Doprava zdarma od 3000 Kč

RECENZE: „Samurajská“ pumpička BBB na silnici i horáka

Stojí za pořízení? Otestovali jsme ultralehkou cestovní pumpičku BBB BMP-50, která má pouze 21 cm, ale umí vyvinout tlak až 9 barů. 

Recenzuje: Tomáš Lichnovský

 

Na samuraje se mohl japonský císař vždycky spolehnout – možná proto nese cestovní pumpička BBB BMP-50 právě toto jméno. Spolehnout se na ni můžete při tréninku, na rodinné dovolené i při závodě, a to ať už máte silničku, nebo horáka. Když píchnete, tahle „samurajka“ vás nikdy nenechá ve štychu. Samozřejmě jen tehdy, když budete mít s sebou lepení nebo náhradní duši. 

 

IMG_6936

 

S druhem ventilku si nelamte hlavu

Pojďme se jako první zaměřit na to nejdůležitější, tedy na huštění. (K dalším vlastnostem se dostanu níže.) Tahle pumpička se mi líbí svojí univerzálností, protože na konci šlauchu se nachází redukce na všechny nejpoužívanější ventilky. Z jedné strany se nachází koncovka na klasický autoventilek (Schrader/AV) a pokud redukci vyšroubujete a našroubujete obráceně, je zde připraven otvor na galuskový ventilek (Presta/FV). Právě Presta se dá použít i na méně známé ventilky Dunlop.

Redukce je kovová a oceňuji i drobné značky P a S pro ty, kteří druh otvoru nepoznají od oka. Já mám na svém horákovi galuskový ventilek, takže jsem musel redukci otočit, protože z továrny byl připraven autoventilek. Hadice (šlauch) se dá vysunout pouze na 10 cm, ale to by mělo každému stačit. Po namontování na ventilek je stejně nejlepší zapřít se prsty o výplet a ventilek podpírat, abyste si jej neulomili. Delší hadice by zbytečně přidávala gramy.

 

 

 

Duální komora a vysoké tlaky až 9 barů!

Při huštění se dá pumpička používat dvojím způsobem – buď v délce 32 cm, anebo v prodloužené verzi na 42 cm. S menší délkou a menším objemem komory dosáhnete vyšších tlaků, zatímco s větší délkou a větším objemem komory nafoukáte rychleji velký objem. Jelikož jsem pumpu testoval na horákovi, kde jsem zvyklý foukat jen cca 2 bary, použil jsem pumpu s prodlouženou komorou.

Hustilka má při stlačování jistý chod a líbí se mi, že nemá vůle jako většina laciných cestovních pumpiček. Samotnému foukání není co vytknout. Jediným mínusem (ale to je u minihustilek normální) je absence manometru (tlakoměru), takže jsem tlak v duších musel odhadovat pohmatem. Věřím, že silničním kolům by dodala i těch slibovaných 9 barů (130 PSI). Jako nouzovku by ji šlo použít i pro dofouknutí vzduchové vidlice, protože redukce se do nohy vidlice vejde. Ale lepší jsou samozřejmě hustilky na vidlice se speciální komorou proti úniku tlaku. 

IMG_6587

 

Díky malým rozměrům se vejde všude

Kromě toho, že pumpička zvládne vysoké tlaky, exceluje ještě v dalších parametrech. Vzhledem k tomu, že jde o cestovní pumpičku, tak důležité jsou ještě rozměry a hmotnost. Ve složeném stavu jsem naměřil 20,5 cm, což je ještě o 0,5 cm méně, než kolik uvádí výrobce v oficiálních specifikacích. Každopádně necelých 21 cm je naprosto luxusní rozměr na to, jak je tahle hustilka výkonná. Díky malým rozměrům ji můžete vozit nejen na rámu nebo v batohu, ale klidně i v zadní kapse dresu nebo v kapse v kalhotách. 

Já to vidím na vození právě v zadní kapse na dresu nebo na batoh, protože se snažím mít na kole upevněných co nejméně věcí. Ještě jednou zopakuji, že v uzavřeném stavu má jen nějakých 20 cm, v otevřeném 32 cm a v prodloužení 42 cm. To vše při hmotnosti pouze 123 gramů! To je opravdu málo, takže se nemusíte bát namontovat ji na své superlehké kolo nebo ji vozit s sebou v báglu. Pokud se podíváte na pumpičky podobných rozměrů, váží klidně i dvojnásobek – 250 gramů. Čím to je, že je tahle BBB BMP-50 tak lehká?

IMG_6976

 

Lehký hliník s dokonalým finišem

Na pumpičce najdeme 3 materiály – hliník, gumu a plast. Hliník ve specifikaci 6063 T6, kterou známe např. z rámů kol, je velmi lehký. Použit je na stříbrné kluzáky pumpičky, ale také na venkovní tělo. To má hodně zajímavou šedo-zelenou barvu a tento olivový matný finiš pumpičce opravdu sluší. Ačkoliv se jedná „pouze“ o pumpičku, máte pocit, že držíte v ruce něco prémiového.

Krytka ventilku je z materiálu něco mezi gumou a plastem, každopádně vodotěsně uzavírá horní část pumpičky se šlauchem, aby se do ní ani ve zhoršeném počasí nic nedostalo. Druhý konec – u rukojeti – je ukončen tvrdým černým plastem. Těsně nad ním se nachází ještě decentní logo „B“. Jediným dalším prvkem jsou malé symboly zámku, které naznačují, že se pumpička odjišťuje otočením. Ano, pumpička má být za jízdy zamčená (zaaretovaná), a když ji chcete vysunout, je potřeba otočit rukojetí a až pak zatáhnout. Nehrozí tedy, že by se vám za jízdy vysunula.

 

IMG_6648

 

Shrnutí

Jak bych tuhle „samurajku“ finálně zhodnotil? V první řadě bych chtěl říct, že jsem nečekal, že by se mi mohla „nějaká pumpička“ tak zalíbit. Je to přece „jen“ pumpička, ne? Ale BBB BMP-50 mě dostala svým zpracováním, které je na velmi vysoké úrovni. Za nějakých 900 Kč člověk dostanete univerzálního pomocníka na cesty i do dílny. Tam sice stále vítězí velká dílenské pumpy, ale pro někoho, kdo chce jenom jednu hustilku a pro celou rodinu a na všechny typy ventilků, je tato výkonná mini pumpička ideální volba. Takže s klidným srdcem doporučuji! :)