ČTĚTE TAKÉ: RECENZE: Nové platformy BBB Enigma? To nejlepší nejen na traily

 

Pokud se v brýlích na kolo nevyznáte, možná vám cena přes 2 000 Kč přijde vysoká. Jak se to vezme, je to relativní... I na Moolbike.cz najdete spustu mnohem dražších (a lepších) modelů, jejichž cena se pohybuje nad 6 000 Kč. Opusťme už ale tohle finanční okénko a pojďme se podívat na klíčové vlastnosti nových BBBček.

IMG_7823 IMG_7984

 

Dopřejte si maximální viditelnost díky vyměnitelným sklíčkům

Pro test jsem si vybral model v černé matné barvě, ale můžete si koupit i černou metalickou. Součástí balení je na první pohled odolný cestovní obal na zip, tři sklíčka, jemný textilní pytlíček a informační leták. V něm se dočtete, že přiložená skla jsou kategorie 3, 1, 0. Všechna mají UV filtr a liší se úrovní propustností světla.

První sklo s názvem PC Smoke Gold (kat. 3) má propustnost 14 % a vysokou ochranu proti UV, hodí se tedy do slunečných dnů. Toto sklo jsem vzhledem k počasí testoval nejdéle a maximálně mi vyhovovalo. Druhé sklo s názvem PC Yellow (kat. 1) má slabší UV ochranu a propustnost o pořádný skok větší než první sklo, celých 75 %. Podle výrobce byste ho měli nasadit, když je polojasno.

IMG_7877 IMG_7748

 

Třetí sklo se jmenuje PC Clear (kat. 0) a jak už název napovídá, je čiré. Propustnost světla je 95 % a také UV záření má téměř volnou cestu k vašemu oku, takže sklo je určené je pro jízdu večer nebo když je zataženo. Vyměňování skel se provádí tak, že odejmete gumový nosník (citlivě, pohybem do strany) a pak zatlačíte (opět citlivě) sklo směrem od horní hrany obroučky. Zarážka vyskočí ven a pak už je snadné sklo odejmout i z bočních částí obroučky. 

IMG_7776 IMG_7728

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat dres na kolo

 

Nožky kopírují tvar hlavy, větrací otvory fungují skvěle

Právě obroučka (rámeček) je vyrobena z plastu, přesněji z grilamidu, který je teplotně stálý a má výborné odolné vlastnosti. Díky tomu brýle působí pevně, ale jsou zároveň i velice pružné. Nožky jsou pogumované podobně jako nosník a po nasazení krásně kopírují tvar hlavy. Chválím taky to, že nožky nejsou na koncích zahnuté jako už zmiňované obyčejné sluneční brýle, ale jsou rovné. Dají se tak snadno zasunout a odložit do průduchů helmy.

Celkově brýle působí minimalistickým dojmem. Pouze na patkách, kde je vsazen kloub nožek, je z obou dvou stran zlaté B, odkazující decentně na výrobce. Kousek vedle, v rozích brýlí, je ovšem jedna velice důležitá funkční věc. Skla jsou v tomto místě mírně vybraná, takže po zacvaknutí do obroučky zde vzniká na každé straně větrací otvor o velikosti asi 30 x 2 milimetry.

IMG_7679 IMG_8336

 

Skla se mi při testování ani jednou nezamlžila, ale nutno podotknout, že brýle jsem používal jen při průměrné vlhkosti. Nezodpovězenou otázkou tak zůstává, jestli tyto větrací otvory budou stačit i na výrazně vlhčí počasí třeba po vydatné bouřce. Myslím si, že to zvládnou v pohodě. A jak jsou brýle těžké? Na kuchyňské váze jsem naměřil pouhých 33 gramů.

 

Shrnutí

Brýle BBB BSG-65 FUSE by měly splnit všechna očekávání průměrně náročného cyklisty. A nejen cyklisty, ale i jiných sportovců. Můžete je využít na běh, běžky, koloběžku a klidně i na sjezdové lyžování, pokud to dovoluje počasí. Za zaváděcí cenu 2 390 Kč dostanete lehké, značkové a dovoluji si říct i designově velmi povedené brýle, které vám s trochou péče vydrží spoustu sezon. Pokud se vám taky líbí, není co řešit. :) 

Snímek obrazovky 2021-10-08 v 10.15.13