Doprava zdarma od 3000 Kč

Tipy na cyklovýlet v Česku: Poznejte krásy Šumavy i jižní Moravy

Máte seřízené kolo, správné cyklooblečení a rodina je připravená na dobrodružnou jízdu českou krajinou. Zbývá vyřešit jediné: kam vyrazíte. Pokud patříte k cyklistům, kteří rádi objevují nová místa, připravili jsme pro vás několik zajímavých tipů na cyklovýlet. Je libo poznat okolí hlavního města, krásy Šumavy nebo spíš prosluněnou jižní Moravu?

Česko je pro milovníky kol opravdovým rájem. Nabízí spoustu kopcovitých i nížinných tras, které jsou často speciálně upravené na míru cyklistům a měří od jednotek až po desítky kilometrů. I dlouholetí jezdci mají v naší zemičce stále co objevovat. Věříme, že některé tipy na cyklovýlet v tuzemských končinách nadchnou i vás – ať už pojedete s rodinnou, partou nebo úplně sami.

woom_off_mood_DSC3822-2100x1400-873d07c9-7c00-4660-9a55-cb5a7414f86b 

Návštěva Karlštejna i pražské přírody

Kolem hlavního města je tolik skvělých destinací pro cyklisty, že byste je na prstech nespočítali. Vypíchnout si zaslouží okolo 30-35 kilometrů dlouhá trasa z Prahy až na Karlštejn, během které nasajete atmosféru obcí i přírody zároveň. Vyrazíte třeba od stanice metra Stodůlky a pokračovat budete přes Radotín a Černošice. Většinu cesty vás bude doprovázet řeka Berounka a narazíte i na několik míst s občerstvením.

Existuje více variant, kudy se z Prahy na Karlštejn dostat. Pokud máte silniční kolo, doporučujeme volbu méně náročné trasy po menších obcích. Náročnější cesty vedou horším terénem přes les.

Milovníky přírody nadchne i jízda přírodní rezervací Divoká Šárka nebo přírodní park Botič, který se hodí na cyklovýlet s menšími dětmi, protože je trasa poměrně krátká.

 

Delší i pohodové trasy na Šumavě

V Česku není moc hezčích míst, kam byste mohli na kole vyrazit, celou dobu totiž pojedete úžasnou přírodou. Pokud Šumava zatím chybí na seznamu vašich cyklistických výletů, pak máte plán na příště jasný! Jezdcům libujícím si v delších projížďkách sedne například trasa z Nové Pece do Černé v Pošumaví. Je dlouhá něco málo přes 30 kilometrů a převážně pojedete po rovné cyklostezce, takže výlet zvládnou i občasní jezdci a starší děti.

Jestli vám stačí menší projížďka, doporučujeme patnáctikilometrový cyklo zážitek ze Sušice do Dlouhé Vsi, náladu po cestě zpříjemní šum řeky Otavy. Cyklistickou klasikou na Šumavě se stal také 15 kilometrů dlouhý okruh z Dobré do Černého Kříže. Také v tomto případě jde o nenáročnou trasu vhodnou pro rodinnou cyklistiku.

 woom_off_mood_DSC6404_edit-2100x1400-718088d2-f752-4223-ac50-96cbdb1b44c2

Na jižní Moravě je blaze

Snad každý má kamaráda nebo známého, který se pochlubil nezapomenutelnou cyklistickou dovolenou na jižní Moravě. Není divu, když vychytáte počasí, jsou jihomoravské projížďky opravdový skvost!

Tamní cyklistickou lahůdkou je zhruba 60 kilometrů dlouhá trasa kolem vodní nádrže Nové Mlýny. Projedete Pasohlávkami, Šakvicemi, Pavlovem a věhlasnými Dolními Věstonicemi, až dorazíte zpět do výchozího bodu jménem Drnohlec. Můžete zvolit i zkrácený okruh přes Brod nad Dyjí, který má jen 25 kilometrů.

Nechcete-li se zdržet jen v okolí Mikulova, vyjeďte na okruh k Lednicko-valtickému areálu. Kromě krásné přírody na vás čeká i několik historických památek a proměnlivý terén.  

 

V Beskydech máte o zábavu postaráno

Byl by hřích, kdybychom při zmínce o ježdění na kole v Beskydech nezmínili zdejší tamní chloubu – Radegastovy okruhy. Ty dohromady nabízí přes 200 kilometrů cyklotras různorodým terénem. Podíváte se do okolí Hukvald, Kopřivnice nebo Frenštátu pod Radhoštěm. Najdete zde jak náročnější, tak jednodušší trasy.

Příznivcům silničního ježdění se pak zalíbí cyklostezka Bečva, která vás zavede do větších měst i menších obcí. Je sice delší, ale skládá se z několika úseků, takže můžete kdykoliv cestu přerušit. Podíváte se například do Vsetína, Valašského Meziříčí nebo Velkých Karlovic.

Vyrazíte na některý z námi doporučených cyklovýletů, nebo raději vsadíte na svou osvědčenou trasu? Každopádně když budete potřebovat nové kolo, komponenty na něj nebo jen nové cyklooblečení, stačí si vybrat v našem e-shopu.

Přejeme příjemnou a hlavně bezpečnou cestu!