Doprava zdarma od 3000 Kč

Mizuno WaveSky 4 - nohy v oblacích

S blížící se zimou jsem se poohlížel po tlumené botě na běhání zimních objemů. Jelikož mám se značkou Mizuno jen ty nejlepší zkušenosti co se týče komfortu a výdrže, volba byla jasná - nejtlumenější model Mizuno WaveSky 4.

Své běžné objemy kolem 20 kilometrů jsem zatím běhal v Mizuno Wave Rider, což je dle mého úžasně univerzální bota, která zvládne bez větších potíží rychlá tempa na okruhu, ale nedělá jí problém vás podržet i při delším běhu. Avšak slabinou takové boty je nízká úroveň tlumení. Pro člověka, který je zvyklý běhat převážně v terénu se to při delším běhu na asfaltu projevuje nejčastěji rychlým tuhnutím lýtek.

 

Model WaveSky 4 nabízí novinku v podobě tlumení novým typem podešve s pěnou Mizuno EnerzyPocitově mi hodně připomíná podešev Boost, kterou používá Adidas, ale na rozdíl od ní mi pěna od Mizuno připadá méně "žvýkavá". To v překladu znamená, že vás pěna až tak moc nebrzdí v rozletu a i přes její velké množství a velké tlumení neztrácíte kontakt s povrchem po kterém zrovna běžíte. Při 30 kilometrových bězích jsem měl nohy stále v perfektní kondici, byl jsem schopen nárazově zrychlit a tempo si držet. Pěnu Mizuno Enerzy tedy hodnotím na výbornou i přes prvotní skepsi, zda nebude brát energii do běhu vloženou. Jsem jenom zvědavý, jakou výdrž tato pěna bude mít, než ztratí své vlastnosti. Osobně doufám minimálně v 1000 kilometrů, jelikož to byla pro mě osobně přibližná hranice u pěny Boost.

Další novinkou z dílny Mizuno je Mizuno Foam Wave. Na rozdíl od technologie Wave používané u méně tlumených modelů, kdy se známá vlnovka vloží jako mezikus do pěny podešve se Mizuno rozhodlo zvlnit rovnou celou podešev. Zvlnění se nachází ve spoji dvou směsí podešve a působí tak stejným efektem jako původní vlnovka s tím rozdílem, že je schopna nabídnout komfortní odpružené po celé délce podešve. Zároveň by toto řešení mělo zajišťovat dostatečnou stabilitu a torzní tuhost. 

U tohoto typu boty nebudete čekat žádné nárazové změny směrů, ani nehledáte stabilitu v terénu. Na druhou stranu z mojí zkušenosti, kdy se často musím vybíhat při probíhání městem, musím říct, že stabilita při změně směru je skvělá. Bota opravdu drží přesně ten směr, který od ní požadujete. Problém jsem měl až v členitějším terénu na lesní cestě, ale to nevidím jako chybu boty, ale špatně zvolenou trasu :-).

Další technologií, kterou bych zde rád zmínil je AeroHug. Jedná se o technologii svršku. Nebudu zasahovat do podrobností, ale jenom ve zkratce řeknu, že svršek je naprosto úžasný. Hodně mi seděla verze WaveKnit s pleteným svrškem, u tohoto modelu se ale Mizuno posunulo ještě o level výš. Svršek krásně obepíná nohu, zároveň je elastický, takže nijak nebrání v přirozeném pohybu. Jazyk je dokonale komfortní, žádné otlaky nártu nehrozí a ačkoliv by se to mohlo zdát jako hloupost, tak Mizuno prostě umí dělat tkaničky! Spousta výrobců, včetně zmíněného Adidasu prostě tkaničky neumí. I když si zavážu boty na dva uzly, tak se mi díky špatnému povrchu po čase povolí a opravdu není nic otravnějšího, jak při dlouhém běhu šněrovat tkaničky. Botu jsem jednou zašněroval doma a zbytek běhu jsem se nemusel o nic starat. Nemám co vytknout, jednička s hvězdičkou :-).

V poslední řadě bych rád zmínil poslední vrstvu podešve. To je ta, která přichází do kontaktu s povrchem. Mizuno tento materiál označuje jako X10 což nám nic moc neřekne, ale obecně se u všech výrobců vždy jedná o materiál, který by měl mít dobrou přilnavost a dlouhou životnost. Tyto dva faktory spolu často dost bojují, jelikož přilnavosti dosáhnete za pomocí měkčí směsi, na druhou stranu životnost zajistí směs tvrdší. Osobně mám v botech zatím 300 kilometrů a opotřebení nepozoruji.

Co se přilnavosti týče, tak bota opravdu drží a odraz je jistý, bez prokluzu. Dokonce se dokáže velmi dobře držet i na šotolině nebo za deště na mokrých cestách - tady samozřejmě s mírným prokluzem počítat musíte, ale nepřišlo mi to nijak dramatické.

Závěrem

Jestli hledáte objemovou botu na delší výběhy, je Mizuno WaveSky 4 tou pravou volbou! Zajistí vám perfektní odpružení, dokonale sedne a podrží vás i při klikatém běhání v městském provozu. Nevýhodou může být, že Mizuno obecně cílí na běžce s širším chodidlem. Pokud tedy máte užší nohu, je možné, že vám tento model nebude úplně vyhovovat. 

Model Mizuno WaveSky 4 můžete zakoupit zde.