Doprava zdarma od 3000 Kč

Jak dítě naučit jezdit na kole: motivujte a dbejte na správnou výbavu

Je to sen každého rodiče, který miluje kola: vyrazit s dítětem na první společný cyklovýlet. Než k tomu ale dojde, budete muset malého sportovce ježdění na kole naučit. Pokud zvolíte správný přístup a předem se na výcvik malého cyklisty připravíte, máte z něj zodpovědného jezdce dříve, než byste čekali.

Víte aspoň z vyprávění rodičů, kdy a jak jste bicykl „osedlali“ poprvé? Jestli ano, tušíte, jak těžké pro vás bylo sebrat odvahu na pár úvodních šlápnutí do pedálů. A těch drobných pádů, no jéje! Každé začátky s sebou nesou překážky, svým dětem ale můžete vstup do cyklistického světa usnadnit.

Někdy se vyplatí počkat

Naučit se jezdit na kole je bezpochyby důležitá schopnost, to ale neznamená, že byste do ní dítko měli nutit. Pokud v období kolem 2-3 let zpozorujete, že zatím na kole ani podobných prostředcích dovádět nechce, raději pár měsíců počkejte, až ježdění uvidí u kamarádů a přijde mu aspoň trochu na chuť. Caparta, který kolo odmítá, zkrátka jen tak jezdit nenaučíte. Ani kdybyste se na hlavu stavěli.

Motivujte, motivujte a ještě jednou motivujte

Už jste se s dcerou či synem dohodli, že do toho půjdete a rozjedete svůj rodinný výcvik? Skvěle! Máte z poloviny vyhráno.

V této fázi byste malého snaživce měli maximálně podporovat a ocenit každou jeho premiéru: první sednutí na odrážedlo, první jízda bez balančních koleček nebo první výjezd do kopce, to všechno jsou důvody k pochvalám. Ještě víc motivace je potřeba, když se zrovna nedaří, přijde nečekaný pád a zkrátka to nejde podle představ.  

Zároveň nezapomínejte, že by děti ježdění mělo bavit. Jakmile vidíte, že mají po hodině výcviku poslední zbytky sil, raději v učení pokračujte jindy.

woom_kolo_nad_hlavou

Na úvod stačí odrážedlo

Bylo by super posadit dítě na kolo a za pár dní z něj mít bezchybného jezdce, ale všechno má svůj čas a vývoj. Pro začátek mu pořiďte odrážedlo, na kterém získá tak základní dovednosti, jako je odhad vzdálenosti nebo náhlá změna v nerovném terénu.

Zanedlouho s capartem můžete přejít na tříkolku, ať si postupně zvyká na pedály a jejich používání. Až bude na tříkolce řádit jako o závod, nastal čas pořídit první kolo!

Výběr dětského kola: nepřežeňte to s velikostí

O úspěchu z velké části rozhoduje výběr správného kola pro dítě, především záleží na jeho velikosti – příliš malé, nebo naopak velké kolo může začátky s ježděním znepříjemnit.

Začínající cyklista by měl dosáhnout nohama na zem, aby mohl pohodlně šlapat do pedálů. Jedna velikost kola dítěti vydrží zhruba dvě sezóny, pak přichází čas sáhnout po větším bicyklu. Zde se hodí zmínit, že není dobrý nápad pořizovat větší kolo s myšlenkou, že ratolesti vydrží následujících pět let. Sice ušetříte, ale pro dítě bude ježdění kole nepřirozené a náročné. U nás máte na výběr z dětských kol o velikostech 12 palců, 16 palců, 20 palců, 24 palců a 26 palců.

Stejně tak je důležité pořídit kvalitní dětskou přilbu a případně i chrániče kolen či loktů, ať se vyhnete vážným zraněním.

Hurá na cvičiště!... Ale kam?

Až půjdete s dítětem ježdění na kole trénovat, dobře vybírejte „tréninkovou plochu“. Vzhledem k maximální bezpečnosti by se měla nacházet mimo veřejné komunikace a obecně mimo místa, kde se pohybuje hodně lidí. Pro začátky na kole jsou vhodné třeba plácky před školou, malá betonová hřiště nebo odlehlé asfaltové plochy u lesa. Dbejte i na to, aby byl povrch rovný, až později vsaďte na složitější terén a kopcovité úseky.

woom_pomoc_s_rozjezdem_na_kole

Přidržování pomáhá

Teď to hlavní: jak postupovat poté, co se dítě rozjede a bude se snažit na kole udržet rovnováhu.

Nejlépe uděláte, když jej budete delší dobu přidržovat, například nepatrně zezadu. Pak jen na chvíli malého cyklistu pustíte a za okamžik ho zase přidržíte. Takto mu postupně pomůžete získávat jistotu, až se po čase rozjede sám a nebude potřebovat žádnou podporu. Hlavně zachovejte chladnou hlavu a mějte trpělivost, je jasné, že žádný učený cyklista z nebe nespadl.

Hola hola, první výlet volá

Dočkali jste se! Vaše dítě po usilovném tréninku zvládá bez asistence jezdit na kole, a tak se můžete chystat na první (ale na úvod krátký) výlet.

Přejeme, ať si maximálně užíváte jezdecké učení i následnou rodinnou cyklistiku. Když budete potřebovat jakoukoliv výbavu na kolo, a to pro děti i pro sebe, v našem e-shopu najdete široký sortiment kol, cyklooblečení a dalších doplňků.