29.3. a 1.4. 2024 mají všechny naše pobočky zavřeno. E-shopové objednávky budeme odesílat 2.4. 2024. Děkujeme za pochopení.

Týdenní bikepacking: Co si vzít s sebou?

Věřte ostříleným expedičníkům. Připravili jsme pro vás seznam všech důležitých věcí, které budete potřebovat na cca týdenní bikepackingový výlet.

Co si tedy vzít na přibližně týdenní expedici? Začneme oblečením, protože to je asi to nejdůležitější, a pak se dostaneme k výbavě na spaní, pomůckám pro vaření v přírodě a dalším nezbytnostem. Následující seznam věcí odpovídá našim potřebám a nikomu jej nenutíme, berte ho jako inspiraci. :)

 gravel s brasnama

 

Oblečení – méně je někdy více

Pamatujte, že každý gram navíc se vám na kole pěkně proveze, takže s náhradním oblečení šetřete. Na druhou stranu – pokud má být všlijaké počasí – raději si toho přibalte víc, abyste měli suché věci i v případě, že vás zastihne déšť. Na týdenní bikepackingový výlet v přírodě budete potřebovat cca 5 trenek, které si oblečete vždy večer nebo v nich i můžete jet. Ponožek si vemte taky 5 párů. Když už jsme u toho spodního prádla, doporučujeme vzít si 1 set funkčního (termo)prádla, ideálně z merino vlny, která po propocení tolik nesmrdí a hřeje i vlhká. V létě se vám možná šiknou plavky, ale do rybníku můžete i nazí nebo ve spodním prádle.

Dále budete potřebovat oblečení na samotnou jízdu. Ideální je 1 set uplého cyklistického oblečení, tedy cyklistických kalhot a dresu, a pak jeden 1 volný set – volné kraťasy s vložkou a funkční „dresové“ triko. Proč? Uplý dres se hodí na rychlejší etapy po silnici/na rychlé cross country, zatímco kraťasy na pohodovou jízdu. Pokud navíc cestujete na start vlakem nebo autem, můžete si na sebe vzít právě volné cyklistické kraťasy a triko a nebudete vypadat divně. Pokud vaše volné kraťasy mají odnímatelnou vložku (měly by mít) doporučujeme pořídit si aspoň 2, takže ji budete moct po pár dnech vystřídat.

Nezapomeňte ani na bundu, ideálně lehkou a vodě i větru odolnou. Případně si můžete v drogerii koupit skladnou jednorázovou pláštěnku, kdyby vás zastihl opravdu velký liják. Pokud zmoknete, večer se rádi převlečete do něčeho suchého. Fajn jsou dlouhé turistické kalhoty, bavlněné tričko s krátkým rukávem a rozepínací mikina s kapucí. A víte co? Přihoďte si tam ještě jedno tričko s krátkým rukávem, které si můžete vzít jak na spaní, tak místo volného dresu, kdyby náhodou.

 

Obuv – neberte celý botník!

Co se týče bot, je to celkem jednoduché. Pokud jezdíte s nášlapy, bez cyklistických treter to nepůjde. Jejich nevýhodou je, že nejsou pohodlné na chůzi, takže jestli budete cestovat i vlakem, možná by se vám hodily i nějaké hodně lehké tenisky. V takovém případě už nedoporučujeme brát si s sebou ještě pantofle, protože troje boty už je moc. Ale pokud jezdíte v platformových botách nebo ve sportovních teniskách, klidně si s sebou ještě pantofle přibalte – je úleva nechat nohy po celém dni dýchat. Ale víc bot už, prosím vás, neberte!

 

Ochranné prvky a povinná výbava

Konečně se dostáváme k helmě. Tu považujeme za samozřejmost, i když je vám nad 18 let. Dále při týdenním svírání řídítek oceníte rukavice. V létě doporučujeme spíše bez prstů, ale pokud budete jezdit hodně terénem nebo jste prostě zvyklí, klidně si vemte celoprstové. Pokud se vyloženě nechystáte na sjezdy a nejste děti, chrániče loktů, kolen a páteřák nechte doma. :) Doma ale určitě nenechávejte cyklistické/sluneční brýle!

Připomínáme, že na kole byste měli mít povinnou výbavu – přední bílou odrazku, zadní červenou odrazku a oranžové odrazky zboku. Pokud budete jezdit i večer nebo za jinak zhoršené viditelnosti, musíte mít ještě přední bílé světlo a zadní červené světlo/blikačku. Přední světlo si pořiďte výkonné – nad 400 lm (lumenů), abyste ho mohli používat spolehlivě i jako ruční baterku.

Pokud jedete ve více lidech, měli byste mít aspoň jednu hustilku a sadu na lepení duší. Mazání řetězu na týdenní expedici brát asi nemusíte, stačí když si kolo nachystáte do perfektního stavu doma před odjezdem.

 

 

Výbava na spaní a na táboření

Už víte, kde budete spát? Můžete si vzít malý ultralehký stan pro jednoho nebo malý turistický přístřešek, který se skládá na jednu tyč. Pokud vás jede více, můžete si vzít jeden větší stan a jeho komponenty si rozdělit – jeden vezme ložnici, druhý pruty, třetí svrchní plášť apod. Ale to pravé dobrodružství zažijete, když budete spát jen tak „pod širákem“. Na zem budete potřebovat igelit nebo tyvekovou textilii (používá se primárně ve stavebnictví, protože je velmi pevná, voděodolná a prodyšná), na to karimatku (nejlépe nafukovací) a nakonec samozřejmě spacák. Vše co možná nejlehčí a s nejmenším objemem.

Spacák volte raději s nižším tepelným komfortem – bude menší – a v případě potřeby se přioblečte. Těm, kteří jsou zimomřiví, doporučujeme tlusté ponožky a tenkou čepici – fakt to hodně pomáhá. Před rosou nebo náhlým nočním deštěm vás ochrání už zmiňovaná pláštěnka z drogerie, nouzový žďárský/bivakovací pytel nebo si s sebou vozte delší igelit, který poslouží jako už zmiňovaný spodní podklad, ale je dostatečně dlouhý i pro překrytí. Kdo má rád svůj komfort, ať si vezme nafukovací polštářek, ostatní si pod hlavu složí oblečení. 

hiker-camping

A co vaření? nebojte nezapomněli jsme. Nám se osvědčil starý dobrý ešus s víčkem, od každého příboru jeden kus (vidlička, lžíce, nůž), malý campingový vařič a malá bomba s plynem. Ešus by měl mít každý svůj, ale o bombu a vařič se můžete opět podělit s kamarády. Některé vařiče mají škrtadlo, ale stejně doporučujeme mít s sebou ještě plynový zapalovač.

  

Brašny – volte ty bikepackingové

Celkově doporučujeme zvolit brašny pro bikepacking, které jsou samonosné, nikoliv klasické turistické kufrové brašny, které se připevňují na nosiče. Z naší zkušenosti je nejlepší, když se sbalíte jedním z těchto dvou způsobů: 1) do batohu a přední řidítkové brašny, nebo 2) do řídítkové, podsedlové a rámové brašny. Výhoda batohu je, že má zpravidla velký objem (ideál je cca 20 l) a věci v něm jsou snadno přístupné – můžete s ním jít nakoupit, vytáhnout si z něj pláštěnku apod. Nevýhodou je zátěž na zádech a pocení. Výhodou konfigurace tří brašen je lepší rozložení váhy na kole, ale nevýhodou horší dostupnost věcí.

Hlavní brašny můžete doplnit například menšími brašnami na horní rámovou trubku (na doklady a peníze), pod sedlo (pokud zde nemáte velkou podsedlovou brašnu, tak je toto místo ideální na nářadí a lepení) nebo do rámu (taktéž na nářadí, drobnou svačinu nebo doklady).

 

Trochu jídla a pití

První rada nad zlato – nevozte toho z domova moc, protože každý gram jídla navíc se zbytečně proveze. Pokud nejedete úplně mimo civilizaci, vždycky narazíte na restauraci nebo na potraviny, kdy můžete doplnit zásoby. Doporučujeme mít s sebou vždy vodu – vozit ji můžete v bidonu (nebo ve dvou menších) nebo v hydrovaku v batohu. Voda se hodí, protože se dá použít i pro opláchnutí případného zranění a taky se z ní dá vařit. V případě, že vás čeká náročná expedice, můžete si přibalit iontový nápoj nebo i plechovku koly jako zdroj rychlých cukrů a osvěžení.

Z jídla se nám osvědčil suchý trvanlivý salám (lovečák, herkules), který vydrží klidně celý týden a toastový chleba (je stále měkký). Jako rychlou svačinku nebo i snídani doporučujeme müsli tyčinky, klidně si jich vemte třeba 6, nic neváží. No a taky by to chtělo jednu „teplou večeři“ – doporučujeme pytlík adventure food nebo normální těstoviny s omáčkou z pytlíku. Zdravé to sice moc není, ale jednou za čas… Po celém dni v sedle vám teplé jídlo jen z vody a sáčku bodne. Dále maximálně nějaké to jablko nebo sušenka, ale jinak už toho víc nevezte! Vše dokoupíte po cestě. Potraviny si nakrájíte multifunkčním nožíkem.

 

Nejnutnější kosmetika a léky

Berte jen to nejnutnější a sbalte si to do malé kosmetické taštičky. Potřebovat budete kartáček na zuby, pastu, malý sprcháč (o většinu věcí se můžete opět podělit), dezinfekci (na umývání rukou nebo ešusu) a to je skoro vše. Sice to není kosmetika, ale nezapomeňte ještě na ručník! Vlasáči ocení ještě malý hřeben. Pokud pravidelně užíváte léky, tak na ně nezapomeňte, v opačném případě byste měli mít aspoň ibalgin, paralen a pastilky proti bolení v krku. Pokud trpíte na ucpaný nos, tak nosní sprej. Můžete si přibalit taky hořčík (proti křečím) a další minerály a vitamíny.

Začíná to znít jako slušná lékárnička, tak si přibalte ještě pár náplastí, obvaz a dezinfekci. Můžou se hodit i malé manikúrní nůžky. Tyto věci si můžete opět rozdělit v partě. Dále doporučujeme aspoň 4 balení papírových kapesníků – na smrkání, ale i na hygienu a umývání ešusu.

 

Elektronika a doklady

V dnešní době to bez elektroniky nejde. Samozřejmě, že se můžete rozhodnout pro detox a být týden offline, ale není to moc praktické. Určitě se vám bude hodit mobil s nahranými mapami, který budete dobíjet nabíječkou. V přírodě použijete jako zdroj powerbanku. Jestliže k měření statistik o jízdě používáte tachometr, zřejmě vám baterka vystačí na celou dobu. Pokud používáte sportovní hodinky, budete potřebovat jednak je a navíc ještě další nabíječku. Nezapomeňte ani na náhradní baterky do svítilny na kole nebo na její nabíjecí kabel.

V peněžence byste měli mít hlavně občanku a dostatek hotovosti, protože ne všude berou karty. Pokud jedete do zahraničí, vyměňte si tamější měnu. A nezapomeňte na cestovní pojištění v zahraničí! Samozřejmostí je fyzická platební karta nebo aspoň virtuální v telefonu nebo v hodinkách. Pro všechny případy mějte i kartičku zdravotní pojišťovny. Žádné další doklady v EU nepotřebujete. No a pak ještě musíte mít klíče od domu.

 

Ostatní věci

Některé z nich jsou potřeba, ale jiné ne. Například bez sluchátek nebo zámku na kolo se můžete obejít a ušetřit několik gramů. Osvědčilo se nám brát pár pytlů na odpadky. Pokud plánujete jet vyloženě noční etapy, kromě svítilny na kole se bude hodit i výkonná čelovka. Hodně poruch na kole se dá dočasně opravit stahovacími pásky nebo elektrikářskou páskou.

 

A málem bychom zapomněli na kolo! Na expedice se nejvíc hodí klasické horské kolo nebo čím dál populárnější gravel kola.