Doprava zdarma od 3000 Kč

5 důvodů, proč používat cyklistické tretry a 3 užitečné rady navíc

Jste na vážkách, jestli si konečně pořídit cyklistické tretry? Tak právě vám patří následující řádky. Většině jezdců dávají tretry nesporné výhody a posunují jejich cyklistiku na novou úroveň. Teď máte ideální příležitost se rozhodnout, jestli dál šlapat do pedálů v obyčejných botách, nebo raději zkusíte něco nového.

Ne náhodou potkáváte na silnicích i v přírodě cyklisty, kteří mají na nohou cyklistické tretry. Výkonnostní cyklistika se bez speciální obuvi dělat nedá a nutností je tato část výbavy i při ježdění v náročnějších terenéch.

Níže jsme sepsali hlavní důvody, proč byste měli nad zakoupením cyklistických treter uvažovat.

Tretry3

Větší efektivita při šlapání

Největší přednost cyklistických treter. Používáte-li tretry a k nim nášlapné pedály (o těch si povíme později), využijete při šlapání nejen tah nohy směrem dolů, ale díky přicvaknutým pedálům k botám i energii z momentu, kdy jde noha zpátky nahoru k tělu.

Při stejném úsilí tak dosáhnete několikanásobně efektivnějšího ježdění. Jednoduše proto, že jde z nohou do pedálů větší síla, než kdybyste měli klasickou obuv.

 

Jednoznačně lepší výkony

S větší efektivitou zákonitě přichází lepší výkony. Ať už se hodláte cyklistice věnovat profesionálně, nebo chcete jen posouvat vlastní hranice, cyklistické tretry vám v obou případech významně pomohou. Jakmile jim přijdete na kloub, budete rychlejší a očekávejte i větší výdrž. Možná sami sebe překvapíte, kolik kilometrů navíc s tretrami ujedete.

Tretry1

Méně únavy na dlouhých výletech

Zatímco u běžných bot šlapete na pedál prostředkem chodidla, v případě treter našlapujete špičkou, respektive přední částí chodidla. A věřte, nebo ne, je to podstatný rozdíl. Zejména po dlouhých cyklovýletech vás nebudou bolet nohy tolik, jako kdybyste celou dobu šlapali v teniskách.  

 

Větší bezpečnost v náročném terénu

Z hlediska bezpečnosti oceníte tretry na kolo hlavně v místech s náročným terénem, například v horách. Když máte nohy zacvaknuté v nášlapných pedálech, nehrozí, že by vám při prudším pohybu sjela noha na zem. Investice do treter je tedy mimo jiné investicí do ochrany zdraví. Snáze se vám s nimi budou překonávat i překážky a nerovné povrchy.

 

Opora při tlačení kola

Až vás přepadne únava a potlačíte kolo do strmého a kluzkého kopce, sami sobě poděkujete, že jste si tretry pořídili. V přední části mají špunty/hroty, které se zabodávají do země a pomáhají při stabilnější chůzi v extrémních podmínkách. Nezapomínejte, že v tretrách nebude jen sedět na kolech, ale aspoň částečně i chodit.

 

Tretry23 věci, které byste o cyklistických tretrách měli vědět

Skvěle, už víte, proč si pořídit cyklistické tretry! Na závěr vám o nich prozradíme několik užitečných informací.

Nejsou tretry jako tretry

Existuje více druhů treter na kolo, každé slouží k jinému typu cyklistiky.

Turistické MTB tretry jsou ideální volbou pro toho, kdo nechce cyklistické boty používat jen na ježdění, ale také na častější chození v terénu. Silniční tretry se naopak k chůzi příliš nehodí a předpokládá se, že je využijete čistě k cyklistice, hlavně na silničním kole.  Klasické MTB tretry pak lze považovat za zlatý střed – poslouží profíkům, rekreačním jezdcům a najdou využití v různých terénech a na různých kolech.   

K tretrám patří nášlapné pedály

Tretry bez nášlapných pedálů jsou jako tělo bez duše. Tyto pedály slouží k tomu, abyste do nich mohli botu zacvaknout. Pokud se pro cyklo tretry rozhodnete, určitě počítejte i s pořízením nášlapných pedálů.

Sehnat se dají také pedály, které jsou uzpůsobené pro jízdu v tretrách i bez nich.

Vycvakávání se nebojte

K častým obavám cyklistů patří komplikace při vycvakávání treter z pedálů. Pravda, ze začátku si budete muset zvyknout, ale už po několika jízdách vám přijde normální, že „nemáte volné nohy“. Není důvod k obavám, cyklistické tretry jsou vyráběny tak, aby byly maximálně bezpečné.

Pokud byste potřebovali s výběrem treter na kolo nebo jakékoli další výbavy poradit, rádi vám pomůžeme na e-mailu eshop@moolbike.cz, na našem Facebooku i v kterékoli z našich prodejen.