Doprava zdarma od 3000 Kč

Trendy v cyklistice v roce 2021. Jdete s dobou?

Pokrok nezastavíš. A v cyklistice se v posledních letech zdá, že toto rčení platí dvojnásob. Podívejte se, jaké nejvýraznější trendy jsme zaznamenali pro rok 2021.

Že koronavirus v posledním roce ovlivnil i trh s koly (zpoždění ve vývoji a distribuci od některých značek), je bez debat, ale to do našeho výčtu nepočítáme. E-shop i prodejny Moolbike se nám (naštěstí!) podařilo i přesto vybavit novými modely kol od TOP značek.

 

Elektrokola, a hlavně elektro-fully 

V roce 2021 si můžete pořídit za stejnou cenu mnohem kvalitnější elektrokolo než třeba v roce 2015. Výrobci šli nahoru hlavně s kvalitou akumulátorů a jejich integrací do rámu. Jen si prohlédněte novinky na e-shopu nebo se přijďte podívat k nám na prodejnu. Nedá se nevšimnout taky výrazného nárůstu celoodpružených elektrokol, tzv. elektro-fullů.

celoodpruzeneelektrokolo

Trailové hardtaily

Nejen v Česku, ale i ve světě frčí jízda po trailech. Bikeparků přibývá. Proto chápeme stoupající popularitu horských kol s hravou geometrií rámu, a to nejen těch celoodpružených, ale i pevných. Právě hardtailům na pomezí XC a trailových speciálů výrobci věnovali poslední cca 2 roky hodně pozornosti. 

Mullet kola

Na českých i zahraničních fórech se v roce 2021 stále častěji řeší tzv. mullet kola. Jde o to, že na svůj bike dáte dopředu větší kolo (ráfek), obvykle 29”, a dozadu menší, obvykle 27,5”. Tato kombinace by měla zaručit dobré překonávání překážek a zároveň posunutí těžiště více dozadu, což se hodí právě na už zmiňovaných trailech nebo obecně při sjezdech. 

Jednoplacky a nové Shimano Deore

Horská kola definitivně ovládlo řazení s jednopřevodníkem, tedy s jednoplackou. Převažují konfigurace 1x11 nebo 1x12. Jistě, pokud používáte „horáka“ i na rychlé ježdění po cestách, stále si můžete objednat i dvojpřevodník 2x11 nebo 2x10 – ostatně tuto možnost nabízí i nová generace Shimano Deore, na kterou mechanici pějí ódy. Ale... trendy je jednoplacka.

JednoplackaShimano 

ČTĚTE TAKÉ: Jednoplacka vs. dvojplacka. Které řazení je lepší?

 

Gravely se množí, fat biky mizí

Zdá se to jenom nám, nebo zatímco gravel biky rostou jako houby po dešti (a dostávají karbonové rámy i vidlice), fat biky potichoučku pomaloučku odjíždějí ze scény? 

 

Ultralehká dětská kola

Dřív prcek dostal levné ocelové kolo a bylo. Co naplat, že ho kvůli nepoměrně vysoké hmotnosti ke svému tělu nemohl ani zvednout ze země. V roce 2021 jsou populární (ultra)lehká hliníková dětská kola, která jsou sice dražší, ale zákazníci je vyžadují. Nejedna maminka navíc ocení, když v jedné ruce unese bojkotující dítko a ve druhé jeho kolo. :)

 

Přejeme vám úspěšnou sezonu 2021!

Mrkněte do e-shopu nebo se stavte se na některé z našich prodejen.