Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: Bundou BBB Triguard nepronikne déšť, vítr ani chlad

Druhou generaci lehké cyklistické bundy Triguard jsme vyzkoušeli plní očekávání. Opravdu je tak dobrá, jako vypadá na papíře? Novinka od BBB překvapila.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

IMG_7196

Abych pro vás mohl tuhle bundu objektivně zhodnotit, musíme si hned na začátku říct, kolik vlastně stojí. Nový model BBB Triguard 2.0 (druhá generace) najdete v našem e-shopu za zaváděcí cenu 2190 Kč. To odpovídá lepší střední třídě mezi cyklistickými bundami, které by už měly umět ochránit nejen před větrem, ale i před chladem a dešťovými přeháňkami.

bunda triguard

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat cyklooblečení

Začněme vzhledem. Ten je tak nepřehlédnutelný, že ani nejde jinak. Bunda je v neonově žluté barvě, díky níž vás na silnici a stezkách uvidí úplně všichni. Jsem zvyklý jezdit spíš v neutrálních barvách, takže jsem měl zpočátku pocit, že až příliš přitahuji zraky všech okolo. Po chvíli jsem si ale zvykl, začal to brát jako přednost a zabývat se dalšími vlastnostmi.

IMG_7229IMG_7192

 

Déšť dovnitř nepropustí, ale pot směrem ven odvede

Nápis „TRILITE“ na přední straně dole indikuje, že bunda je ušita z třívrstvého materiálu. Je super, že membrána zvládne vodní sloupec až 20 000 mm, takže odolá i silnějším dešťovým nebo sněhovým přeháňkám. Zároveň je ale velmi prodyšná, propustí až 20 000 g páry na m2 za 24 hod.! Jinak se bunda skládá ze tří různých typů látek – hladké neonově žluté, česané černé a z jemné černé síťky.

Právě díky síťce v podpaží se velké množství vlhkosti, která vzniká při jízdě, dostane rovnou pryč a nehromadí se pod bundou. Abyste měli úplné informace, tak celkové složení je 85 % polyamid a 15 % elastan.

Bundu jsem testoval v teplotě cca 10 °C a v mírném větru. Na sobě jsem měl kvalitní termoprádlo a lehký volný dres. Můžu potvrdit, že s pocením nebyl nejmenší problém. Při zastavení jsem sice cítil vlhko na zádech, ale to je normální. Zároveň musím ocenit větruodolnost včetně vysokého límce s lemem proti poškrábání krku na konci zipu.

IMG_3640IMG_7207

 

Pro recenzi jsem si zapůjčil bundu o velikosti L a na mou postavu (188 cm, 87 kg) padla akorát. Přestože má upnutý střih, v zimě okolo cca 0° by se pod ni určitě vešla ještě jedna izolační vrstva. Tím se dostávám k tomu, že v mých očích se jedná o celoroční kus cyklooblečení. Spodní elastický pas a konce rukávů dovolují jen minimální únik tepla.

Potěší přilehlý střih a zadní kapsy, chybí reflexní prvky

Co se týče „odkládacích prostor“, na bundě najdete celkem 4 vnější kapsy. Všechny jsou jako u klasického dresu na bedrech, přičemž tři jsou otevřené a čtvrtá, která se nachází na prostřední, je uzavíratelná zipem. V pohodě tak s sebou můžete vézt klíče, mobil, müsli tyčinku, kapesníky nebo i malou pumpičku. Z vnitřní strany bundy nenajdete vůbec nic.

IMG_3636IMG_7204

 

Ještě v krátkosti vzpomenu, že bunda nemá kapuci (stejně jako většina aerodynamických cyklistických bund) a teď bych se chtěl ještě zaměřit na reflexní prvky. Oproti první generaci přibyly u této bundy reflexní pruhy na pažích, které se „rozsvítí“ po silném ozáření od světel aut. Dalším „okrasným“ reflexním prvkem je nápis Trilite na přední straně dole,.

Na zádechreflexní prvky nenajdete, i když stříbrné pásky na pažích jsou zezadu také vidět. Stejně by se tady ale podle mého názoru hodily. (Nijak mi to nevadilo, protože vzadu na kole vždycky vozím podle předpisů červenou blikačku.) Co mě zamrzelo trošku víc, je absence malé vnitřní kapsy na telefon, protože zejména v zimě ho rád vozím u těla, kde je teplo.

IMG_7248IMG_7246

 

Shrnutí

Jinak ale bundu BBB Triguard druhé generace vřele doporučuji všem, kteří hledají něco víc než „jen větrovku“ na kolo. Vysoký vodní sloupec, parádní prodyšnost, střední izolace a velmi lehká váha (330 gramů!) jsou za tu cenu určitě přesvědčivé argumenty pro nákup. Navíc bych se tuhle bundu nebál používat po celý rok – v zimě s termoprádlem a další izolační vrstvou, v chladném/větrném létě jen na dres. Tak co, chcete na silnici zazářit? :)

 

bunda-bbb-triguard