Doprava zdarma od 3000 Kč

5 tipů, v čem jezdit na kole, aby vám bylo fajn

Cyklistické oblečení především skvěle odvádí pot, což je velmi důležité pro váš komfort. Ale to není vše. Připravili jsme pro vás 5 nejdůležitějších kusů oblečení/doplňků pro pohodlnou, ale i bezpečnou jízdu.

Následující výběr platí pro cyklisty, kteří jezdí na silnici i v terénu. TOP pětku jsme dali dohromady na základě vlastních mnohaletých zkušeností s jízdou na kole, ale i na základě zkušeností s prodejem cyklistické výbavy a zpětné vazby od zákazníků. Tak už to nezdržujme a pojďme na to.

P1017212 

1. Kalhoty s vložkou, aby vás nebolel zadek

Kvalitní cyklistické kalhoty jsou naprostý základ a žádné univerzální sportovní kraťasy se jim nemůžou rovnat. Ať už jezdíte ve volném cyklistickém oblečení, nebo v upnutém aerodynamickém outfitu, doporučujeme používat cyklistickou vložku. V klasických cyklistických kalhotách upnutého střihu je vložka součástí tohoto kusu oblečení, u volných kraťasů se zpravidla jedná o volitelnou – odnímatelnou vrstvu.

Vložka má vícero funkcí. V první řadě vám zásadním způsobem zpříjemní sezení na sedle, protože je polstrovaná přesně v místech, kde to lidské tělo potřebuje. Pozor, také z tohoto důvodu jsou jiné kraťasy/vložky pro muže a jiné pro ženy – každé pohlaví má trošku jinou anatomii sedacích kostí i měkkých tkání. Další funkcí je vstřebávání potu do středu vložky, takže si připadáte stále v suchu.

 

Cyklo dres 2 Cyklo dres 1 Cyklo dres3

 

Pro maximální funkčnost doporučují výrobci cyklistických kalhot jezdit „naostro“. Ale víme, že existují i cyklisté, kteří by bez spodního prádla nikdy nevyjeli. A co dál? Volné cyklistické kraťasy mají obvykle šité kapsy tak, aby z nich při šlapání nic nevypadlo a mají na sobě reflexní prvky.

 

2. Cyklodres, ideálně s kapsami na doklady

Podobná situace jako u kalhot je i u cyklistických dresů. Někteří jezdci preferují upnutý trikot, jiní volný. Upnutý dres má zpravidla tu výhodu, že se dá u krku nebo po celém středu zepředu rozepnout, takže můžete za jízdy regulovat ovívání větříkem. Další výhodou je, že v zadní části mají upnuté cyklodresy až tři kapsičky, například na mobil, klíče a peněženku s doklady.

Oproti tomu volná cyklotrika jsou opravdu volná, takže na zádech žádná kapsa nepřichází v úvahu. Pouze se můžete setkat s tím, že na vnitřní straně trika najdete kousek jemné látky, která slouží pro vyleštění cyklistických brýlí. Volná trika jsou také velmi prodyšná, dobře odvádějí pot a v případě potřeby si pod ně můžete snadno hodit termoprádlo. Volná trika sedí spíše k MTB jezdcům – bikerům, kteří jezdí traily a obecně jezdí spíše pohodovějším stylem. Na XC sáhněte spíše po upnutém dresu.

 

Cyklo kraťasy 2 Cyklo kraťasy 3 Cyklo kraťasy 1

 

3. Přilba, která jde nastavit a bude vám slušet

Tohle je opravdu důležité. Cyklistická přilba vám může při pádu na hlavu, ať už vlastním, nebo cizím zaviněním, zachránit život. Když si tohle uvědomíte, pořídíte si kvalitní certifikovanou helmu a budete v ní jezdit, určitě se na kole budete cítit lépe. Při výběru si dejte pozor, aby vám helma dobře držela – v dnešní době už je standardem utahování řemínků v oblasti týlu hlavy pomocí kolečka nebo sponek. Řemínek by měl být utažen tak, aby se vám pod něj vešly maximálně dva prsty.

Na Moolbike.cz i na našich prodejnách najdete širokou nabídku helem od renomovaných výrobců. Můžete si vybrat z různých tvarů – na silniční cyklistiku, XC, těžší MTB nebo třeba BMX. V pěkné helmě budete v klidu hned ze dvou důvodů – že jste chránění, kdyby se cokoliv stalo, a že vám to sluší. Praktické jsou helmy s předním kšiltem proti slunci a se síťkami proti hmyzu v předních ventilačních otvorech.

 

Cyklo přilba 3 Cyklo přilba 1 Cyklo přilba 2

 

4. Spodní prádlo, které se neshrnuje a netlačí 

Tohoto tématu už jsme se trošku dotkli u prvního bodu. V cyklistických kalhotách s vložkou by se správně mělo jezdit bez spodního prádla, aby vás nic netlačilo a aby technologie vložky fungovala správně. Ale pokud chcete jezdit v normálních sportovních kraťasech nebo v cyklistických kraťasech s odepnutou vložkou, dejte si záležet na výběru trenek nebo kalhotek. 

U pánů je vhodné vyhnout se příliš volným trenkám, protože by se vám v kalhotách při šlapání shrnovaly a vytvářely překlady. Vhodné jsou boxerky nebo klasické slipy. U žen platí to podobné – volte spíše prádlo, které se vám při sezení na sedle nebude shrnovat, takže klasické kalhotky nebo dámské boxerky. Vyhněte se krajkovému prádlu (bude vás tlačit) i tangám (pokud nebudete mít cyklovložku, nebude to příjemná jízda).

 

Funkční tričko 2 Funkční kalhoty Funkční tričko 1

 

5. Obuv podle toho, jakým stylem jezdíte

V jaké obuvi jezdit na kole? Tak v tomto případě možná spíš začneme tím, v čem určitě nejezdit. Vyhněte se sandálům, žabkám, pantoflům a dalším otevřeným botám, ale taky vysokým pohorkám, holinkám nebo botám s podpatkem. Ideální je samozřejmě cyklistická obuv – buď nášlapné tretry, se kterými budete moct zabírat i v horní úvrati pedálu, nebo tzv. platformové boty, které se zaseknou do drsných platformových pedálů s piny (hroty).

Ale pokud nejezdíte na výkon, klidně šlapejte v obyčejných sportovních botách. Tedy v úplně obyčejných ne… Měly by to být kvalitní boty s pevnou podrážkou, vhodné jsou například lehké nízké trekovky, ve kterých byste šli třeba na výlet do lesa, nebo běžecké boty. Výhodou necyklistické obuvi je, že kolo můžete někde zamknout a pokračovat pěšky. To je v cyklistických nášlapných tretrách velmi nepohodlné a v platformových botách také (i když ty jsou aspoň trochu lepší).

 

Cyklo boty 3 Cyklo boty 1 Cyklo boty 2

 

To byla naše TOP pětka věcí, ve kterých jezdit na kole, abyste se cítili dobře a v bezpečí. Dále doporučujeme také cyklistické rukavice, brýle nebo bundy.