Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Jak funguje helma BBB BHE-22 s pohyblivým systémem Mips?

Na první pohled vypadá jako obyčejná helma. Ale není. Uvnitř skrývá speciální systém Mips, který v případě pádu dovoluje pohyb vnitřní konstrukce až o 15 mm. Tato drobná rotace hlavy uvnitř helmy by měla snížit riziko poškození mozku při pádu.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 IMG_8540

Na prodejně Moolbike v pražském Hloubětíně jsem si tentokrát půjčil helmu BBB BHE-22 Dune Mips v matně černé barvě. (K dispozici je ještě v matné světle šedé a matné neonově žluté.) Na e-shopu aktuálně stojí po slevě 1 790 Kč, což je podle mého názoru odpovídající cena pro tuto kategorii cyklistických přileb. Výrobce uvádí, že se jedná o univerzální helmu na jízdu v terénu i po silnici, a tak jsem ji otestoval v obou prostředích. Jak to dopadlo? 

Snímek obrazovky 2021-10-08 v 10.02.31

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat helmu na kolo

Přítomnost systému Mips indikuje žlutá barva uvnitř helmy. Při bližším pohledu zjistíte, že se jedná o tenký, ale velice pevný a zároveň pružný plast. Teprve na něm jsou na suchých zipech připevněny klasické textilní polštářky, které zajišťují měkký dosed helmy na temeno cyklisty. „Zataháním“ za tento systém jsem si ověřil, že opravdu umožňuje pohyb v rozmezí 10–15 mm do všech stran. Samozřejmě doufám, že to nikdy nebudete potřebovat.

 

IMG_9063 IMG_9081

 

Utahování na kolečko a jednoduše odepínací kšilt 

Ze zkušeností vím, že na svou hlavu potřebuji větší přilbu, a tak jsem sáhl po velikosti L. (Dostupné ještě velikosti S a M). O to více mě překvapilo, že helma mi seděla jen tak tak. Po nasazení úplně povolené helmy mi stačilo přitáhnout kolečko jen cca o půl otáčky, aby helma držela pevně na hlavě. Ze začátku jsem měl pocit, že bych ji snesl klidně i větší, ale možná jde jen o zvyk.

 

IMG_8983 IMG_9198

 

NÁŠ TIP: Pokud se vám nechce řešit případná výměna helmy za jinou velikost, přijďte si ji před nákupem osobně vyzkoušet na prodejnu. Poradíme vám, jak helmu vybrat a na co byste si měli dát pozor.

Tento model BHE-22 má mírně zvýšenou ochranu směrem k zátylku, takže se hodí i na jízdu v terénu. Rozhodně se ale nejedná o ryze MTB přilbu. Hodí se spíš pro rekreační jezdce, kteří jezdí jak po asfaltových cyklostezkách, tak v lese nebo v jiném terénu. Po správném utažení zadního upínacího systému a pásky pod bradou nabízí helma standardní ochranu. Klip je z měkkého plastu bez otřepů a při testování mě nikde netlačil.

IMG_8580 IMG_8542

 

Velkým plusem je snadno odnímatelný kšilt pohybem nahoru. Dá se říct, že s ním vypadá helma spíš jako terénní, zatímco bez něj jako silniční. Skutečnost je ovšem taková, že záleží jen na vás. Rozdíl v aerodynamice bude zanedbatelný; jde spíše o to, jestli kšilt potřebujete kvůli svítícímu slunci nebo jestli se vám s ním helma zkrátka víc líbí jako mně. Dále je v helmě celkem 14 zcela volných průduchů, ale síťku byste v nich hledali marně.

 

ČTĚTE TAKÉ: Celoroční brýle BBB BSG-65 obstojí v každém počasí

 

Když už jsme u té „líbivosti“, tak helma vypadá opravdu dobře. Matný finiš působí kvalitně a dobře hraje s tmavým vnitřním materiálem přilby. Kdybych si ji měl nechat, určitě bych sáhl právě po testované černé verzi, která se hodí ke všem dresům. Ale pokud se nebojíte barev, klidně si dopřejte neonově žlutou, aspoň budete na silnici lépe vidět. Na helmě totiž nejsou žádné reflexní prvky. Jen nápis „BBB“ z jednoho boku a nenápadné „B“ z čela a na kšiltu.

IMG_9004 IMG_9122

 

Shrnutí

Model BBB BHE-22 Dune Mips bych doporučil všem rekreačním jezdcům, kteří hledají univerzální helmu. Pokud si ji budete objednávat z e-shopu, radím vzít raději větší velikost, protože se mi zdá, že je přilba spíš menší. Kdybych měl jmenovat aspoň jednu nevýhodu, byla by to absence sítěk proti hmyzu u předních otvorů. Nicméně za danou cenu dostanete funkční, kvalitní a podle mě i velice hezkou helmu, navíc se zajímavým systémem Mips.

 

Snímek obrazovky 2021-10-07 v 16.47.44