Doprava zdarma od 3000 Kč

Jak vybrat běžecké boty

Běžecké boty patří k naprosto nezbytné výbavě každého sportovce, který si trénuje fyzičku běháním. Pokud vyběhnete jednou za měsíc, asi si vystačíte s univerzální sportovní obuví, ale pokud běháte častěji, bez obuvi na běh to nepůjde.

Obuv na běhání má speciální konstrukci, tlumení a další technologie pro pohodlný běh. Díky těmto prvkům netrpí vaše klouby a vazy, takže si můžete užívat porce kilometrů bez bolesti. Při výběru se zaměřte hlavně na velikost, druh boty, konstrukci (došlap) a na technologie tlumení.běžecké boty Inov8

Doporučujeme běžecké boty od značek Mizuno a Inov-8, ale chybu neuděláte ani u dalších světových značek, jako jsou adidas, Nike, Asics nebo Under Armour. Nejlepší je vybrat si boty osobně, takže se klidně stavte na některé z našich prodejen.

 

 

Velikost boty

Možná si říkáte, že velikost není potřeba nijak rozvádět. To byste se divili. Zatímco klasické vycházkové boty si kupujeme přesně na délku svého chodidla, u běžeckých bot je to jiné. Vybírejte si vždy botu minimálně o 0,5 cm (cca půl čísla) větší. Při běhu totiž dochází k posouvání chodidla směrem vpřed, takže zde musí být místo. V opačném případě by vás trápily tzv. běžecké (černé) nehty a puchýře.

Co se týče šířky, ta se u bot zpravidla neuvádí. Nicméně to neznamená, že by se různé boty svou šířkou nelišily. Pokud si vyzkoušíte více běžeckých modelů, zjistíte, že některé boty vám sedí lépe, některé hůře. Pro běh je dobré mít co nejužší botu, protože přebytečný materiál po stranách pouze zvyšuje celkovou hmotnost boty. Ale někdy je tento materiál ku prospěchu – například v terénu dodává botě pevnost.

 

Druhy běžecké obuvi

Běžecké boty dělíme do 2 hlavních skupin podle toho, pro jaký terén jsou určeny:

Silniční běžecké boty jsou určeny na běh po asfaltu, betonu, udusaných hliněných cestách a na podobných zpevněných cestách. S kvalitními silničkami můžete vyběhnout i do mírného terénu, ale pouze za sucha a pokud máte zvládnutou běžeckou techniku. Obuv na silnici je charakteristická nízkou hmotností a vysokou úrovní tlumení.

běžecké boty silniční

Terénní běžecké boty se hodí na běh po nezpevněných površích, tedy hlavně po lesních a polních cestách. Jsou charakteristické pevnou konstrukcí a velmi drsnou podrážkou s hrubým vzorkem. Běh po silnici by s nimi byl kvůli oboum zmíněným vlastnostem a kvůli vyšší hmotnosti velmi namáhavý. Můžou mít voděodolnou membránu.

běžecké boty terénní

 

Občas se můžete setkat i s označení univerzální běžecké boty, ale je to spíše výjimka. Jak už bylo řečeno výše – se silničními botami můžete vyběhnout i do lehčího terénu, takže jsou vlastně univerzální. Ale pokud chcete překonávat kořeny, potůčky apod., bez terénních běžeckých bot se stejně neobejdete.

Dále lze běžeckou obuv rozdělit podle toho, pro jaký typ běhu je určena:

  • Tréninková bota je obvykle nejpohodlnější. Při tréninku vám jde hlavně o zdokonalování fyzičky, takže si klidně dopřejete maximální tlumení (tlustá podrážka) za cenu vyšší hmotnosti.
  • Tempová bota (tempovka) je někde uprostřed mezi tréninkovou a závodní botou.
  • Závodní bota (závodka) podřizuje všechno co nejrychlejšímu času a předpokládá běžce, který ovládá techniku běhu. Mívá sice špičkové technologie tlumení, ale takové, které nejsou příliš těžké. Při závodě skousnete méně pohodlný běh za cenu lepšího času

 

 

Konstrukce a druhy došlapu

Běžecké boty, ať už se jedná o silniční, nebo terénní, mají konstrukci určenou pro běh. Skládají se z podrážky (podešve), středního plátu (mezipodešve), stélky (vložky) a ze skořepiny, která obepíná nohu. U silničních bot je konstrukce lehčí a méně odolná – při běhu po silnici noze nehrozí žádné větší nebezpečí, u terénních bot je konstrukce pevnější a mnohem odolnější, aby odolala kořenům, kamenům nebo i vodě.

Dobré je, pokud mají boty tzv. okop – zpevněnou špičku proti okopnutí palce o kámen nebo kořen. Někteří běžci ocení také masivní ochranu achilovky.

Běžecké boty byste si měli vybrat také podle typu vašeho došlapu. Ten vám umíme na prodejně diagnostikovat, ale není to zase taková věda. Rozdělujeme 3 druhy došlapu:

  • Neutrální došlap znamená, že při dopadnutí nohy na zem jsou lýtko, kotník i pata v jedné rovině. V takovém případě potřebujete tzv. neutrální běžeckou obuv.
  • Pronace znamená, že při dopadnutí máte více váhy na vnitřní hraně boty, což se projevuje nohama do „x“. Potřebujete boty, které mají vnitřní hranu zvýšenou – obvykle v popisku najdete termíny jako „support“ nebo „stabil“.
  • Supinace je opak pronace. Při dopadnutí máte více váhy na vnější hraně boty, což se projevuje nohama do „o“. Ideálně byste potřebovali boty se zpevněnou vnější hranou, ale ty se moc nedělají. Proto si pořiďte běžeckou obuv s neutrálním došlapem a snažte se zlepšit techniku došlapu.

 

typy došlapů

 

U obuvi na běhání se řeší ještě tzv. drop. Je to rozdíl mezi výškou podrážky v oblasti špičky a v oblasti paty. Boty s rovnou podrážkou mají drop 0. Boty, které mají špičku vysokou 6 mm a patu 16 mm mají drop 10. Velký drop je typický pro tréninkové a rekreační běžecké boty, u nichž je na prvním místě pohodlí, takže i velká podrážka s vysokým tlumením v patní části.

 

Technologie tlumení

Dá se říct, že čím dražší bota, tím lepší technologie tlumení. Ale jak už jsme si řekli výše – závodní boty tolik tlumení nemají (aby byly co nejlehčí), a přesto nejsou zrovna nejlevnější. Pojďme si tedy říct, s jakým tlumením v podrážce a mezipodešvi se můžete setkat. Lepší běžecké boty obvykle nabízejí kombinaci více druhů tlumení.

běžecké boty - tlumení

  • Pěnové tlumení má každá běžecká bota. Problém je v tom, že levné běžecké boty mají pouze toto tlumení, a to například ze základní pěny EVA. Tlumení funguje tak, že se stlačují miniaturní póry umělohmotné pěny.
  • Gelové tlumení je založeno na gelových kapslích. Jsou to vlastně takové komůrky pod patou a v dalších částech boty, které jsou naplněny speciálním gelem. Při jeho stlačování dochází k tlumení došlapu.
  • Vzduchové tlumení je velmi podobné gelovému tlumení, akorát že o změkčení došlapu se starají kapsle se vzduchem.

 

Na co se ještě zaměřit?

  • Voděodolnost – hlavně u terénních bot oceníte voděodolnou membránu, například na principu GORE-TEX
  • Prodyšnost – zejména pro běh v létě se zaměřte na modely s lehkým síťovaným svrškem
  • Stélka – musí vám být příjemná – nedoporučujeme vkládat ortopedické vložky (v botě by se shrnovaly)
  • Tkaničky – někomu vyhovují ploché, někomu kulaté
  • Okop – terénní boty by měly být u špičky chráněné tvrdším materiálem
  • Ochrana achillovky – pokud trpíte bolestmi achillovy šlachy, dopřejte si běžecké boty se zpevněnou zadní částí
  • Podrážka – čím větší vzorek, tím lépe si boty poradí s během v terénu a hlavně v mokru (v blátě)

 

Přejeme vám šťastnou nohu při výběru běžeckých bot. Pokud byste potřebovali s výběrem ještě víc poradit, stavte se na některé z našich prodejen.