29.3. a 1.4. 2024 mají všechny naše pobočky zavřeno. E-shopové objednávky budeme odesílat 2.4. 2024. Děkujeme za pochopení.

6 věcí, které si nezapomenout vzít na dovolenou na kolech

Léto je jako stvořené pro výlety na kole. Tisíce cyklistů vyráží za kratšími i několikadenními zážitky v Česku či zahraničí. Chystáte se k nim letos přidat a taky byste rádi absolvovali dovolenou na kole? Pak si určitě dejte záležet na přípravě, zvlášť pokud podobnou akci plánujete poprvé. Sepsali jsme pro vás tipy na věci, které si s sebou za každou cenu přibalit.

Kdo je připraven, není překvapen, říká se. A pro dovolenou na kolech to platí dvojnásob. Především týdenní a delší pobyty vyžadují důkladné chystání, abyste stovky kilometrů od domova nezjistili, že vám nebo vašim spolujezdcům chybí zásadní pomůcky. Jejich absencí může utrpět jak pohodlí, tak hlavně zdraví.

 woom_offAIR_mood_DSC4292-2100x1400-3f242168-f649-4813-8a11-632ec19abe2c

 

Povinná i nepovinná výbava kola

Alfou a omegou by pro všechny účastníky cyklistické dovolené měla být důkladná příprava kola. Klidně i s předstihem několika týdnů udělejte dvoukolému miláčkovi revizi, a pokud přijdete na to, že na něm cokoliv důležitého chybí, postarejte se o nápravu.

Pokud jste tak zatím neučinili, rozhodně svému kolu na dovolenou pořiďte veškerou povinnou výbavu. Zvlášť v zahraničí je dobré mít vše v pořádku. Jezdci často zapomínají především na odrazky, ale také opomíjí správně seřízené brzdy. Zkontroluje i dostatečné osvětlení kola pro noční jízdu a z nepovinné výbavy si dejte do pořádku blatníky.

Tady na závěr jedno doporučení, které sice s výbavou samotného kola nesouvisí, ale o to je důležitější: na dovolenou na kolech rozhodně nevyrážejte bez helmy, přestože pro dospělé u nás není povinná. Při několikadenním ježdění různorodým terénem dochází k únavě, čímž se zvyšuje riziko pádu a úrazu hlavy.

 

Základní nářadí na opravu

Jezdit na kolech každý den desítky kilometrů a nemít u sebe základní nářadí a náhradní díly se rovná nejvyšší úrovni hazardu. Pro případ píchnutí s sebou mějte aspoň tolik duší, kolik je cyklistů. Dále nezapomeňte lepení, multiklíče, montpáky a menší pumpičku na kolo. Úplně nejlépe uděláte, když si pořídíte některou sadu nářadí, která obsahuje důležité pomůcky na opravu píchnutého kola i další defekty.

 

Čtěte také: Jak dítě naučit jezdit na kole

 

Kvalitní cyklistické oblečení

Ať už jedete brázdit horské oblasti či nížiny, při vícedenním ježdění se neobejdete bez správného cyklistického oblečení. V létě jsou naprostým základem cyklistický dres, kraťasy a kalhoty, návleky či rukavice na kolo. Nezapomínejte ale, že během týdenní dovolené se možná několikrát vystřídá počasí. Proto je dobré mít po ruce i nepromokavé oblečení, případně lehčí cyklistickou bundu nebo pláštěnku, ale taky náhradní ponožky. Během parného dne pak přijdou vhod cyklistické brýle a dostatečně silný opalovací krém.

Vždy vybírejte oblečení vyrobené speciálně pro cyklistiku, protože obyčejné oblečení (například klasické bavlněné triko a obyčejná bunda) vás v náročných přírodních podmínkách dostatečně neochrání a nezajistí vám dostatečné pohodlí.

 

Batoh a brašna

Kam všechno to nářadí, oblečení a další věci dát? Do cyklobatohu, případně brašny na kolo. Možná se vám zdá, že jde o jasnou věc, nad kterou ani není třeba dlouho přemýšlet, ale opak je pravdou. Měli byste si pořídit takový batoh a takovou brašnu, do nichž se vleze vše, co potřebujete.

U cyklistického batohu pak dbejte i na pohodlí pro vaše záda, protože ho budete mít na sobě většinu dovolené. Výhoda je, že cyklobatohy jsou na rozdíl od jiných uzpůsobené na dlouhé cyklovýlety, takže pokud zvolíte ten správný, máte vyhráno!

 

Čtěte také: Trendy v cyklistice v roce 2021. Jdete s dobou?

 

Bez lékarničky to nejde

Minimálně malá lékárnička bývá na cyklistické dovolené stejně důležitá jako přilba. Nemusí zrovna dojít k vážnému úrazu, ale třeba jen k drobným odřeninám, které je dobré ošetřit co nejdřív. V lékárničce pro cyklisty nejdete podobnou výbavu jako v lékárničkách jiných: sterilní obvazy, náplasti, šátky, špendlíky nebo dezinfekci.    

 

Malé svačiny plné energie

Při cestách si nejspíš uděláte více zastávek na jídlo a pití, to ale neznamená, že byste nějaké občerstvení neměli mít i u sebe. Je důležité především pro „krizové chvilky“, kdy na vás dopadne únava a potřebujete tělo nabudit. Pro tyto účely nejlépe slouží energetické tyčinky, hroznový cukr nebo jakákoliv cukrovinka. Jedete-li na cyklistickou dovolenou s dětmi, pak pro vás bude tato část výbavy o to důležitější.

 woom_UP_mood_DSC9584-2100x1400-b2877584-1066-4ac0-9ce8-8e1f4c1c1ec8

 

Další tipy, co si vzít na cyklistickou dovolenou:

  • zámek na kolo
  • čelovka
  • mapy, případně navigaci
  • dostatečnou zásobu pití
  • zapalovač
  • kapesníky
  • malý nůž

 

Tak co, už máte nabaleno? Veškerou výbavu nejen pro dovolenou na kolech najdete v našem e-shopu i na prodejnách Moolbike v Praze, Olomouci a Mohelnici, kde vás rádi uvidíme. S výběrem kdykoliv poradíme i na dálku, a to na e-mailu eshop@moolbike, nebo na Facebooku.