Doprava zdarma od 3000 Kč

Proč a jak jezdit na cyklotrenažéru aneb připravte se na jaro

Brrr! Taky vám z nízkých teplot běhá mráz po zádech a nepatříte k nadšencům, kteří si užívají zimní cyklistiku? To ale není důvod přestat jezdit. Kondičku na sezonu můžete ladit jízdou na cyklotrenažéřu, klidně i v pohodlí domova. Jak na to? A proč byste vůbec měli něco takového dělat?

Sedět na gauči a čekat na oteplení by byla škoda. Pokud jste zatím cyklotrenažér nikdy nezkusili, právě letošní zima může být skvělou příležitostí začít. Rozhodně nejde o výdobytek moderní doby a nudný trend, na cyklotrenažérech se v zimě připravuje většina profíků. A nejen to – trenažéry bývají často stejně zábavné jako opravdová cyklistika!

Cyklo Moolbike Rozzo 

Co je cyklotrenažér

Profíci dobře vědí, laikům to tak jasné být nemusí. Cyklotrenažér je stroj, který slouží k simulaci jízdy na reálném kole (a také kolo na první pohled připomíná). Zatímco hobby sportovci na trenažéru nejčastěji ladí fyzičku a dostávají se pomocí něj do formy, profíkům kromě toho pomáhá i s pilováním techniky ježdění.

Jak to tak bývá, cyklotrenažéry existují v různých podobách, kvalitách a úrovních. Vrcholový cyklista potřebuje jiný stroj než amatér, který si občas vyjede na výlet.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vyměnit pláště na kolo

 

Je rozdíl mezi cyklotrenažérem a rotopedem?

Je, a často obrovský! Rotopedy bývají robustnější a využívají je převážně amatéři k hubnutí, nabíraní svalstva a k rekreačnímu pohybu, většinou doma. Cyklotrenažér svými vlastnostmi víc připomíná klasické kolo, využívají ho hlavně profíci a dává uživateli možnost řady nastavení, včetně velké zátěže. Častěji než v obýváku cyklotrenažér najdete ve fitku.

 

Co jízda na cyklotrenažeru přináší

Cyklistickým závislákům dávají trenažéry možnost dovádět na kole i během zimy! Ale ne, teď vážně…

  • Pokud používáte kvalitní trenažér, pocitově nepoznáte rozdíl od jízdy na kole
  • Cyklotrenažér vás skvěle připraví na novou cyklistickou sezonu, protože při jízdě na něm zapojujete stejné svaly jako při běžné cyklistice. 
  • Jde o jeden z nejlepších způsobů, jak si přes zimu udržet kondičku a posílit své zdraví. 
  • Při pravidelném ježdění pomáhá s hubnutím
  • Na rozdíl od rotopedu si u trenažéru detailně nastavíte zátěž, polohu řídítek nebo sedla a další parametry.
  • Cyklotrenažér je skvělým doplňkem tréninku pro ty, kteří na kole normálně nejezdí, ale chtějí vyzkoušet i jinou aktivitu než běhání a posilování.

 

Jak často na trenažéru jezdit?

Otázka, kterou si položí každý, kdo začal chodit na cyklotrenažér do fitka, nebo do něj investoval spoustu peněz a už mu stojí doma v obýváku.

Začínate-li na cyklotrenažeru jako nováčci, nic neuspěchejte. Na úvod stačí, když se projedete dvakrát až třikrát týdně, ideálně na půl hodiny až hodinu

Samozřejmě záleží, proč jste se rozhodli na trenažéru jezdit. Pokročilí jezdci, zvyklí na pravidelnou zátěž, na něj mohou bez obav sedat pětkrát týdně, klidně i dvakrát denně (ráno a večer). Nikdy ale zbytečně nepřeceňujte své síly, abyste si neublížili.

 

Hlavně to nepřepálit a všechno seřídit

Až budete motivovaní usedat do sedla cyklotrenažéru, připomeňte si tuto důležitou radu – nepřehánějte to s nastavováním zátěže. Je lepší začít na nejlehčí zátěži a její úroveň postupně zvyšovat, než se na úvod strhat a v horším případě si přivodit zranění.

Když už zmiňujeme nastavování, před každou jízdou si cyklotrenažér seřiďte tak, abyste se na něm cítili komfortně. Není nic horšího, než hodinu makat na trenažéru a být u toho zkroucený jako paragraf. Řeč je hlavně o nastavení řídítek a pedálů. Při šlápnutí do pedálu mějte nohu lehce pokrčenou a řídítka nastavte tak, abyste se nehrbili a cítili se pohodlně.

Nastavení cyklotrenažéru je zvlášť důležité ve fitku, kde stroj „přebíráte“ po někom, kdo jezdil před vámi.

 

ČTĚTE TAKÉ: 5 důvodů, proč používat cyklistické tretry

 

Jak cyklotrenažér vybrat

Rada nad zlato: než se vrhnete do pořizování cyklotrenažéru (což bývá nákladná záležitost), promyslete, jak často jej budete používat a jestli ho případně využije i někdo další. Pokud například jezdíte jen občas, abyste se hýbali, může vám stačit klasický rotoped.

Když se k pořízení cyklotrenažéru odhodláte, sledujte při jeho výběru mimo jiné tyto parametry:

  • Podle úrovně jezdce vybírejte buď profi trenažér (tzv. cyklistické válce), nebo spíše levnější pro amatéry.
  • Zajímejte se, na jak velkou hmotnost jezdce je cyklotrenažér stavěný, zejména v případech, kdy ho má využívat více lidí.
  • Vybírejte cyklotrenažér s co nejodolnějšími pedály.
  • Ověřte si, jak moc trenažér umožňuje, nebo neumožňuje nastavení řídítek, sedla nebo zátěže.

 

Budeme držet palce, ať se v jízdě na cyklotrenažéru najdete a přinese vám to, co od něj očekáváte. A kdybyste potřebovali poradit s výběrem kola, cyklooblečení nebo cyklodoplňků, rádi vám pomůžeme na Facebooku, e-mailu eshop@moolbike.cz nebo v některé z našich prodejen.