29.3. a 1.4. 2024 mají všechny naše pobočky zavřeno. E-shopové objednávky budeme odesílat 2.4. 2024. Děkujeme za pochopení.

RECENZE: Sáhněte po nich! Skvělé gripy, které (vy)drží

Otestovali jsme gripy na řídítka BHG-95 od BBB, protože se nám zdálo, že za danou cenu přináší vysokou kvalitu. Jak test dopadl?

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 

Hodně cyklistů, hlavně těch vyloženě rekreačních, si neuvědomuje, jak důležité jsou gripy na řídítka. V první řadě zajišťují jistý úchop, čímž nehrozí smýknutí dlaně z řídítka a pád, ale je tu ještě jedna věc – správné gripy vám můžou pomoci od nepříjemných zánětů karpálního tunelu nebo od bolesti zad. Testované gripy BBB BHG-95 Python sice nejsou nijak zvlášť ergonomicky tvarované, ale už teď můžu napovědět, že dlaň na nich drží jako přibitá.

 

IMG_6998

 

Mají „hadí“ povrch, ale nevysmeknou se

Zajímavostí je, že gripy se jmenují „Python“, v překladu „krajta“. Výrobce zvolil tento název kvůli vzoru – tvoří jej síť hexagonů (šestiúhelníků), které najdeme právě na kůži krajt. Šestiúhelníky jsou vystouplé v jednom směru jako šupiny a ideální trakci poskytují při pokusu o protočení směrem k sobě (jako kdybyste přidávali plyn na motorce). Nacházejí se na cca 90 % gripu a zbytek je hladký.

Co se týče materiálu, guma je mi na omak příjemná, protože není ani příliš tvrdá, an příliš měkká. Trakci jsem testoval třemi způsoby: 1) na holou dlaň, 2) s rukavicemi s volnými prsty a 3) s celoprstovými rukavicemi. Ve všech třech případech jsem se při jízdě na kole cítil jistě, ale narazil jsem na jeden potenciální problém. Při jízdě v horku bez rukavic se mi potily ruce a trakce se výrazně snížila. Osobně nejraději používám pěnové gripy, které sají pot, takže tento „nedostatek“ mě hned trknul. Ale pokud jezdíte v každé situaci s rukavicemi (které pot sají), neznamená to pro vás žádný problém.

 

 

Důležité je zmínit, že gripy jsou rozděleny na levý a pravý. Je to kvůli výše zmíněným výstupkům šupin (šestiúhelníků), podélným vrubům, které mají směřovat ve směru jízdy a také kvůli logu „B“ značky BBB. Na koncích jsou plastové záslepky taktéž s logem značky.

 

IMG_6996

 

Dostatečná velikost i pro velkou dlaň 

Pojďme se podívat na rozměry. Výrobce udává, že gripy jsou dlouhé 142 mm, ale osobně jsem naměřil jen 140 mm. To je ovšem dostatečná šířka i na poměrně velkou dlaň, takže pánové ani dámy se nemusejí obávat, že by jim gripy byly malé. Pro srovnání – na e-shopu máme i gripy se šířkou jen 125 mm a já v současné době používám gripy s délkou 130 mm. Průměr testovaných gripů je cca 22 mm, ale díky kroužkům na koncích se dají mírně zvětšit i zmenšit – jsou tedy univerzální.

Aretační kroužky na vnitřních stranách gripů jsou kovové a k jejich utažení potřebujete malý imbus. Díky nim se nemusíte bát, že by se vám za jízdy protáčely. Při nasazování doporučuji řídítka odmastit například Cyklostarem a následně je potřít vodou s jarem – gripy se tak lépe navlékají. Co se týče hmotnosti, kterou BBB ve specifikacích neuvádí, naměřil jsem překvapivě velmi málo – přesně 80 gramů, takže tyto gripy jsou i pro hmotnostní minimalisty.

 

IMG_7002

 

Shrnutí

Přestože ze zvyku preferuji spíše pěnové gripy, s modelem BHG-95 od BBB jsem byl překvapivě spokojený. Asi jedinou nevýhodou je řízení bez rukavic v horku, kdy se potí dlaně a trakce na gumě se zhorší, ale i tak je celkem dobrá díky reliéfu „krajtích šupin“. Považuji je za univerzální – hodí se pro rekreační jezdce i závodníky, pro milovníky cross country (XC), trailů i nadšené sjezdaře.

Testoval jsem černou variantu se stříbrnými aretačními kroužky, ale vybrat si můžete ještě z dalších 5 variant – bílé, reflexní žluté, zelené, červené a modré. Takže nové gripy si můžete pořídit nejen kvůli vyšší bezpečnosti, ale taky pro parádu. Jedná se určitě o kvalitní gripy do 500 Kč, se kterými nesáhnete vedle a které vám dlouho vydrží.