29.3. a 1.4. 2024 mají všechny naše pobočky zavřeno. E-shopové objednávky budeme odesílat 2.4. 2024. Děkujeme za pochopení.

RECENZE: Se světly BBB Nanostrike 600 zabijete čtyři mouchy jednou ranou

Jakto? Protože v jednom setu dostanete výkonné přední a zadní světlo, přičemž obě fungují i jako blikačky. Novinku od BBB jsme podrobili testu a tady je výsledek.

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 

IMG_6791

 

Sada od BBB s názvem Nanostrike 600 Combo mě zaujala už svou cenovkou. Jen 1990 Kč za světla s těmito parametry a funkcemi (dostaneme se k nim níže) je podle mě víc než fér. Co vypíchnout na úvod? Přední světlo BLS-161 má výkon 600 lumenů a mělo by dosvítit až do vzdálenosti 142 metrů. Zadní BLS-137 vyniká skvělou viditelností v rozpětí až 180 °.

Sada svetel BBB

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat světla na kolo

 

V krabici jsem při rozbalování našel kromě světel a návodů hned 2 dobíjecí kabely Micro USB. Obě zařízení tak můžete nabíjet najednou, a to třeba z notebooku, jako jsem to udělal já. Zdroj není součástí, ale to asi v dnešní době nikomu vadit nebude.

Přední světlo ohromí dosvitem, blikačka je „skrytá“

Instalace byla naprosto bezproblémová. Stačí si vybrat místo na řídítkách (doporučuji někde u středu) a dok typu StrapFix, který je kompatibilní s řídítky s průměry 22–45 mm, upevnit pomocí děrovaného gumového pásku. Mechanismus funguje podobně jako na hodinkách a pokud vše dobře utáhnete, světlo se při jízdě ani nepohne.

 

IMG_6839IMG_6932

 

Samotné světlo pak stačí zasunout do drážek, dokud upínací mechanismus nezaklapne. Zapíná se dlouhým podržením spínače na vrchní straně, který je podsvícen slabou modrou diodou. Následně můžete přepínat mezi čtyřmi režimy bílého svícení dle intenzity – 12 lm (výdrž 80 hodin), 150 lm (10 h), 350 lm (3,5 h) a 600 lm (1,5 h).

Podle výrobce dopadá při maximálním výkonu světelný kužel do vzdálenosti až 142 m. Pásmo jsem s sebou sice při žádné vyjížďce neměl, ale můžu potvrdit, že dosvit je opravdu velký. Zapnutí režimu „blikání“ je podle mě trošku neintuitivní a chvíli jsem ho nemohl objevit: Spouští se zmáčknutím spínače dvakrát rychle za sebou a pak v něm můžete přepínat mezi dvěma druhy blikání. První bliká rychle 100 lm, druhý pomaleji 400 lm.

IMG_7149 IMG_7164

 

Co se týče zpracování, tady BBB nemůžu nic vytknout. Částečně umělohmotné a částečně hliníkové tělo se stupněm voděodolnosti IPX4 (stříkající voda) působí bytelně. Hliníková povrchová úprava by navíc měla přístroj také chladit. Jak to bude fungovat v létě, nemůžu zaručit, ale v 15 °C a po půl hodině svícení na maximum bylo světlo jen trošku teplé.

chci-predni-svetlo

 

Zadní světlo jako u formule – perfektně viditelné a aerodynamické

Taky zadní světlo se uchycuje gumovým páskem, který už je v tomto případě jeho součástí, takže na kole po odejmutí nezůstává žádný držák. Díky svému úzkému tvaru splyne po nasazení perfektně se sedlovou trubkou, což vypadá opravdu dobře. Chytře je vymyšleno i samotné zapínání. Zvládnete ho klidně za jízdy a poslepu.

IMG_6881IMG_6935

 

Pogumovaný spínač se nachází na vnitřní straně směrem k sedlovce, takže stačí zatlačit na dolní část světla a k sepnutí dojde o trubku. Listovat můžete jednoduchými stisky mezi třemi druhy červeného svícení – 2 lm (21 h), 6 lm (9,45 h), 20 lm (2,5 h) a dvěma typy blikání – rychle 3 lm (32 h), pomaleji 50 lm (35 h).

IMG_6863IMG_7177

 

Toto zadní světlo s blikačkou mě zaujalo kromě aerodynamického tvaru taky svými pozorovacími úhly. Bezpečně ho uvidí auta, která pojedou na silnici za vámi, ale i ta, co k vám budou přijíždět z boku. Jak už jsem vypíchnul v úvodu, zakřivení krycího sklíčka (respektive transparentního plastu) umožňuje podle výrobce viditelnost v rozmezí až 180°.

Zpracování hodnotím opět na jedničku. Celkově mi světlo svým tvarem i charakteristikou svícení/blikání připomíná zadní světlo u Formule 1, na které se jezdci spoléhají při závodech v dešti nebo v mlze. I vy se na něj budete moct spolehnout, svítí opravdu nepřehlédnutelně. 

chci-zadni-svetlo

 

IMG_7084IMG_7021

 

Shrnutí

Velice těžko se mi hledají nevýhody. Snad jen, že zhasnutá světla nefungují jako odrazky, protože nemají reflexní úpravu. Nicméně pokud sháníte kvalitní světla/blikačky, set BBB Nanostrike 600 Combo vás určitě nadchne. Zpracování, různé druhy intenzity svícení a blikání, jednoduché upevnění na kolo… Za tu cenu prostě doporučuji!

set-svetel-bbb