Doprava zdarma od 3000 Kč

10 tipů, jak se na jaře dostat zpět do cyklistické formy

Vyrazili jste po zimě vstříc premiérové vyjížďce na kole, ale už první větší kopec vám dal zabrat? Klid, je to normální. I největší profíci se na jaře potřebují dostat zpátky do kondice a najet na cyklistický režim, který jim sedí. Máme několik tipů, jak i vy můžete co nejrychleji vyladit svou formu.

Hlavně žádnou paniku a chmurné myšlenky. Těla rekreačních i profesionálních cyklistů se přes zimu dostávají do útlumu, a tak s přicházejícím jarem potřebují restartovat. Zkrátka nic neobvyklého.

 

Postupné navyšování vzdálenosti svědčí

V prvních dnech či týdnech absolvujte kratší trasy. Než si hned nakládat desítky kilometrů dlouhé cyklovýlety, raději si nejprve naordinujte kratší projížďky, aby tělo po několikaměsíční odmlce kolu znovu přivyklo. Ideální je postupně zvyšovat zátěž a ujetou vzdálenost – svaly tak rychle pochopí, co se od nich očekává.

Pravidelnost dokáže divy

Sednout na kolo jednou za tři týdny a čekat zázraky? Ne, to nejde. Zvlášť na jaře je důležité jezdit pravidelně, i kdyby jen hodinu v nenáročném terénu. Pravidelnost vám pomůže nejen po fyzické, ale taky po psychické stránce.

Hýbejte se i jinak

Pokud patříte spíš k výkonnostním než rekreačním jezdcům a očekáváte od sebe během roku výsledky, doporučujeme nezůstat s přípravu pouze u cyklistiky. Kondici vám pomohou zlepšit třeba občasné výběhy nebo cvičení. Čím víc částí těla do přípravy zapojíte, tím lépe.

stans_goodyear_ridingimages-40

Lepší strava růže přináší

Možná to nečtete rádi, ale aspoň částečná úprava jídelníčku výrazně přispívá ke zlepšení kondice a také k tomu, abyste se při jízdě na kole cítili pohodlně. Není potřeba nasazovat diety, bohatě stačí jíst vyváženě a dostávat do sebe prospěšné živiny.

Nezapomínejte dostatečně spát

Stejně jako jídlo, i spánek hraje při nabírání formy významnou roli. Nemá cenu kázat o doporučené době spaní. Záleží především na tom, abyste se cítili plní energie a po deseti minutách šlapání na kole nezjistili, že se vám zavírají oči a chybí síla jet dál.

Zkuste posílit nohy

Není překvapením, že při jízdě na bicyklu nejvíc zapojujete svaly na nohách. A tak je dobré se před první vyjížďkou věnovat jejich posílení. Nevadí, když doma nemáte speciální posilovací stroje: rozpumpujte svaly dřepováním, cviky zatěžujícími spodní část těla nebo intenzivními výběhy. Ale nic se nemá přehánět, hlavně opatrně.

Ranní rozcvičky pomáhají

Už jste objevili kouzlo ranních rozcviček? Že ne? Tak je vyzkoušejte! Pravidelné protažení před zahájením dne vám pomůže, abyste se při cyklovýletech necítili rozlámaní nebo aby se neozvala bolavá záda. Na rozcvičku samozřejmě nezapomínejte ani před samotnou jízdou.

Olly-5547 copy

Není třeba trhat rekordy

Tachometry na kolo jsou skvělá věc, ale spíš až pro pokročilejší fázi cyklistické sezony, kdy díky nim získáte skvělý přehled o ujetých kilometrech a čase stráveném v sedle. Na úvod jara si ale klaďte menší cíle a nesnažte se trhat vzdálenostní a časové rekordy. Jde vám přeci o získání co nejlepší formy, kterou využijete v následujících měsících. A taky si dovádění na kole užijete beze stresu.

Zkontrolujte cyklistický šatník

Když už budete po zimě ladit kondici, rovnou u té příležitosti zkontrolujte formu vašeho cyklooblečení. Máte připravenou výbavu pro všechna roční období, ať pak nemusíte těsně před projížďkou shánět chybějící kousky?

Pokud už některé oblečení zastaralo, doplňte cyklistický šatník o nové oděvy, na projížďky se pak budete těšit ještě víc!

Ať je ve formě i kolo

Nejen vy, ale také vaše kolo si před startem nové cyklistické sezony zaslouží co nejlepší formu. Po zimě u něj proveďte podrobnou revizi a případně svému dvoukolému miláčkovi pořiďte nové součástky.

O tom, jak správně odzimovat kolo, jsme pro vás připravili samostatný článek.

 

A teď už hurá nabírat kondici!

Nezapomeňte, že kdybyste potřebovali s čímkoliv poradit, jsme pro vás na e-mailu e-shop@moolbike.cz, nebo na Facebooku. Můžete nás navštívit také osobně v jedné z našich prodejen Moolbike.