Doprava zdarma od 3000 Kč

5 věcí, které (vždycky!) vozit s sebou

Uvezete je a můžou vás zachránit. Na základě vlastních zkušeností jsme vybrali 5 nejdůležitějších věcí, bez kterých nemůže být žádný cyklista klidný.

Když to vezmeme do extrému, jsou dva druhy bikerů. Jedni s sebou na vyjížďky nevozí skoro nic (a nějakým záhadným způsobem jim to prochází) a druzí jsou připraveni na vše.  

Netvrdíme, že s sebou musíte v batohu nebo v brašně vozit půlku dílny a lékárničku, ale věci níže považujeme za základ. Aspoň ve skupině byste je měli vždycky dát dohromady.

1. Pumpička

Píchnout, odborně přivodit si defekt, můžete opravdu kdekoliv. Ale ne vždy to musí znamenat konec výletu a potupné vedení kola domů. Pokud z duše uniká vzduch pomalu (např. malá dírka od trnu), můžete ji po cestě několikrát dofoukat pumpičkou a celkem bez problémů dojet domů nebo do servisu.

pumpickanakolo

2. Náhradní duše, nebo lepení (+ monterpáky)

Pokud duši vyřídí gigantický trn nebo ji proseknete o ráfek, vzduch je ve vteřině pryč. Dofukovat ji nemá smysl. Co budete potřebovat? Buď náhradní duši, anebo sadu na lepení. Každopádně nejdříve musíte sundat plášť z ráfku, k čemuž vám pomůžou tzv. monterpáky (montpáky). Pak už jen vyměnit nebo zalepit duši, nahustit a jede se dál.

lepeninakolo

3. Základní nářadí, nebo multiklíč

Kolo je celkem složitý stroj a tu a tam se stane, že budete potřebovat něco opravit nebo poštelovat. Jednou se povolí šroub na řídítkách, pak přestane řadit přehazovačka, pak zase začnou cinkat kotouče brzd… Proto byste měli vozit základní nářadí – klíče, šroubováky, imbusy nebo torxy. Nebo víte co? Kupte si multiklíč a máte vyhráno.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat cyklistické nářadí

 

4. Náplasti, obvaz, manikúrní nůžky

Doufáme, že tyto věci budete potřebovat co nejméně. Ať už jezdíte na silnici, nebo v terénu, může vás potkat karambol. Vězte, že i obyčejné náplasti nebo obvaz vám udělají cestu domů o dost příjemnější. Manikúrními nůžkami si ustřihnete potřebné délky, ale můžou se hodit i na zastřihnutí ulomeného nehtu, sedřené kůže apod.

multiklicnakolo

5. Blikačky

Co když se někde neplánovaně zdržíte a domů se budete vracet za tmy? Nebo vás na silnici udělá neviditelné mlha či déšť. Pro doporučujeme vozit na kole (nebo aspoň v batohu/v brašně) blikačky. Přední by měla být bílá a zadní červená. Přestože někteří bikeři na svá krásná kola neradi dávají světla a odrazky, přikazuje jim to Vyhláška č. 341/2002 Sb.

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat brašnu na kolo

 

Dáte na naše tipy? Přejeme vám pohodovou jízdu! :)