Doprava zdarma od 3000 Kč

Proč některé kolo stojí 10 tisíc a jiné 100 tisíc korun?

Všechno je to o výbavě. Pojďme se společně podívat, jaké jsou zásadní cenové milníky u horských kol a za co si případně připlatit.

Následující přehled poslouží všem, kteří vybírají bike pro dospělého jezdce, ale v cenách kol se moc nevyznají. Horská kola jsme vybrali, protože jde o nejprodávanější kategorii kol nejen na našich prodejnách a e-shopu Moolbike, ale i celkově ve střední Evropě. 

Ceny níže jsou pouze orientační (jaro 2021) a můžou je výrazně ovlivnit různé slevové akce a výprodeje. Pojďme na to.

 

Pod 12 000 Kč

Dostanete sice základní, ale plně funkční horské kolo pro rekreační jízdu. Počítejte s levnou variantou hliníkového rámu (vyšší váha), čelisťovými nebo mechanickými kotoučovými brzdami (ne tak účinné jako hydraulické), pružinovou vidlicí (není nastavitelná na hmotnost jezdce) a obecně s nižšími řadami výbavy.

Příklad komponentů: řazení Shimano Altus, pružinová vidlice Suntour

levnejsi-kolo

12 – 15 000 Kč

Jakmile překročíte hranici 12 000 Kč, je už velice slušná šance, že na kole budete mít hydraulické kotoučové brzdy. Oproti mechanickým se jedná o velký funkční skok, do kterého se vyplatí investovat. Přece jen lepší brzdy = větší bezpečnost.

Příklad komponentů: řazení Shimano Altus/Acera (3x9, 2x9 apod.), pružinová vidlice Suntour

kotoucove-brzdy

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat horské kolo

 

15 – 20 000 Kč 

V tomto rozmezí cen zásadní zlom ve výbavě nehledejte. Nicméně… Od výrobce dostanete kolo s lepšími komponenty než mají základní levná kola. Kvalitnější materiály a vyšší modelové řady očekávejte hlavně u přehazovačky, přesmykače, plášťů, brzd, sedla apod. Stále platí, že rám bude z hliníku a vidlice nejspíš pružinová.

Příklad komponentů: řazení Shimano Acera/Alivio (2x9 apod.), pružinová vidlice Suntour

 

20 – 28 000 Kč

vzduchova-vidliceTady nastává zásadní zlom. Vidlice už obvykle není pružinová, ale vzduchová. Její výhoda spočívá v tom, že se nahustí přesně podle hmotnosti jezdce, takže mnohem lépe tlumí. Dále se můžete těšit na ještě lepší komponenty. Ty už budou téměř výhradně spadat do vyšších modelových řad od Shimano či Sram.

Příklad komponentů: řazení mix Shimano Deore/Alivio/Acera, Sram NX Eagle (1x11,2x9 apod.), levnější vzduchové vidlice

 

28 – 30 000 Kč 

Co dostanete, když si připlatíte další cca 2 000 Kč? Kromě zase o něco vyšších modelových řad přehazovačky, brzd apod. Dostanete hlavně odpruženou vzduchovou vidlici od renomovaných světových výrobců, jakými jsou třeba Rock Shox nebo Fox. Díky olejové patroně si budete moci nastavit chod a charakteristiku tlumení, což je velký funkční rozdíl.

Příklad komponentů: řazení Shimano Deore/Deore SLX/Deore XT, Sram NX Eagle (1x11, 2x9 apod.), vzduchová vidlice Rock Shox nebo Fox

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat odpruženou vidlici

 

Se vzrůstající cenou jsou komponenty kol stále kvalitnější a lehčí. Trendem v řazení jsou tzv. jednoplacky typu 1x11, 1x12 apod. Ale můžete si vybrat i dvojplacku, která je vhodnější do méně náročného terénu (silnice, cyklostezky), protože má větší rozsah.

 

Nad 40 000 Kč 

Za tuto cenu konečně dostanete karbonový rám, který je oproti hliníku výrazně lehčí. Ovšem čeká vás zásadní rozhodnutí: Buď budete mít kolo s karbonovým rámem a horšími komponenty, anebo kolo s výborným hliníkovým rámem a výbornými komponenty. Za cenu nad 40 000 Kč seženete také první kvalitní celoodpružené kolo.

 

Nad 50 000 Kč 

Od této ceny už můžete narazit na opravdu velmi lehká kola. Kromě rámu můžou být z karbonu jako bonus třeba také, řídítka, představec nebo jiné komponenty. Na takové kolo se můžete spolehnout i při závodech a výkonnostním ježdění. U závodních kol převládá jednopřevodník (1x11 apod.).

 

Nad 100 000 Kč

A jsme u posledního milníku. Kolo za tuto cenu si dopřejte, pokud jste opravdový fajnšmekr nebo závodník. Dostanete vše v lehkém karbonu nebo titanu – tedy rám (i celoodpružený), řídítka, kliky, ráfky, sedlovku, představec i detaily, jako je třeba košík na lahev. Přehazovačka bude té nejvyšší řady Shimano či Sram, a dokonce může mít elektrické ovládání.

 

kolo-nad-100tis

Snad jsme vám udělali v cenách a výbavě jasno. Nezapomínejte, že všechna kola jsou plně funkční. Záleží jen na tom, jak velké jsou vaše nároky na kolo.

 

Přejeme vám správný výběr! :)

 Snímek obrazovky 2021-02-15 v 14.32.52