Doprava zdarma od 3000 Kč

Tipy na Bikeparky v Česku: Podívejte se, které byste neměli vynechat

Bikeparky jsou jako stvořené pro akci, adrenalin a nikdy nekončící zábavu na MTB kole. Čeští jezdci mají to štěstí, že u nás najdou spoustu míst, která slouží speciálně na „divoké ježdění“. Vzali jsme si české bikeparky pod lupu a vybrali pro vás ty, které se rozhodně vyplatí navštívit. Tak pojďme na to!

S některými si bez potíží poradí i začátečníci, jiné nahání hrůzu a běhá z nich mráz po zádech. Bikeparky v ČR nabízí různou náročnost, a proto vždy předem dobře zvažte, jestli máte na sjíždění konkrétního kopce dostatek zkušeností, ale také výbavy. Než abyste přecenili své síly, raději zkoušejte skoky a triky na mírnějších trasách, kde není riziko zranění tak vysoké.

 

woom_off_mood_DSC3781_edit-2100x1400-77511fdd-8ea0-40fc-abc0-9a4a7e099d1d

 

Bikepark Kouty

Putování začneme na severní Moravě, nedaleko Koutů nad Desnou. Tamní areál Kouty pro bikery připravil parádní cyklistický zážitek v podobě čtyř tratí. Každá z nich má jinou obtížnost (modrá je snadná, červená střední, černá těžká), takže si vyberete takovou trasu, na kterou si troufnete a kterou zvládnete. Na start bikeparku vás vyveze lanovka. Vystoupíte ve stanici Medvědí hora, kde také celé bikové dobrodružství začíná, a to pro všechny tratě.

Konkrétně volíte z těchto tras: Uhlířská stopa (snadná), Stará medvědice (střední), Hřebenovka (střední) a Koutíkův sen (těžká). Na trati potkáte překážky jako kořeny, kameny nebo boule a ti nejodvážnější si na závěr vychutnají pořádné skoky. Až budete mít sjíždění dost, doporučujeme vyrazit na projížďku či procházku po nádherném okolí.

 

Bikepark Monínec

Kdo to má do Jeseníků daleko a radši by dováděl v Čechách, toho by mohl zaujmout bikepark Monínec. Nachází se nedaleko od Prahy, ve Středočeském kraji, a kromě ostřílených bikerů potěší i rodiny s dětmi. Bez nadsázky. Monínec pro návštěvníky vytvořil náročné trasy i traily určené začátečníkům a umožňuje kombinovat náročné stopy s jednoduššími.

Jestli do Monínce vyrazíte s rodinou, bude vás určitě zajímat tzv. Family trail, který měří 3 kilometry a který zvládnou i malí cyklisté. Kromě zábavy na kolech se těšte i na jiné aktivity, například na discgolf, tenis nebo koloběžky.

 

ČTĚTE TAKÉ: Tipy na cyklovýlet v Česku

 

woom_offAIR_mood_DSC4292-2100x1400-3f242168-f649-4813-8a11-632ec19abe2c

 

Bikepark Tanvaldský Špičák

Známý bikepark, který si oblíbili všichni cyklisté, kteří holdují spíš svižné jízdě terénem než zdolávání spousty překážek. Najdete tady traily pro zkušené a středně pokročilé až začátečníky, ze tří trase je pravděpodobně nejoblíbenější ta modrá, středně obtížná. Celkově trasy měří osm kilometrů. Vyrazíte z vrcholu Tanvaldský Špičák, pojedete lesem a místy se těšte na rychlé úseky.

Pro tento severočeský bikepark je typických několik klopených zatáček, ale bez problému je zvládnou i děti, které už na kole něco odjezdily a líbí se jim jízda terénem. Pokud už vaše ratolesti absolvovaly jízdu v jiných, méně náročných bikeparcích, s modrou trasou na Tanvaldském Špičáku by si měly poradit.

 

Bikepark Olomouc

Doteď jsme vám dávali tipy na bikeparky uprostřed přírody, chtělo by se říct v srdci české divočiny. Víte, ale že za adrenalinovým bikováním můžete vyrazit i do města?

Jeden takový najdete přímo v Olomouci. Nenabízí žádný několik kilometrů dlouhý kopec lesem, místo toho láká na pět atraktivních tras, každá slouží pro jinou úroveň a jiný styl ježdění. Od tzv. Easy line s malými skoky a jednoduchými zatáčkami, až po Dirt Jump – to je náročnou trať, na které můžete skákat vysoko a provádět triky ve vzduchu. Středně pokročilí ocení dráhu Slopestyle, plnou dřevěných a hliněných překážek.

 woom_off_mood_DSC3939-2100x1400-5a48fa72-e290-4366-bec4-cd44358899e1

 

Tipy na další bikeparky

Snažili jsme se vybrat bikeparky, které ocení jak pokročilejší jezdci, tak rodiny s dětmi. Za zmínku nicméně stojí i další místa, kde se na horském kole pořádně vyřadíte.

Tak třeba Špičák na Šumavě, pravděpodobně nejoblíbenější bikepark v Česku. Nebo Cyklo aréna Vysočina v Novém Městě na Moravě a Ještěd bikepark u Liberce, proslulý vynikající dostupností.

 

Nezapomeňte se do bikeparku vybavit

Ať už vyrazíte bikovat kamkoli, zkontrolujte před výletem svou cyklo výbavu a případně ji rovnou vylepšete o cyklodoplňky nebo cyklooblečení od Moolbiku.

Tak ať to v bikeparku sviští, ale hlavně bezpečně!