Doprava zdarma od 3000 Kč

2023: Vtipná předsevzetí pro cyklisty

Kdo chce opravdu zlepšit sebedisciplínu, ten žádná předsevzetí nepotřebuje. A proto jsme si pro vás připravili spíše vtipná předsevzetí, jejichž splnění nebolí.

Tedy nebolí… Myšleno v porovnání s různými výzvami typu „najezdím týdně 200 km“, „nebudu jíst fast food“ nebo „po každé vyjížďce kolo umyju a namažu“. Tato předsevzetí pro rok 2023 by vás měla hlavně pobavit, protože věříme, že se v některém z bodů níže poznáte – ať už jezdíte závodně, anebo jenom rekreačně párkrát za léto. Snad uznáte, že některá vtipná předsevzetí mají něco do sebe. :)


stans_goodyear_ridingimages-40

 

Budu sebejistě zdravit ostatní cyklisty

Vykulení z toho můžou být především sváteční cyklisti, ale i mnozí introverti, kteří jinak jezdí docela často. Z čeho? Z takového toho, když jedete po silnici, cyklostezce nebo někde v lese a proti vám jede jiný cyklista (většinou jde o „profíka“ v dresu). Jakmile se dostanete do dostatečné vzdálenosti, on odlepí prsty ze řídítek a houkne na vás „Čau!“, „Ahoj!“, „Zdar!“ nebo něco podobného.

Někteří cyklisti snad z překvapení nebo ostýchavosti vykoktají něco jako „Eee… zdravim…“ nebo „Dddobrý den.“ nebo ještě hůř – jenom něco potichu zamumlají. Takže dost! V roce 2023 budete zdravit všechny ostatní hezky nahlas a sebejistě. Nic nezkazíte jasným „Ahoj!“, ano? Bez ohledu na věk, jsme všichni jedna rodina!

 

Cyklodres Kalas Motion Z2Nebudu smrdět jako tchoř

„V tom dresu jsem byl jenom jednou, přece ho nebudu hned prát… Voda je drahá a co když by mi včas neuschnul? Ještě ho schovám a dám ho prát až příště.“ Ajaj, tak tohle je klasický cyklista smraďoch. Pokud jezdíte lehárko, tak se asi moc nezapotíte a jste v pohodě, ale jestli vyznáváte sportovnější styl jízdy, tak se to určitě projevuje i na vaší vůni.

Zvlášť v létě, kdy jsou parna, se v sedle potíme víc, takže doporučujeme dres po každé vyjížďce aspoň v ruce vyprat. Není nic horšího, než když vyjedete ještě s někým a toho dotyčného hned praští do nosu váš odér. A kromě toho špinavý dres není zrovna fajn ani pro vaši kůži. Jestli se vám nechce cyklistický dres pokaždé prát, měli byste mít aspoň dva nebo tři.

 

Koupím si KONEČNĚ nový bidon

Zvláštní, kolik cyklistů jezdí s „retro“ bidony. A tím nemyslíme nic stylového, ale ty hnusné staré lahve, které zapáchají jako nohy z treter a vypadají, jako byste v nich stokrát vylouhovali černý čaj. Vrcholem všeho pak je, když se chcete za jízdy napít a v puse vám zůstane starý rozkousaný ventilek od lahve. Do koše s takovými lahvemi! Dopřejte si konečně novou cyklistickou láhev!

 

Nebudu si honit ego na Stravě/Instáči

Jsou dva druhy cyklistů-chlubičů nebo cyklistek-chlubiček. První skupina jsou většinou ti, kteří mají něco natrénováno a na jejich výkonech to jde vidět. Respektive, aby to bylo vidět, sázejí každou svou vyjížďku na Stravu s komentáři něco jako „Dneska po práci jenom 268 km.“ nebo „Olomouc–Praděd, sáhnul jsem si na dno, ale stálo to za to.“ Nebo za každou cenu bojují o umístění na segmentech a pak se hrdě kochají svým jménem v tabulce.

Členové druhé pomyslné skupiny se řídí heslem: „Když to nedám na Instáč, jako bych na kole vůbec nebyl.“ Znáte to… Takové ty fotečky s kolem někde na skále, při západu slunce, zadumaný pohled do dáli a k tomu trošku těžké filozofie v popisku ve stylu „Ten pocit, když jedete na max, ale pak si uvědomíte, že je potřeba se taky někdy zastavit a vydechnout. #slowdown #sundayride #sunset“

Nechceme vám do toho nijak zvlášť kecat, konec konců je to každého věc, ale možná občas zkuste vyjet jen tak offline, aniž by to musel nutně vědět někdo na sítích. :)

 

Elektrokolo horské Author Elevation_1Odolám pivečku a smažáčku, aby nebyl pupíček

Cyklisti a pivo, to patří v české kotlině neodmyslitelně k sobě. No jen se v létě jeďte projet někam na cyklisticky atraktivní místo a zcela jistě narazíte na stánek s občerstvením nebo na hospodu, před níž bude jeden či více pupkatých cyklistů v uplých dresech, kterak si vychutnávají zlatavý mok. Obzvlášť vtipný pohled je na dobře živeného 120kg řízka v upnutém trikotu a elasťácích, jak hoduje nad smažákem, k tomu pivko a za zády opřené ELEKTROkolo.

Jinak mezi náma… Jedno pivko na osvěžení a doplnění iontů, když pojedete někde mimo silnice, si asi dát můžete, ale moc to nepřehánějte. Přehánět byste to neměli samozřejmě ani s jiným alkoholem, nezdravými jídly, ale třeba i s kávou, která je v cyklokomunitě velmi oblíbená. Obzvlášť u silničářů a směrem na jih na Rakousko, Slovinsko, Itálii apod.

 

Budu respektovat předpisy, dokonce i jednosměrky

Ále, vždyť tady stejně nikdo nejezdí… A šup do jednosměrky. Nebo do zákazu vjezdu. Nebo přes soukromý pozemek. Nebo do zákazu odbočení. Nebo na chodník. Občas se některého z uvedených přestupků dopustí asi každý z nás, ale nemělo by se to dít často. Víme, že je to lákavé – zkrátit si cestu, vyhnout se provozu apod., ale nemělo by se to dít. Zkuste v roce 2023 dodržovat striktně dopravní předpisy, a přispět tak k většímu bezpečí na silnicích a chodnících.

 

Tak co? Poznali jste se v některých situacích a inspirovali jsme vás k předsevzetím? Přejeme vám úspěšný vjezd do roku 2023!