Doprava zdarma od 3000 Kč

Zloději nemají šanci: Čím, kde a jak zamknout kolo

Když už si pořídíte kolo svých snů, logicky o něj nechcete přijít, to je jasné... V tomto článku vám dáme hned několik tipů, jakým způsobem zamknout kolo, abyste zlodějům ztížili práci.

IMG_20211115_124133 

Ano – ztížili práci. Bohužel žádný zámek není nepřekonatelný a vždycky jde jen o čas a o podmínky, které od vás zloděj „dostane“. Ne nadarmo se mezi cyklisty říká vtipné rčení, že „nejlepší způsob, jak si nenechat ukrást kolo, je nemít kolo“. Ale to si samozřejmě neumíme představit, takže pojďme na ty rady...

 

Úroveň zámku na kolo

Existuje několik druhů cyklistických zámků s různými stupni zabezpečení. Všechno důležité jsme pro vás shrnuli v naší poradně v textu Jak vybrat zámek na kolo, takže si pojďme uvést jen to základní: Levný lankový zámek vaše kolo moc neochrání, k jeho překonání obvykle stačí obyčejné štípačky. Slouží spíše jako psychologická zábrana – zloděj si může svůj čin rozmyslet. 

A taky vy jste klidnější, když si dáváte na zahrádce restaurace piv… ehm… limonádu a kolo máte zaparkované opodál a zamčené. Dražší kola se ale určitě vyplatí zabezpečit bytelnějším zámkem – silnějším lankovým, který odolá i větším štípačkám, nebo ještě lépe řetězovým zámkem, skládacím zámkem nebo zámkem typu U. K jejich překonání je potřeba úhlová bruska (flexa) a to už byste si všimli.

 

vybrat zamek na kolo

 

BBL-35_CodeSafe-6mm__main BBL-26_PowerChain-U-Lock__main

 

Nevýhodou opravdu odolných zámků je zpravidla vyšší hmotnost a vyšší cenovka. Nicméně když už si pořídíte kolo za několik desítek tisíc, tahle preventivní investice se jistě vyplatí. Případně existuje jen jedno jiné řešení, a to nikdy své kolo neopouštět.

A ještě jedna poznámka. Zní to nekolegiálně, ale když kolo parkujete někde, kde už stojí jiná kola, je důležité mít lepší zámek než ostatní cyklisté. Zloděj půjde po tom nejslabším.

 

Kde zamknout kolo?

Častou chybou cyklistů je, že kolo zamykají na špatném místě. Mohlo by se zdát, že zamknout bicykl někde v ústraní, kde není tolik na očích, je logická volba. Obrovská chyba. Jak už jsme si řekli v úvodu, každý zámek se dá překonat a záleží jen na tom, kolik času a jaký komfort zloději dáte. Někde mimo hlavní ulici ho při činu nikdo neuvidí, může si lup v klidu načasovat a nepozorovaně odkráčet i s vaším kolem.

Takže je určitě lepší zamknout kolo na rušném místě, nejlépe někde, kde je pouliční osvětlení a ještě bezpečnostní kamery. Věřte, že 90 % zlodějů tyto podmínky odradí. 

cyclehoop-railings-2

 

ČTĚTE TAKÉ: Tipy na cyklovýlety v Česku: Poznejte krásy Šumavy i jižní Moravy

 

K čemu zamknout kolo?

Rozhodně k něčemu, co se nedá odnést společně s kolem. To znamená k zábradlí, ke kvalitně přimontovanému stojanu na kola, ke stromu, lavičce apod. Dejte si pozor na dopravní značky! Často se dají ze svého ukotvení úplně vysunout, takže pokud byste měli k tyči značky zamčené kolo, a zloděj měl trošku pod čepicí, bude vám i ten nejlepší zámek k ničemu.

Nevhodné jsou také různé nedobře ukotvené patníky nebo i stojany na kola. Je to paradox, ale opravdu si zkontrolujte, že stojan na kolo, který se chystáte využít, je dostatečně těžký, aby se s ním nedalo manipulovat, nebo že je přišroubovaný k pevně k zemi. Pokud je vás víc, určitě je dobrý nápad zamknout kola nejen ke stojanu, ale taky k sobě. Na několika kolech najednou se špatně prchá z místa činu.

IMG_20211115_124031

 

Jak zamknout kolo?

Už jsme se toho částečně dotkli v předchozím odstavci. Kromě toho, že zamknout kolo k pevnému objektu je základ, je důležité si říct, jakou částí kola vést zámek. Odpověď je jedna, a to vždy skrz rám – má pevně svařené všechny „konce“, což je skutečně nepřekonatelné.

Některé další styly zamykání můžou být sice solidním hlavolamem, ale ne nerozluštitelným. Třeba zamykání skrz přední vidlici nebo kolem sedlové trubky může vypadat bezpečně, ale není. Obrovskou (začátečnickou) chybou je propletení zámku pouze přes přední nebo zadní kolo. Většina os je zajištěna rychloupínákem, takže zloděj ho jednoduše odjistí a se vším kromě toho či onoho kola odejde. Ani když rychloupínák nemáte, tak to nedělejte, stačí použít montážní klíč.

Nejlepší je všechna naše doporučení výše zkombinovat – mít dostatečně dlouhý zámek a vést ho např. skrz rám, vidlici, kolo a pevný objekt.

 

Další tipy 

Nic nezkazíte, když si pořídíte více zámků. Třeba dva. Jedním můžete kolo zamknout k objektu skrz rám a druhým zajistit třeba pedály nebo přehazobvačku. Zloděj si toho nevšimne a při čórce nadělá rámus.

Když už zámek selže, může vás zachránit alarm. Např. elektronické alarmy s GSM/GPS lokátorem nejen, že při pohybu s kolem houkají, ale zároveň vám do aplikace v telefonu pošlou přesné údaje, kde se kolo nachází. Vy tak můžete společně s policií pachatele snadno vystopovat. 

Snažte se zámek umisťovat co nejvýše, nenechávejte ho ležet na zemi. U země bude zloděj se štípačkami nebo s bruskou méně vidět a navíc se může při použití štípaček zapřít celou vahou svého těla. 

vybrat zamek na kolo

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat zámek na kolo

 

Přejeme vám, abyste krádež nikdy nemuseli řešit. Ale zámek si pro klid v duši určitě pořiďte.