Doprava zdarma od 3000 Kč

Vyberte si, prosím: 10 tipů na CYKLOpředsevzetí

To je každý rok samé předsevzetí, předsevzetí a skutek utek. Ale letos to bude jinak! Připravili jsme pro vás 10 tipů na předsevzetí pro cyklisty, takže jejich dodržení by nemělo „bolet“. Vyberte si jedno dvě a zkuste je dodržet.

Přejeme vám za celý tým Moolbike úspěšný vjezd do nového ročníku 2022. Ať se vám vyhýbají defekty, ať vám vychází vstříc počasí a těm z vás, kteří mají závodní ambice, přejeme co nejlepší výsledky. A teď už pojďme na ta předsevzetí:

bikepark Kopżivn† £vodn° fotka_1

1. Budu jezdit na kole do práce

Jezdíte? Jestli jo, tak si vyberte jiné předsevzetí. Ale jestli ne, určitě už vás napadlo, že byste mohli na kole jezdit do práce. Pokud bydlíte v dojezdové vzdálenosti, pojďte to hecnout! Klidně si dejte upomínku do telefonu a začněte jezdit do zaměstnání až na jaře/v létě, ale nezapomeňte na to. Ideální je se v práci osprchovat nebo jezdit dřív, abyste se tolik nezapotili. To by kolegové neměli radost. :)

 

2. Nebudu se z kola vracet za tmy/pořídím si světla

Znáte to. Jedete si jedna báseň, kilometry naskakují a najednou… O ou. On už je večer. Domů zbývá ještě pořádná štreka, takže si to šlapete tmou někde v lese, bojíte se, že vás někdo přepadne… Nebo ještě hůř – jedete po silnici a modlíte se, aby do vás někdo nenapálil. Dejte si předsevzetí, že se budete vracet domů včas a raději i o něco dřív, nebo si alespoň konečně kupte pořádná světla na kolo.

 

vitaminovy napoj3. Budu se lépe stravovat

Všechno je to ve stravě, to platí pro fitness nadšence, ale i pro jakékoliv jiné sportovce – cyklisty nevyjímaje. Takže zkuste v novém roce omezit ty hambáče, kebaby, langoše a podobné prasárničky, jo? Jednou za čas si „junk food“ dopřejte, ale sami možná tušíte, že to v současné době přeháníte. (Hádáme správně?) A nebo tu životosprávu vemte z gruntu celou – spánek 8 hodin, omezit alkohol…

 

4. Přihlásím se a absolvuju závod

Určitě tady máme hodně amatérů, kteří ještě nikdy nejeli žádný závod. Nebo jeli, ale třeba před hodně dlouhou dobou, takže se bojí zase se jednou postavit na start. Proč byste se báli, prosím vás? Pojďte si vybrat nějaký pěkný závod v průběhu roku 2022 a přihlašte se na něj. Vždyť není důležité úplně se zničit, ale – jak se říká – zúčastnit se. Atmosféra závodů je jedinečná, tu sami na stezce nezažijete.

 

čištění kola_35. Udělám si sám servis kola

Počkat počkat, umytí rámu a nafoukání kol se nepočítá, vážení. Pojďte se naučit alespoň základní servis kola svépomocí, není to nic složitého. Základní pokyny najdete v naší poradně v článku Jak nastavit kolo. Dejte si předsevzetí, že se naučíte správně mazat řetěz a vidlici, vyměnit brzdové destičky apod. Kdyby vám to náhodou nešlo, stavte se u nás a my vám s čímkoliv poradíme.

 

6. Pojedu na vícedenní výlet a přespím v přírodě

To bude vzrůšo, panečku! kdo jste něco podobného ještě nepodnikli, určitě neváhejte. Obvolejte pár kámošů a vyrazte společně na takovou menší cykloexpedici, klidně jen na dva dny a s jednou nocí. Ale žádné spaní na hotelu, postavte si stan nebo přespěte se spacákem pod širákem. Budete potřebovat batoh (nebo brašny), spacák, nějaké to náhradní oblečení a jídlo.

 

7. Každý měsíc ujedu XYZ km

Za písmenka si jistě každý z nás dosadí vlastní cifru. Jestli máte problémy s motivací, udělejte si kalendář, do kterého si budete po dnech zapisovat ujeté kilometry. Prázdná místa (místa s nulou) vás budou štvát a mnohem lépe se dokopete k tomu, abyste šli na kolo. Začátečníci/děti/amatéři si klidně můžou dát měsíční cíl třeba jen 40 km (každý víkend 10 km), profíci klidně přes 1000 km.

 

8. Omezím kolo a budu víc s rodinou 

Čtete správně, další předsevzetí spočívá naopak v omezení času na kole. Existují totiž i šílenci, kteří to z našeho pohledu trošku přehánějí – tráví na kole prakticky svůj veškerý čas. A to asi není dobře. Je tolik zajímavých koníčků, že by byla škoda se jim taky částečně nevěnovat. A co vaši blízcí? Nezanedbáváte je? Jestli ano, najděte si na ně více času, kolo počká.

celoodpruzeneelektrokolo

9. Koupím si silničku/horáka/jiný druh kola

Češi jsou národ horských kol. Každý má horské kolo a ty ostatní, jako kdyby ani neexistovaly. Co vy? Jestli máte jen MTB, pořiďte si levnou silničku a objevte krásu dlouhých distancí s minimálním odporem. Jestli máte momentálně jen silničku, udělejte si radost novým horákem. Nebo gravelem. Nebo si klidně pořiďte stylové městské/retro kolo s blatníky, osvětlením a košíkem. :)

 

10. Budu objevovat nová místa a trasy 

Každý z nás má svoje oblíbené trasy a místa, kam jezdí na kole nejraději. Ale čeho je moc, toho je příliš. Vydejte se taky „opačným směrem“, určitě tam taky najdete spoustu zajímavých tras a míst. S tímto předsevzetím se dostáváme i k tématu cyklodovolených a cykloturistiky. Tak co kdybyste si jako předsevzetí objednali pobyt v některé z vděčných cyklodestinací?

 

Doufáme, že jste si aspoň jedno předsevzetí vybrali a dodržíte ho!

 

Budeme moc rádi, když si na nás při plnění předsevzetí vzpomenete a pošlete nám na Facebook fotku nebo nás označíte na Instagramu ve stories. Už nás sledujete?

 

➡️ Facebook Moolbike

➡️ Instagram Moolbike