Doprava zdarma od 3000 Kč

Tretry vs. platformy. Co je na horáka lepší?

Tentokrát si posvítíme na problematiku cyklistické obuvi. Jeden tábor říká, že na horské kolo jsou lepší tretry, druhý že platformové boty nebo normální pevné tenisky. Asi tušíte, že to není černobílé.

Hned z kraje můžeme potvrdit, že kvalitní obuv je pro cyklisty naprostý základ. Noha musí na pedálu při šlapání pevně držet, a to i na nerovném terénu, kdy kolo různě nadskakuje, nebo v zatáčkách a při sjezdech. Z toho vyplývá, že nestačí mít pouze dobré boty, ale i pedály – levná kola mívají často ty úplně základní, které doporučujeme vyměnit za nové podle vašeho stylu jízdy. A tím se už dostáváme k jádru věci.

Cyklo boty 3 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat boty a tretry na kolo

 

Hlavní rozdíl mezi tretrami a platformami (volnými botami)

Cyklistické tretry jsou boty, které se na pedál „nacvaknou“, takže při šlapání můžete zabírat v každé fází otáčení pedálu. Když se zaměříme na jednu nohu, tak půlku cyklu do pedálu tlačíte (nacvaknutí vlastně není potřeba) a druhou půlku pedál taháte směrem nahoru (využíváte nacvaknutí na podrážce). Oproti tomu platformové nebo „obyčejné“ sportovní tenisky jsou na pedálech volné. Tedy abychom to uvedli na pravou míru…

Platformová obuv je určena pro platformové pedály, což jsou pedály s tzv. piny, které se do podrážky boty zahryznou. Piny jsou většinou malé šroubečky (dají se po čase vyměnit) a ve spojení s kvalitními cyklistickými botami jezdci také dodají pocit pevné nohy na pedálu z hlediska (ne)uklouznutí dopředu/dozadu a do stran. Ale z hlediska zabírání nemůžou „nacvaknutým“ tretrám konkurovat. Tak to vidíte, a přesto je řada bikerů preferuje! Proč? Protože každá disciplína MTB potřebuje něco jiného.

 

Kdy obout tretry? 

Tretry preferují spíše výkonnostní jezdci. Na silnici jsou tretry nezbytnost a z horské cyklistiky se nejvíc hodí pro disciplínu cross country (zkráceně XC). Je to takové to ježdění v lehkém až středně těžkém terénu, kdy cyklista nemusí zdolávat žádné příliš velké překážky nebo prudké sjezdy. Dá se říci, že takové XC jezdí ve volnějším tempu i velká část široké veřejnosti – cyklostezka, lesní cesta, louka, polňačka apod. a zároveň občas kopeček nahoru, občas dolů.

Pokud už o tretrách něco víte, jistě znáte pojem „espédéčka“. Jedná se o nejrozšířenější řešení od firmy Shimano s označením SPD, což je standard pro tretry i nášlapné pedály. Na tretry se montují tzv. kufry, což je součástka, která se dodává vždy k nášlapným pedálům. Uchycení bot od Shimano, Spiuk, Giro nebo Raiko se provádí našlápnutím (nacvaknutím) a uvolnění pohybem paty směrem ven od pedálu.

Výhodou treter je, jak už jsme zmínili výše, větší efektivita šlapání. Také se s nimi lépe ovládá kolo, můžete například za jízdy vyskočit z cesty na chodník nebo v lese přeskočit menší spadlý strom. Ale pokud patříte k rekreačním jezdcům, pořizovat si je nemusíte. Nevýhodou je, že ze strany jezdce vyžadují trochu tréninku. Abyste nohu vycvakli, musíte udělat pohyb patou směrem ven, což může při pomalém provedení znamenat, že zastavíte a i s kolem spadnete na bok stále nacvaknutí. Nicméně každý si zvykne, nechceme nikoho strašit!

Další nevýhodou je, že v tretrách se kvůli kufrům a pevné konstrukci velmi špatně chodí. Dělají se sice i měkčí „turistické“ tretry určené právě těm, kteří kolo chtějí zamknout a obejít si památky pěšky, ale s pohodlím normálních bot se to nedá srovnat.

 

Kdy obout platformy?

Platformové boty jsou ideální pro cyklisty, kteří mají rádi traily a obecně sjezdy. Ale můžete s nimi jezdit i na cyklostezce, pokud vám nejde o maximální efektivitu šlapání. Tyto cyklistické boty vypadají skoro jako normální sportovní tenisky s plochou podrážkou, akorát jsou přímo určeny na platformové pedály s piny. Platformy na enduro nebo freeride jsou tužší než platformy na XC (ale na XC doporučujeme spíše tretry). Na Moolbike máme platformovou obuv např. od značky Crankbrothers. 

Kromě toho, že dobře drží na platformovém pedálu, mají platformové boty i další výhody. Můžete s nimi celkem v pohodě chodit, takže pokud občas jezdíte sami nějaké ty traily, ale taky často s rodinou po výletech, kde se občas jde i pěšky, platformy by mohly být dobré řešení. Poskytují také volnost – kdykoliv můžete z kola bez obav seskočit.

Nevýhodou je, že platformové pedály jsou kvůli pinům poměrně ostré a můžete si o ně poškrábat holeně nebo lýtka. Co dál? Zatímco tretry nacvaknete v jednom ideálním místě, chodidlo na platformové pedály můžete položit křivě a nezkušení jezdci tak můžou šlapat neefektivně. (Připomínáme, že pedál by měl být pod přední částí chodidla pod klenbou, ne uprostřed).

Tretry2 

Shrnutí 

Z našeho rozboru vyplývá, že mezi tretrami a platformami není vítěz. Zkrátka každému vyhovuje něco jiného podle toho, jaký stylem jezdí. Pokud jste rekreační jezdec, úplně v pohodě si vystačíte s kvalitní sportovní obuví a tretry ani platformové boty nemusíte vůbec řešit. Nicméně doporučovali bychom zakoupení platformových pedálů s piny, protože na těch klasických podrážka příliš nedrží.

 

Přejeme vám správný výběr! :)

 

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat pedály na kolo