Doprava zdarma od 3000 Kč

Jak vyměnit pedály na kolo

Koupili jste si nové cyklistické pedály a nevíte, jak je vyměnit? Nebojte se, není to nic složitého. Díky našemu fotonávodu to budete mít raz dva.

 IMG_7349

Pro ukázku budeme vyměňovat základní klasické pedály za platformové pedály, ale postup je skoro vždy stejný. Pedály na kolo (jejich šrouby) totiž mají v drtivé většině případů standardizované rozměry.

 

1. KROK: Připravte si potřebné nářadí. Budete potřebovat buď klíč č. 15, nebo imbus č. 8. Anebo obojí, jako tomu bylo v našem případě.

IMG_7455

2. KROK: Kolo si postavte vzhůru „nohama“ (spíš „kolama“) na rovnou plochu, třeba na trávník. Podle toho, jaké pedály máte, si vyberte klíč (náš případ) nebo imbus a začněte povolovat. Když si stoupnete nad zadní kolo a budete se dívat směrem k přednímu, povolujete oba dva pedály směrem od sebe. Pedály na kolech totiž mají opačné závity.

IMG_7436

NÁŠ TIP: Pokud by vám pedály nešly povolit, zkuste je zakápnout jakýmkoliv olejem a chvíli počkat. Můžete použít také uvolňovač šroubů a rzi. Poslední možností je pomoct si přiměřenými údery kladiva do klíče, a když ani to nepomůže, stavte se u nás v servisu.

 

3. KROK: Závit nových pedálů před nasazením ideálně lehce namažte vazelínou. Díky tomu by vám měly jít kdykoliv snadno povolit a také tím zabráníte různému křupání a dalším divným zvukům. Utahuje se na opačnou stranu, než jsme povolovali, tedy směrem k zadnímu kolu podle obrázku. Na rozdíl od prvních pedálů tady na BBB Enigma není šroub s osazením na klíč č. 5, ale je v něm otvor pro imbus č. 8. 

 IMG_7464

ČTĚTE TAKÉ: RECENZE: Nové platformy BBB Enigma? To nejlepší nejen na traily

 

4. KROK: Pedály utáhněte s citem a spíše méně. Po první vyjížďce je můžete zkontrolovat a případně dotáhnout. Kdybyste je utáhli až moc, budete mít někdy v budoucnu problém se jejich demontáží. A to není nic příjemného.

IMG_7495

 A to je všechno. S tím správným návodem a nářadím je to docela hračka, ne? :)

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat pedály na kolo

vybrat-pedaly