Doprava zdarma od 3000 Kč

Nový pohled: Jezdit na kole „naostro“, nebo ve spodním prádle?

Ano, víme, je to téma, které se řeší pořád dokola. Výkonnostní cyklisté a výrobci cyklokalhot jsou v 99 % pro jízdu „naostro“, ale jsou tu i zastánci spodního prádla. Měli bychom je lynčovat?

 _DSF4231

Hlavní argumenty pro jízdu bez spodního prádla jsou většinou následující… Cyklistické kalhoty mají speciální bezešvou vložku, která zvyšuje komfort při sezení na sedle, saje a odvádí pot a je antibakteriální. Při použití pánských slipů/boxerek/trenek nebo dámských kalhotek může docházet ke shrnutí spodního prádla, ke špatnému odvádění potu, a tudíž k otlačeninám nebo opruzeninám.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat cyklooblečení

 

Ale co když je mi jízda bez prádla nepříjemná?

Tento fakt bychom měli chápat a plně ho respektovat. Jízda na kole je přece zábava a když mi jízda naostro není příjemná, a naopak jízda se spodním prádlem mi nijak nevadí, tak není co řešit, ne? Narážíme tím na některé „ultras“ a „anarchisty“, kteří mají potřebu lynčovat a zesměšňovat ty, kteří se v diskuzích slušně vyjádří, že jim není dvakrát příjemné jezdit naostro. Kolikrát to jsou začátečníci nebo ryze rekreační jezdci, takže na kole jezdí málo kilometrů a pohodičkovým tempem – pak chápeme, že je spodní prádlo nijak nelimituje.

 

Profíci jedině „naostro“ bez prádla 

Jak už jsme naznačili v úvodu, většina bývalých či současných závodních cyklistů (nebo těch, co se je snaží napodobit :) ), jezdí zásadně bez spodního prádla. Z pohledu závodníka/výkonnostního jezdce není co řešit – při velkém výkonu cyklistické kalhoty s vložkou nošené naostro zajišťují pohodlí, maximální prodyšnost a nehrozí riziko pokrčení látky. Vložka je antibakteriální, takže byste se neměli bát ani nošení kalhot druhý den bez vyprání. Hodně diskutujících pak zmiňuje určitý příjemný pocit „svobody“ při jízdě.

kalhotysvlozkouPřipomínáme, že pánské cyklistické kraťasy a kalhoty mají jiný střih než dámské. Zatímco vložka pánských kalhot je tenčí a delší (kryje nádobíčko), dámská vložka je kvůli jinak uzpůsobením sedacím kostem širší. Kalhoty musí vždy sedět perfektně, nesmí nikde tlačit; při použití spodního prádla může dojít ke shrnutí látky a vzniku nepříjemných odřenin. U mužů se navíc může stát, že příliš vrstev odkrví jejich nádobíčko a to je opravdu nepříjemná záležitost, při níž měl nejeden cyklista smrt v očích.

Pak se v debatách objevovalo ještě jedno téma… Co cyklistky, když mají měsíčky? Profesionální cyklistky při „svých dnech“ obvykle používají tampony, protože vložka umístěná „naostro“ by nemusela držet na svém místě. Ale dá se tedy jezdit i v tomto případě bez spodního prádla. 

A co v zimě? To profíci taky jezdí naostro? Ano, akorát v zimním období sáhněte spíše po zateplených dlouhých kalhotách, které mají také silnější vložku. Alternativně můžete využít spodní prádlo z funkčních materiálů, které je také antibakteriální a také velmi dobře odvádí pot od těla. Nicméně tady by už řada zarytých odpůrců spodního prádla argumentovala, že je to špatně.

 

Výletníci s prádlem (jaké doporučujeme?)

Vypozorovali jsme, že se spodním prádlem jezdí většinou amatéři. Buď jim nikdo neřekl, že hodně cyklistů jezdí naostro, nebo je jim jízda bez prádla nepříjemná. To je argument nad všechny ostatní, a proto nikdy nikoho nebudeme nutit. Celkem zajímavý nám přišel jeden z komentářů v diskuzi, že „v botách taky můžu mít antibakteriální vložku, ale stejně nechodím naboso“. Asi by se dalo oponovat, že to je něco jiného, ale diskutující se jen snažil obhájit, že by mu jízda naostro byla stejně nepříjmená.

spodnipradlocyklistu

Pokud tedy chcete jezdit s prádlem a nevadí vám to, doporučujeme vyhnout se slipům a volným trenkám. Klasické slipy mají v oblasti třísel lem, který by mohl při jízdě nepříjemně tlačit, a volné trenky se zase pod upnutými kalhotami přeloží a budou také tlačit. Nejlépe nám z toho všeho vycházejí boxerky, tedy relativně upnuté nohavičkové spodní prádlo z funkčního materiálu. Obyčejná bavlna není kvůli odvodu vlhkosti ideální – dobře funguje například vlna merino. 

Přes zimu bychom byli s vrstvením oblečení opatrní. Spíše bychom se vyvarovali kombinaci boxerky + silné termo kalhoty + cyklokalhoty s vložkou, protože tam už je opravdu vysoké riziko přiškrcení tepen v oblast třísel. V tomto případě doporučujeme opravdu jízdu naostro nebo vynechat termoprádlo a investovat do teplejších cyklokalhot.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat zimní oblečení na kolo

 

Ženy by se měly vyhnout nošení krajkového prádla, které by způsobovalo otlačeniny. Také klasické kalhotky nejsou vhodné (stejně jako pánské slipy) kvůli otlačeninám v oblasti třísel. Opět nám z nabídky vycházejí nejlépe dámské nohavičkové kalhotky.

 

Hygiena je OK u obou variant  

V diskuzích se argumenty pro prádlo často točí kolem hygieny. Když jedu někam na tři dny, stačí mi jedny cyklokraťasy, troje spodní prádlo a každý den jsem v čistém, ne? To je určitě pravda a pokud vám jízda ve spodním prádle v ničem nevadí, není co řešit. Ale pokud stále váháte, jestli nakonec trenky definitivně nesundat a nepřeskočit na druhý břeh, tak dávejte pozor… Možná vám pomůže ujištění, že kvalitní antibakteriální vložka tři dny určitě vydrží, aniž byste se museli bát problémů s hygienou a následků typu vyrážky, ekzémy apod. Samozřejmě za předpokladu, že budete maximálně čistotní. Tak to je náš pohled, jestli jezdit bez spodního prádla, nebo se spodním prádlem. Finální volba je na vás. :)

 

Přejeme vám příjemnou jízdu, ať už naostro, nebo s prádlem!