Doprava zdarma od 3000 Kč

Objevte kouzlo bikepackingu! Kolo, spaní v přírodě, vaření…

Jestli máte rádi kolo, kempování a máte aspoň trošku dobrodružného ducha, tak bikepacking prostě musíte vyzkoušet. Zabalit a vyrážíme!

Anglický pojem „bikepacking“ vlastně znamená „zabalit se na kolo“, ale v přeneseném významu se používá pro celou disciplínu cyklistiky, která spočívá v jízdě na kole s bagáží, v objevování nových míst a kempování. Vydat se na jednodenní, víkendový nebo třeba týdenní trip můžete prakticky s jakýmkoliv kolem, ale musíte si pořídit brašny.

gravel s brasnama

 

Jak by měly vypadat brašny na bikepacking?

Brašny na bikepacking by měly co nejlépe využívat svůj objem a zároveň by měly být lehké a nepromokavé. Ideálně by se měly dát přichytit ke kolu pomocí suchých zipů a popruhů, nikoliv prostřednictvím zbytečně těžkého nosiče. Co se týče kola, nasadit je můžete na horské i silniční kolo, ale zvláště v posledních letech si bikepackeři oblíbili kola typu gravel, s kterými můžete jet jak po silnici, tak v terénu. 

 

2 nejoblíbenější konfigurace na cca týdenní expedici

1) Brašna na řídítka + batoh + malá rámová brašna
2) Brašna na řídítka + brašna pod sedlo + malá rámová brašna

 

Brašna pod sedlo brašna pod sedlo

Podsedlové brašny se uchycují na sedlovou trubku a ližiny sedla. Je potřeba vše dobře utáhnout, aby se brašna za jízdy nekymácela. Velkou výhodou tohoto typu brašen je jejich objem – okolo 10 litrů, takže se do nich vejde například velká část náhradního oblečení. Z vlastní zkušenosti doporučujeme do podsedlové brašny dávat věci na spaní a obecně to, co přes den nebudete potřebovat, protože je hůře přístupná. Co naopak ano, dejte do brašny na rámu nebo do batohu (viz níže).

  

brasna-na-riditkaBrašna na řídítka

Řídítkové brašny na bikepacking mají tvar válce – tedy pokud už jsou naplněny oblečením a dalšími věcmi. Uchycují se pomocí popruhů na tyč řídítek a představec. Při upevňování dejte pozor, abyste si „nepřiškrtili“ žádný z bovdenů (brzdy, přehazovačka, zamykání vidlice), chce to osvojit si postup upevňování právě pro vaše kolo. Výhodou řídítkové brašny je také její objem (cca 10 l), ale hlavně její umístění – zvýšenou zátěž u řídítek při běžné jízdě téměř nepoznáte. Zboku se celkem snadno dostanete k věcem, které při jízdě budete náhle potřebovat (třeba k pláštěnce).

 

  

Rámová brašna

Brašny na rám a brašny do rámu můžou mít několik podob a velikostí – od těch malých na horní rámovou trubku, do kterých si dáte doklady a sušenku, až po ty, které vám vyplní celý rám a do kterých můžete dát i oblečení nebo zásoby jídla na celý výlet. Rámové brašny jsou zpravidla vhodné pro pevná kola (hardtaily), protože celoodpružená zde mají méně prostoru kvůli tlumiči.

 

Cyklistický batohcyklobatoh

Tato část výbavy na bikepacking je asi nejvíc kontroverzní. Část bikepackerů batohy odsuzuje, část na ně nedá dopustit. Pojďme si vysvětlit proč.

Batoh je praktický v tom, že máte skvělý přístup ke všem věcem, které jsou v něm ukryty. Potřebujete si nakoupit? Kolo zamknete a batoh si vezmete s sebou. Potřebujete se občerstvit? Sáhnete do batohu pro banán. Potřebujete si vzít cyklistickou pláštěnku? Stačí sáhnout do kapsy batohu a ve vteřině ji máte. Ano, hlavní výhoda batohu je přístupnost. Co se týče objemu, na bikepacking doporučujeme batohy s objemem ideálně 14–25 l. Jak sami vidíte, oproti podsedlové nebo řídítkové brašně je to hodně prostoru a vejde se do něj spousta věcí. S tím ovšem souvisejí i nevýhody.

Mnoho cyklistů při jízdě nesnese na zádech víc než malý cyklistický batoh na vodní vak a pár drobností. Pod velkým a těžkým batohem se totiž potí záda, a navíc vás z něj můžou začít i bolet. Proto všem, kteří jsou náchylní na bolest krční páteře a obecně zad, doporučujeme zvolit spíše kombinaci velkých brašen, než batoh. Pokud byste se přece jen rozhodli pro batoh, vybírejte takový, který má kvalitní odvětrávání zad – nejlépe síťku a takovou konstrukci, při které se áda batohu jezdce vlastně vůbec nedotýkají (je zde volný prostor).

  

V dalším článku si řekneme, co všechno si do brašen na bikepacking zabalit.