Doprava zdarma od 3000 Kč

Ineos, Jumbo-Visma, Movistar… Čím se živí sponzoři největších týmů?

Jejich dresy oblékají nejslavnější cyklisté na světě na Tour de France, Giro d'Italia, Vueltě a dalších silničních závodech. Názvy předních světových stájí, tzv. UCI World týmů, všichni známe, ale čím se vlastně živí jejich titulární sponzoři?

V tomto článku se podíváme na 10 předních světových stájí a sponzory, jejichž jména mají hrdě ve svých názvech. A samozřejmě taky na dresech. Níže uvedené názvy jsou aktuální ke konci roku 2022, takže pokud tento článek čtete později, je možné, že už došlo ke změně. Sponzoři přicházejí a odcházejí tak, jak se mění jejich marketingové preference.

 tour de france

 

UAE Team Emirates

Jak už název napovídá, tato stáj je orientována na východ. Zkratka UAE neznamená nic jiného než United Arab Emirates (Spojené arabské emiráty) a právě samotná unie se velkou částí podílí na financování týmu. V roce 2017 se dalším titulárním partnerem stala letecká společnost Emirates. V barvách Emirates v posledních letech exceluje slovinský jezdec Tadej Pogačar.

 

Ineos Grenadiers

Široká veřejnost v tabulkách velkých cyklozávodů často marně hledá populární Team Sky. Ten nezmizel, ale v roce 2019 se přejmenoval právě na Ineos. Zatímco Sky je britská mediální společnost, Ineos je britská chemická společnost, kterou založil a vlastní nejbohatší Brit Jim Ratcliff. A co znamená „Grenadiers“? Jedná se o propagaci off-road vozu Ineos Grenadier, což je unikátní projekt zmíněného miliardáře. Ten se snažil v minulosti odkoupit práva na legendární Land Rover Defender, protože je jeho fanouškem, ale neuspěl, a proto se rozhodl podobný vůz vyrábět pod svou značkou. Grenadier je název jeho oblíbené londýnské hospody.

 

Movistar Team

Jedná se o španělský tým, v jehož dresu zářil v posledních letech např. Alejandro Valverde. Málokdo ví, že Movistar je telekomunikační gigant, spadající pod nadnárodní společnost Telefónica. Movistar nepůsobí jenom ve Španělsku, ale i v zemích Latinské Ameriky – poskytuje zde telefonní síť, internet a televizi. Pod tímto názvem můžeme stáj pozorovat už od roku 2011.

 

Team Bahrain Victorious

Hlavním sponzorem tohoto týmu je bahrajnská vláda. S myšlenkou založení týmu přišel v roce 2016 bahrajnský princ Nasser bin Hamad Al Khalifa, velký fanoušek cyklistiky. Jak uvedla vláda v oficiálním prohlášení, cílem týmu je propagace země. V barvách Victorious (anglicky „vítězný“) působil v roce 2017 i český cyklista Ondřej Cink, ale pak se vrátil k horské cyklistice.

 

Bora-Hansgrohe

Tento poměrně mladý německý tým, založený v roce 2010, závodí pod názvem Bora-Hansgrohe od roku 2017. Kdo už rekonstruoval byt nebo stavěl dům, ten už možná ví, že obě značky mají co dočinění právě s domácností. Bora je renomovaný německý výrobce kuchyňské techniky – digestoří, varných desek a podobně. Hansgrohe se zase specializuje spíše na koupelny, pro které vyrábí kohoutky, sprchové hlavice a další doplňky. Na Tour de France 2022 překvapil její jezdec Alexandr Vlasov (5. místo), tým skončil na 4. místě.

 

Team Jumbo-Visma

Na úvod se sluší podotknout, že v dresu týmu Jumbo-Visma zvítězil Jonas Vingegaard na Tour de France 2022. Jde o nizozemskou stáj, která byla založena roku 1984. Jumbo je druhou největší sítí supermarketů v Nizozemí a Belgii, charakteristická svou žlutou barvou. Titulárním sponzorem je od roku 2014. Visma je norská softwarová společnost, která vyrábí programy pro řízení firem, podnikání, marketing apod., a druhým titulárním sponzorem se stala v roce 2019.

 

Arkéa-Samsic

Příznivci Naira Quintany a Warrena Barguila dobře vědí, že Arkéa–Samsic je francouzská stáj s velkými ambicemi. Arkéa, přesněji „Crédit mutuel Arkéa“ je francouzská společnost, která se zabývá bankovnictvím, pojištěními a celkově financemi. Druhým velkým sponzorem je společnost Samsic, která nabízí komplexní služby v oblasti Facility Managementu, tedy úklidové služby, zkrášlování pracovních prostor a další služby tohoto rázu.

 

Groupama-FDJ

Další z francouzských týmů s velkou tradicí. Už od roku 1997 je jeho titulním sponzorem  Française des Jeux, tedy francouzská národní loterie. V roce 2018 se do názvu dostalo ještě „Groupama“, což je zkratka pro Groupe des Assurances Mutuelles Agricoles – skupina zabývající se zemědělskými pojištěními. Na Tour de France stáj obsadila 2. místo, hlavně díky výkonům Davida Gaudu a Valentina Madouase.

 

Team DSM

Team DSM je původem německá stáj, ovšem od roku 2022 sídlí v Nizozemí. Co znamená ta záhadná zkratka v jejím názvu? DSM (celý název Koninklijke DSM N.V.) je nizozemská společnost, která působí ve zdravotnickém a nutričním průmyslu. Titulárním sponzorem se stala v roce 2021, kdy vystřídala Sunweb. V sezóně 2020 tým vyhrál 3 etapy na Tour de France 2020 zásluhou Marca Hirschiho a Sørena Kragha Andersena. V ročníku 2022 stáj skončila na 8. místě.

 

Astana Qazaqstan Team

Tento název je hodně o zeměpisu. Hlavním sponzorem týmu Astana Qazaqstan je sice investiční společnost Samruk-Kazyna, která vlastní řadu významných firem v Kazachstánu, ale v názvu ji nenajdeme. Tam je Astana, hlavní město Kazachstánu, a pak i samotný název země. Nicméně v rámci stáje byly vždy silné vlivy z jiných zemí, například španělské, když zde působil Alberto Contador (do roku 2010) nebo italské. Velkou postavou týmu je v současnosti italský jezdec Vincenzo Nibali (2013–2016 a 2022–současnost).